高雄 台南 三日兩夜有咩好玩?!

高雄 台南 三日兩夜有咩好玩?! E-mail 此主題給朋友

因為老公要到台南出差, 所以諗住順便去玩兩日. 老公公司在台南, 星期六, 日可以到高雄玩, 星期一下午三點機返香港.

暫定行程 :

Day 1 : 台南酒店早餐 - 台鐡到高雄 - 酒店check in (近高雄車站) - 蓮池潭 - 瑞豐夜市 - 新堀江/玉竹商圈

Day 2 : 酒店早餐- 西子灣 - 旗津 - 愛河 - 六合夜市

Day 3 : 酒店早餐 - 高雄願景館- 附近買拌手禮 - 酒店check out - 小港機場

除咗高雄市區之外, 車程比較短, 有咩其它好介紹?

又如果Day 1半日在台南黃昏再到高雄, 台南有咩好去處?

其實台南有個好大既花園夜市, 值得一去
不過樓主打算唔留係台南既就由佢

Day 2旗津同西子灣調轉會好D

用狂草寫雲門  用蜂炮築一座城

台北市新旅店名單 [Updated: 7 Sep 2014]

台南花園夜市只開四六日
所以樓主可以考慮星期四等你老公放工後去行花園夜市

因為我同老公會星期三到台南, 佢要做嘢同應酬, 其實有一兩日時間我可以自己行, 我睇旅游書, 唔係介紹古廟就係夜市小食, 仲有其它適合自己去嘅好地方嗎?

另外高雄方面, Day 2去旗津前, 應該有時間可以去多個地方, 有邊度順道可以玩?!

Day 3因為三點機, 驚太趕, 所以諗住附近行下算數, 除咗高雄願景館, 高雄車站附近仲有咩地方去?

因為第一次去高雄, 好多問題, 唔好意思, 請各位多多指教.

引用:
原帖由 yuki_0106 於 2010-11-10 01:27 PM 發表
台南花園夜市只開四六日
所以樓主可以考慮星期四等你老公放工後去行花園夜市
因為佢有一兩晚要同公司同事食飯, 所以要睇佢邊日得閒, 先決定去邊個夜市.

唔知你有冇車牌? 台南冇車既話你要去邊都唔方便...
如果你有車牌既話你可以去租架車 或 綿羊仔 會好玩好多...
如果你冇車牌既話 你去到台南第一日記得去台南火車站既旅客服務中心拎台南公交指南...
除左古蹟同小食...仲有就係廟多囉, 幾乎每2條街就會有一間廟(規模可大可小)...其他既我都諗唔到台南仲有乜好玩...
安平附近有個沙灘環境都唔錯既...不過你12月都唔會去游水架啦(雖然台南唔會有幾凍)...
你得一個人又唔走得遠 好難推薦你去邊度玩...

引用:
原帖由 nay2303 於 2010-11-10 06:39 PM 發表

因為佢有一兩晚要同公司同事食飯, 所以要睇佢邊日得閒, 先決定去邊個夜市.
如果夾唔到去花園夜市 可以考慮去聖武夜市 都唔錯架

引用:
原帖由 yuki_0106 於 2010-11-10 06:47 PM 發表
如果夾唔到去花園夜市 可以考慮去聖武夜市 都唔錯架
我無車牌喎, 惟有去行下商場啦.

我睇書介紹小北夜市同永華夜市, 咁多夜市, 邊個好D?! 聖武夜市逢星期幾營業?!

如果星期六半日去七股, 台南火車站係咪有locker放行李?! 晚上再火車落高雄, 酒店check in後再去夜市食嘢, OK嗎?!

引用:
原帖由 nay2303 於 2010-11-10 06:59 PM 發表

我無車牌喎, 惟有去行下商場啦.

我睇書介紹小北夜市同永華夜市, 咁多夜市, 邊個好D?! 聖武夜市逢星期幾營業?!

如果星期六半日去七股, 台南火車站係咪有locker放行李?! 晚上再火車落高雄, 酒 ...
sorry 我記錯名, 應該係武聖夜市先岩
台南好多夜市但好似都唔係日日開
武聖 開 3.6
小北 開 2.5
花園 開 4.6.日
永華 開 4.日
我只去過花園同武聖 花園當然比較大同多野睇 但係武聖都唔差(至少都比六合多野睇)

謝謝你的資料

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。