受咀唇敏感問題困擾

受咀唇敏感問題困擾 E-mail 此主題給朋友

請問各位有冇試過/現在咀唇敏感既問題??
呢個問題困擾左我一年多了 而且情況好像一直沒有改善 ..

在上年的冬天 我發現咀上唇泛紅 ,而且有甩皮 ..誤以為 ''爆拆'' (因為我很少用潤唇膏)
然後keep住用潤唇膏 同凡士x ...
不過潤唇膏只可以暫時看不見甩皮的情況
凡士x就習慣睡前厚塗 .. 早上起床死皮會軟化 用牙刷上的舌頭潔淨軟膠輕輕擦走
註: 以上2種方法已用了多月 而且問題改善只可以是暫時性

不過早前上咀唇就好似腳皮一樣硬 而且紅 嘟咀時 唇紋十分明顯
註: 腳皮階段於發生夏天 約 1-2月前
然後終於忍不住去藥房購買「唇疹x」(藥房的人說唇敏感也適用  )
說明書說明應在睡前 / 飯後 厚塗患處
但明天起床 發現自己變成 潤腸咀而已很紅
用了2次 2次的早上都是 潤腸咀 ....
不過 ''腳皮唇'' 有所改善 現在也沒有了..

不過上唇泛紅依然沒有改善 ..至於甩皮就間中出現
請問大家知道有什麼方法可以完全根治
請幫幫我. 萬分感謝plz~

現時每天keep住用CUR_L的潤唇膏 (據說有助改善唇敏感)

hi..你好..我係女仔黎嫁..
哩個ac吾係我嫁..我個朋友的
我之前都試過個咀敏感嫁
之後我有個fd介紹我用BURT'S BEES
既唇膏..我自己用開薄荷味..用左幾日都有效
依家自己都KEEI住用哩隻
佢有埋BEE味..不過個人應為薄荷味有效D
萬0有得買..60幾蚊一枝到
依家我個咀都冇咩敏感喇^^
SIS可以去試下牙

你咀唇邊會唔會覺得痕?
因為我幾年前,試過突然上下咀唇邊都好痕,好乾,好紅..
乾到甩皮甩到咀唇裂開流血...
跟住有次食野個時俾d汁"拿"到即刻變左孖潤腸..
嚇到即刻睇醫生..醫生話我係好嚴重既唇瘡(但我係完全睇唔到有瘡)..
之後醫生開左兩隻藥膏俾我..一隻查唇邊..一隻當潤唇膏咁查
查唇邊o個隻藥膏...查完之後個咀唇好似俾火燒緊咁痛...
不過我諗佢係殺緊菌掛..之後真係好番~
不過一直持續番發..睇過無數次醫生...
有次我睇雜誌..發覺原來係冇得根治..因為病菌一直潛伏住..
只要抵抗力差d就會番發...
之後我睇過中環名牌醫生..佢又係俾左隻藥膏我當潤唇膏用..
但睇一次醫生真係好貴..淨係診金都$700....
所以我用晒之後自己去藥房度配...不過都搵左好多區既藥房先搵到..
到而家我都仲用緊..不過我都覺得係治標唔治本...
所以你如果有我d症狀..不如試下去睇醫生~希望幫到你~

引用:
原帖由 MT0K 於 2010-11-1 03:41 PM 發表
hi..你好..我係女仔黎嫁..
哩個ac吾係我嫁..我個朋友的
我之前都試過個咀敏感嫁
之後我有個fd介紹我用BURT'S BEES
既唇膏..我自己用開薄荷味..用左幾日都有效
依家自己都KEEI住用哩隻
佢有埋BEE味..不過個人應 ...
今日我都去過萬0睇 ,係咪有2隻包裝 ..@@?

引用:
原帖由 cleesalad 於 2010-11-1 03:55 PM 發表
你咀唇邊會唔會覺得痕?
因為我幾年前,試過突然上下咀唇邊都好痕,好乾,好紅..
乾到甩皮甩到咀唇裂開流血...
跟住有次食野個時俾d汁"拿"到即刻變左孖潤腸..
嚇到即刻睇醫生..醫生話我係好嚴重既唇瘡(但我係完全睇唔 ...
我沒有出現過你既情況 ..
沒有痕 亦沒有裂開流血 不過"拿"就小時時..

請問醫生比你用查完之後個咀唇好似俾火燒緊咁痛個隻藥膏
用左之後有冇變做孖潤腸

我都有呢個問題, 覺得好嚴重果陣就睇醫生, 有藥膏搽 & 有藥食~

平時就搽 凡士x (醫生教既), 但而家好似依賴左咁.....

唔搽既話, 我真係會乾到嘴角裂出血架~ 好恐怖!!

引用:
原帖由 MouseBB18 於 2010-11-1 10:04 PM 發表
我都有呢個問題, 覺得好嚴重果陣就睇醫生, 有藥膏搽 & 有藥食~

平時就搽 凡士x (醫生教既), 但而家好似依賴左咁.....

唔搽既話, 我真係會乾到嘴角裂出血架~ 好恐怖!!
係呀 ....只係暫時性好~.~
宜家我怕天氣乾燥 問題更嚴重

引用:
原帖由 powerlock 於 2010-11-1 10:36 PM 發表

我也很受困扰啊∼∼∼∼∼∼∼∼

楼主是 脾 上的毛病,去查查资料吧。
搜集了有關資料 據說橄欖油護唇膚也不錯
我打算試試 反正一試無妨 ...

HIHI..你好牙..我係用左MT0K個ac個女仔牙
哩個先係我ac..都係自己開返個方便d
係牙..個隻唇膏係有2隻嫁
我用開薄荷個隻..
你可以試下牙!!

我試過係嘴唇luck 皮同摸到一粒粒
用jor 係"桌越" 買支 "近江兄弟" 潤唇膏,,,佢有藥用成份
$ 12 咋,,,我keep住用,,e+無事
just try~~~

引用:
原帖由 lavendertmw 於 2010-11-2 12:35 AM 發表
HIHI..你好牙..我係用左MT0K個ac個女仔牙
哩個先係我ac..都係自己開返個方便d
係牙..個隻唇膏係有2隻嫁
我用開薄荷個隻..
你可以試下牙!!
我今日都睇左了
我打算試下用橄欖油先 再唔得先試下你推介既潤唇膏
多謝你既意見^^

引用:
原帖由 andydy1221 於 2010-11-2 12:42 AM 發表
我試過係嘴唇luck 皮同摸到一粒粒
用jor 係"桌越" 買支 "近江兄弟" 潤唇膏,,,佢有藥用成份
$ 12 咋,,,我keep住用,,e+無事
just try~~~
我宜家用緊個枝都係比唇部敏感既人用 ... .
好似70幾蚊 .... .紅既情況仲出現 不過無以前錦嚴重 ..
我宜家只係想快d ''斬草除根'' ><

伸延閱讀
 17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。