[婚宴酒席] 如果擺10圍 (8度海逸, 帝苑, 都會海逸, Mira, 半島) 你會點選?

如果擺10圍 (8度海逸, 帝苑, 都會海逸, Mira, 半島) 你會點選? E-mail 此主題給朋友

因為擺10圍關係, 好難搵到合適地方,

經過一大輪搜集, 按價錢排名

(8度海逸, 帝苑, 都會海逸, Mira, 半島)

當中半島未去睇場同問價, 不過之前D 網友好似話min charges 120K +10%

個人想慳一D, 但又心諗, 平日都夠慳, 結婚一世人一次, 又想攪得唔好咁寒酸

大家可否俾D意見?

我都係擺10圍左右, 剛剛 confirm 左 Peninsula 喇! 我無睇過前三間,只睇過 Mira & Peninsula ﹣呢兩間都係 120K + 10﹪,一樣o既價錢,但就係幾個級數o既分別! 前者得個 function room, 樓底矮,灰銀色玩cyber feel, 通常會有麻雀房,但無新娘房,換衫要返酒店房;我未來奶奶今年去過婚宴,話唔好食。後者有獨立 banquet room (Salisbury Room), reception area, 新娘房,麻雀房,斟茶房, Victoria style o既場, 同埋唔駛同人share 個 reception area, Forum 有人話好食。Peninsula 最多可擺12圍, 萬一要請多D人都有走盞。我想o係TST,地方方便,始終係自己家人食飯,想個場靚D、寬闊D,service 好D, 讓家人好好enjoy 嘛!不過你要計下,120K +10﹪即130﹣140K,未計價格升幅,下年可能要140-150K埋單。其他酒店個場簡單D,可能會平D。你可以試下海景嘉褔,80K + 10﹪左右,expo會再平D!

8度海逸-BAN 我個BLOG 講左WHY
都會海逸-BAN, 個場細到爆又矮, 10圍一定係細廳, 同大廳差好遠
半島-BUDGET 夠一定係佢, 我BLOG有寫對佢COMMENT, 暫時係我做WEDDING MC黎講遇到最好SERVICE既婚宴場地

引用:
原帖由 hows-MC 於 2010-11-8 02:02 AM 發表
8度海逸-BAN 我個BLOG 講左WHY
都會海逸-BAN, 個場細到爆又矮, 10圍一定係細廳, 同大廳差好遠
半島-BUDGET 夠一定係佢, 我BLOG有寫對佢COMMENT, 暫時係我做WEDDING MC黎講遇到最好SERVICE既婚宴場地
你好, 可以 share 你既blog 嗎???

引用:
原帖由 Bride-to-be 於 2010-11-8 12:37 AM 發表
我都係擺10圍左右, 剛剛 confirm 左 Peninsula 喇! 我無睇過前三間,只睇過 Mira & Peninsula ﹣呢兩間都係 120K + 10﹪,一樣o既價錢,但就係幾個級數o既分別! 前者得個 function room, 樓底矮,灰銀色玩cyber fee ...
如果10圍, 佢每圍平均咪要 13K?

我去mira 睇過, Mira 宜家promote 11K 包酒水

不過3/F Function Room, 同樓上既ball room 差好遠!

引用:
原帖由 pandamanman 於 2010-11-8 09:35 AM 發表

我去mira 睇過, Mira 宜家promote 11K 包酒水

不過3/F Function Room, 同樓上既ball room 差好遠!
已經係要食平野,5星酒店係咁上下價啦.........
btw,半島擺酒,食最平既一定係好睇唔好食.........

引用:
原帖由 abtt 於 8/11/2010 10:35 發表

已經係要食平野,5星酒店係咁上下價啦.........
btw,半島擺酒,食最平既一定係好睇唔好食.........
你係咪食過?食過咩menu? 我都想選個好食o既menu,不過如果連mira我未來奶奶都話唔好食,我都唔知邊度好食,而有就到location, quality of service etc. Thanks!

引用:
原帖由 pandamanman 於 8/11/2010 09:35 發表

係啊! 真係差好遠! Peninsula 的menu 由11K 起,你加埋酒水咪13K. 不過咁,你睇條大數啦!幾萬蚊o既difference對你有無大問題?如果唔係,Peninsula 真係好好多。你send個email俾佢,睇下package先,afford到就去睇場啦! 不過,你幾時好日子?我下年年尾,都要book weekdays la. 你好快D啦!

半島~~好似岩岩10圍~~

卒於2009年3月16日

半島真係好好食!!!

嚴禁任何買賣宣傳, 再犯禁訪.

引用:
原帖由 Bride-to-be 於 2010-11-8 12:19 PM 發表

係啊! 真係差好遠! Peninsula 的menu 由11K 起,你加埋酒水咪13K. 不過咁,你睇條大數啦!幾萬蚊o既difference對你有無大問題?如果唔係,Peninsula 真係好好多。你send個email俾佢,睇下package先,afford到就去睇 ...
hello, i've booked peninsular too. Will you book one more nite for 出門? Coz i need to 出門 at hotel but the suite of the PEN is way too expensive. So i wanna know what other PEN brides will do~~~

如果10圍樓下, 一定係半島!!
但揀菜單要小心d,
份量好少食唔飽! (飲過呢餐既人講左幾年, 仲要係太子仔擺 )
大部份同事飲完轉場再搵野食.

mira, 個ballroom好靚!
但10圍一定要同人share, 唔係太好.

引用:
原帖由 綠茶糖 於 2010-11-8 02:18 PM 發表
如果10圍樓下, 一定係半島!!
但揀菜單要小心d,
份量好少食唔飽! (飲過呢餐既人講左幾年, 仲要係太子仔擺 )
大部份同事飲完轉場再搵野食.

mira, 個ballroom好靚!
但10圍一定要同人share, 唔係太好.
Peninsular has changed the menu already. The cheapest menu ($9088) which many ppl commented not full enough has been cancelled. So no worry..

引用:
原帖由 pandamanman 於 2010-11-8 09:34 AM 發表

你好, 可以 share 你既blog 嗎???
OK, PM U, 因為唔可以SHOW 係DISCUSS, 我驚比人BLOG.

[quote]原帖由 hows-MC 於 2010-11-8 03:08 PM 發表

OK, PM U, 因為唔可以SHOW 係DISCUSS, 我驚比人BLOG. [/quote

Can you pm me as well? Thanks.

伸延閱讀
 48 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。