WRX真係同STI差好遠?

WRX真係同STI差好遠? E-mail 此主題給朋友

真係差好遠?
有無ching試過同一代o既wrx同wrx sti? 可唔可以分享下

我揸STI 9, 試過同代WRX。8代都係兩個版本都試過。簡單啲講(1-9代), WRX係一架原裝跑車。STI係一間改裝公司, 你所謂嘅STI版, 就係STI嘅全改版。WRX, 想快, 佢就係四驅跑車一架。 平時, 可以當普通棍波私家車咁揸。STI, 一句講晒: 全賽車化。想快, 佢顛嘅。平時呢, 就要付出好難揸同好唔舒服嘅代價啦...... 其實好睇你需要啲乜。不過如果你講10代新車就唔同, 宜家代理淨係賣A-Line(自動波版), 架車仲慢過以前啲WRX, 同B4差唔多... 易揸就更加唔駛講啦, 自動波...

引用:
原帖由 20041234 於 2010-11-13 08:46 PM 發表
我揸STI 9, 試過同代WRX。8代都係兩個版本都試過。簡單啲講(1-9代), WRX係一架原裝跑車。STI係一間改裝公司, 你所謂嘅STI版, 就係STI嘅全改版。WRX, 想快, 佢就係四驅跑車一架。 平時, 可以 ...
ching 我想問下有咩唔舒服 ge 代價呀?

引用:
原帖由 boojai2 於 2010-11-13 08:50 PM 發表

ching 我想問下有咩唔舒服 ge 代價呀?
避震、bucket seat、架車慢行同起步好唔順

引用:
原帖由 20041234 於 2010-11-13 08:46 PM 發表
我揸STI 9, 試過同代WRX。8代都係兩個版本都試過。簡單啲講(1-9代), WRX係一架原裝跑車。STI係一間改裝公司, 你所謂嘅STI版, 就係STI嘅全改版。WRX, 想快, 佢就係四驅跑車一架。 平時, 可以 ...
我又唔係好同意, 7代8代 WRX , STI版都玩過

2者係引擎分別上都好大 ... 個D唔講

不過WRX 都未必揸得盡, STI 更唔洗講

我覺得舒適問題 ....

2者都係跟 BUCKET SEAT , 包住個人 我朋友座都會覺得好過一般座椅, 起碼唔會滑黎滑去, 舒唔舒適. STI 同 WRX分別唔大

比較直接影響 既反而係原裝 STI 套避震已經較硬, 好多人座多陣都唔想, WRX 相對係舒適性上好好多

慢行唔順 ??? 咁係架車有事, 一般市區行車 我覺得 6MT 較可以搵到合用既波段, 放極力子米磨多陣慢D囉, 點會有一架唔順既車 ??

起步 ? 只關於技術問題 好難討論者....

無啦啦又無封 A/C ....

引用:
原帖由 yuentinlong 於 2010-11-14 12:50 AM 發表

2者都係跟 BUCKET SEAT , 包住個人 我朋友座都會覺得 ...
如果是原裝同STI比效之下慢行唔順會不會是飛輪輕左同極力子重左ga問題?

引用:
原帖由 jerry_trueno 於 2010-11-14 01:05 AM 發表

如果是原裝同STI比效之下慢行唔順會不會是飛輪輕左同極力子重左ga問題?
冇錯, 架車好易會跑馬仔... 宜且磨合點仲好快好敏感添...

引用:
原帖由 yuentinlong 於 2010-11-14 12:50 AM 發表

2者都係跟 BUCKET SEAT , 包住個人 我朋友座都會覺得 ...
sorry,,, 我講得衰。啱, 起步絕對可以用技術去就, 不過一來我唔介意唔舒服, 二來想隻clutch盡量last耐啲, 所以我好自然、好快入晒隻clutch。當你唔係好特登去就佢, 佢就會mung下mung下。8代我都記得唔係清楚,,, 但9代隻C.DIFF同尾LSD都轉左做機戒式, 慢行加攞盡軚轉彎會knock到你好"chok", 好窒...... 但係正常架
至於bucket seat, ching 如果我冇搞錯, 你喺外國揸?定係我記錯8代係唔同? 因為香港9代WRX對bucket seats 配埋side airbag,,, 對seat 冇咁body-hugging架.... 不過分別就真係唔算好大

^^" 無計架啦~ 玩得就預左換極力子~ 我情願放慢D~ 照計都唔會差太遠係損耗上
8代 後期隻 DCCD 同 9代 係唔係一樣? 唔好扭去 "LOCK" 就OK啦~較到最細
係SEAT 黎講, 我覺得 STI 同 WRX 都唔係叫得上好舒服個D椅~ 只係比較包 所以2者都係一樣啦~
呵呵

無啦啦又無封 A/C ....

引用:
原帖由 20041234 於 2010-11-14 11:14 AM 發表
冇錯, 架車好易會跑馬仔... 宜且磨合點仲好快好敏感添...
咁係楂嗰個技術差啫

Braille B2015 battery
Seibon OEM style hood
Goodridge Steel braided brake lines
Ferodo DS2500 Brake pads
Brembo OEM drilled rotor
K&N Typhoon intake
Tomei catless turbo back
Cobb EBCS
Stage 2 custom pro tune

回覆 10# 的帖子

x2

引用:
原帖由 20041234 於 2010-11-14 11:14 AM 發表
可能大改影響左低扭?

識貨之人

A-line has less torque, but this car is not slow. It still has 300ps. The torque output is more linear than manual STI, so it has less turbo lag to deal with. It can keep up with manual STI easily

引用:
原帖由 yuentinlong 於 2010-11-14 12:19 PM 發表
^^" 無計架啦~ 玩得就預左換極力子~ 我情願放慢D~ 照計都唔會差太遠係損耗上
8代 後期隻 DCCD 同 9代 係唔係一樣? 唔好扭去 "LOCK" 就OK啦~較到最細
係SEAT 黎講, 我覺得 STI 同 WRX 都唔係叫得上好舒服個D椅~ 只係 ...
9代改過DCCD,,, 我用AUTO,,, 我只不過係講好極端嘅情況姐

引用:
原帖由 HKSDC2 於 2010-11-14 12:26 PM 發表

咁係楂嗰個技術差啫
我唔係講極力子吊得衰打冷震果種wor...... 你喺美國揸? 如果係你就梗係唔會跑馬仔啦, 你試下塞車郁下郁下果啲, 一係有錢呢, 就俾多啲油磨隻極力子耐啲, 如果你省錢地揸, 入晒隻極力子(1波), 一縮油成架車rock下rock下咁架, 係因為flywheel輕。不過學樓上講, 揸法嘅野人人唔同, 我地又冇坐過大家手車, 其實好難討論......

伸延閱讀
 50 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。