如果想做保安,諗清楚先好做,

如果想做保安,諗清楚先好做, E-mail 此主題給朋友

其實有邊個鍾意做保安呀,只不過有d人都係騎牛搵馬做住先姐,不過有d未做過保安0既人可能返一日保安已經想遲工即日走,唔好以為話唔做就一天都光晒,有d保安公司返一日唔做都要七日通知,就算你唔要個一日工資,你都要交返d咩行政費,乜費物費俾保安公司,行政費300至500都有,除非你公司話做滿一個月或三個月先唔使俾行政費,否則你都要倍了夫人又拆兵.
想逃出生天,你只有交行政費,或捱到某限期先遲識,
所以就算想做保安只係騎牛搵馬,最好都唔好考慮做保安,一做就要做到低.
見工最好睇清楚份合約,如果有問題就唔好簽,最多搵過第二份工,唔好因為心急搵工,人0地叫你簽乜就簽乜.

睇清楚合約內容先好簽係基本常識, 無論做邊一行都係.

當然:簽約一定要睇清楚先.
但合約內容如觸犯法例.所簽合約可示作無效.
雇員(有條件)得到的如有薪假期,有薪病假,雇主要供你的強積金等等.

回覆 3# 的帖子

所以各位打工仔女好應該認識"勞工法例"(香港法律第五十七章: 僱傭條例, 第二百八十二章: 僱員補償條例, 以及第四百八十五章: 強制性公積金計劃條例/ 第四百二十六章: 職業退休計劃條例....)以免俾人當水魚㩒.
http://www.hklii.org/hk/legis/cord/57/
http://www.hklii.org/hk/legis/cord/282/
http://www.hklii.org/hk/legis/cord/485/
http://www.hklii.org/hk/legis/cord/426/

如果起保安界上立足,真係一門學問,唔好話想紮職呀,想做得長久呢,真係要睇你識唔識做啦,首先要識得邊個係VIP先,唔係畀VIP啄住你唔放咁就大鑊啦,其次就係管理處同IC啦,兩位人仕就好鍾意撩起保安仔,一時就話制服巢,一時笑容唔乃夠,要留意冠名,終要對住師兄弟,唔好周圍講事遘非,人多口雜嗎?又要識得睇眉眼額,見到阿sir就大聲叫,阿SIR,係就襟勞d...終只着住制服就做戲啦.

引用:
原帖由 spamna 於 2010-10-23 05:03 PM 發表
如果起保安界上立足,真係一門學問,唔好話想紮職呀,想做得長久呢,真係要睇你識唔識做啦,首先要識得邊個係VIP先,唔係畀VIP啄住你唔放咁就大鑊啦,其次就係管理處同IC啦,兩位人仕就好鍾意撩起保安仔,一時就話制服巢,一時 ...
關於呢個問題,其實做保安係一d都唔好做,想立足絕對係好難0既事,就算你做幾好,做幾大職位,做到敬業樂業緊守崗位,人0地都唔會尊重你,你一日穿住個件保安馬騮衣,係人印象你永遠係個呃飯食0既死看更,我以前幾位保安上司做0野都幾好,最後因為做錯少少事俾人炒0左,又或者被掉去第二個盤做.
個d VIP西客,似住有幾巴閉就欺負保安員,無中生有搵事攪,有D人以為做保安坐下就算等收工,其實做保安周身都唔得閒,乜都要做,有時又被人玩,一陣又被人投訴調你盤,成日走0黎走去你都煩,做到你都冇晒安全感.
大家可以0既話,真係唔好入呢行啦,去搵門手藝學啦.
PS:做保安仲慘過去做雞.

回覆 6# 的帖子

在香港可以做的行業以經買少見少,學歷較普通的.
只能做服務業,飲食,運輸等.學門手藝又系不外乎電器廚房車房冷氣水電裝修這幾類鬥平靚正的工種.
至於大學畢業生咪又系通街都系.系佢地層面咪又系d工資鬥平鬥濺工時鬥長ot無補水.慘慘慘慘慘慘慘慘慘慘慘慘慘................................
香港既經濟支柱不外乎炒炒炒炒炒炒炒炒炒炒.....................................

回覆 1# 的帖子

邊間要俾行政費???七天通知呢??

回覆 8# 的帖子

有間叫(泛X)保安公司,話明唔做夠七日,要賠七日人工,另外,大部份保安公司講明做唔夠三個月要扣鞋錢,衫錢或行政費.

保安三大要訣:
捱得:捱得企12鐘(分分鐘仲要輪日/夜更)
鬧得:受得客/上司氣
笑得:對住客要有笑容,唔可以黑面

引用:
原帖由 李斯特城 於 2010-10-24 10:31 PM 發表
有間叫(泛X)保安公司,話明唔做夠七日,要賠七日人工,另外,大部份保安公司講明做唔夠三個月要扣鞋錢,衫錢或行政費.
信x或衛x冇呢d 0野,我以前做信x一日遲工都冇呢d 0野.(當時我係長工)
d保安公司,請唔到人,又唔想有人走,咪玩下呢招囉.

引用:
原帖由 李斯特城 於 24/10/2010 10:40 PM 發表
保安三大要訣:
捱得:捱得企12鐘(分分鐘仲要輪日/夜更)
鬧得:受得客/上司氣
笑得:對住客要有笑容,唔可以黑面
做得e行預左...
但要受外賣嘅氣....禮貌地請佢地登記,
每更登記一次都不肯,
反遭臭罵,c兄們又點睇??

引用:
原帖由 寶茱姐頑皮豹 於 2010-10-25 04:54 AM 發表

信x或衛x冇呢d 0野,我以前做信x一日遲工都冇呢d 0野.(當時我係長工)
d保安公司,請唔到人,又唔想有人走,咪玩下呢招囉.
所以做大間d,國際化公司點都有d著水,衰極有個普。
以前做過G4x,衛x,同你一樣,無d咁野。
唔做都係掉返d制服俾佢搞掂,當然對鞋就無計啦....俾錢攞返對鞋走,無可能要人著2手鞋咁唔衛生。

回覆 13# 的帖子

衛ㄑ安定達呢)??邊到要著公司鞋??幾錢對??

引用:
原帖由 coolmanboy1 於 2010-10-25 10:19 PM 發表
衛ㄑ安定達呢)??邊到要著公司鞋??幾錢對??
"安"
公司鞋,係g4x,因為load 押運所以要買boot。
幾錢唔記得左,不過合理範圍內啦~
普通保安,著返自己對私伙野就得。

伸延閱讀
 27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。