註冊 登錄
用戶名 密碼

發新話題發佈投票

(睇左中醫最新情況)放屁+胃氣+肚漲..令日常生活好煩痳:(

(睇左中醫最新情況)放屁+胃氣+肚漲..令日常生活好煩痳:( E-mail 此主題給朋友

我本身唔係感.. 3-4年前, 17-18歲果時158高108磅
飲食正常(冇放屁+胃氣+肚漲)之後減肥食小左野又食減食藥, 減到99磅...
99磅keep左大半年到..果年出左問題((m期唔準.3個月先1次+開始有小小放屁但唔係太多.)
之後我就停左食減食減肥藥, 體重變返108磅(m期好dd..算係1個月1次但每次2-3日...得幾滴)

近呢1-2年放屁多左好多....令生活帶來唔方便.....有時好x介又唔好意思
胃氣多左好多(食完野就勁多胃氣+屁)..返工真係好好好唔方便...重有肚漲(漲到同胸差唔多)

最慘係食量同之前差唔多...但係唔知係咪個胃消化得唔好, 呢一年肥左20磅

**我已經(進)量唔食會產生氣體GE食物但情況冇改善
一直揾唔到放屁原因...西E叫唔好食"會產生氣體GE食物"...已經冇食但都係感
連E生都幫我唔到
有冇SIS試過我GE情況?
會唔會係因為幾年前食果D減肥藥有關??

19/11--睇左中醫
同中醫講左我情況 佢話胃消化能力唔好
佢話唔可以食凍野...之後都冇咩野講...低頭係感寫野
我問食咩會有幫助??佢話食返正餐
........覺得呢個中醫mama地....好似得我講...平時d  e生都會問下野(例如::呢個情況出現左幾耐等等)??
睇左$100, 兩日藥~~聽日/今日開始食...食完就知有冇了到
食完會再更新情況

有冇試過食薑?

what the problemsle?

是同你吃減肥藥有關,你有胃氣,是你的減肥藥令你的胃也受到損害,你放屁是由於你的胃不好,消化功能失調而導致的,m期不准和m少是你吃減肥藥把身體搞壞的結果。
這個病你看西醫不行也不奇怪,你最好是找個好中醫幫你。

試下用柴胡疏肝散+淡魚古。忌食一切酸性食物及任何奶制品。
這證應屬肝氣犯胃之證,是否心情越差症狀越重?
上方;是一個經方,一般有中醫駐診的藥店都能配到,
不過可能妳會有其他兼證,所以最好請教中醫師,再經四診後下藥。

你減肥藥有問題.....弄壞了身體....

你有無同你醫生講你之前食減肥藥, 你知唔知個藥名, 可以同醫生研究下, 其實你睇醫生都幫唔到你, 你覺得係呢度問, 會有人幫得到你咩?

我一排無定時食野或食得少 都係甘 胃氣+肚漲+嘔氣. 之後食野正常返又無亊 你試下食野正常返拉  

我同樓主都一同一個問題, 我食減服藥都已經係N年前 (應該五, 六年前),
我依家訓醒就好多屁放, 但只係氣, 冇味....
如果唔放, 我就成日好似唔知點咁....
如果放唔到, (有時唔夠力放), 就一定一定會胃痛, 勁胃痛...
放到就冇事....
M一樣係勁唔準, 不過近呢一年叫好少少, 但勁多時都係得少少..
同樓主一樣, 2-3天 就完.....

宿便  趁未變嚴重早點看醫生 因為有機會變腸cancer

胡亂減肥的後果。。。中醫調理啦

樓主你有冇做過CHECKING? 例如照腸鏡胃鏡. 如果未做, 建議你去做下, 睇下有冇幽門螺旋菌之類或胃酸倒流或其他的問題. 如果CHECK完之後乜都冇事先睇中醫調理好D, 另外建議樓主要戒酒, COFFEE, MILK TEA, 檸茶檸水之類一切有刺激性的飲品.........

男仔可唔可以發言啊??
我覺得系胃有問題,要食翻多d養胃geh野,同埋食下胡椒豬肚湯啊,去風
最好都搵中醫睇睇

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。