大枕蓋、牌額山

大枕蓋、牌額山 E-mail 此主題給朋友

新人學人帖遊記,多多指教。

本來路線「麥徑一起點→大枕蓋→牛湖墩→北譚凹(麥二終點)」,上到大枕蓋,睇到牌額山幾尖幾得意,咁就兜左去,行行下先睇到條路D草好高,有時重高過人添,好彩條路都明顯及有絲帶引路,而條路線就變左「麥徑一起點→大枕蓋→牌額山→赤徑→北譚凹(麥二終點)」。

麥一麥二就行得多...但中間既大枕蓋牌額山真係未去過... 多謝師兄分享...

支持分享

糖仔係一隻為食的北京狗

引用:
原帖由 sfyoung 於 2010-12-1 02:33 PM 發表
新人學人帖遊記,多多指教。

本來路線「麥徑一起點→大枕蓋→牛湖墩→北譚凹(麥二終點)」,上到大枕蓋,睇到牌額山幾尖幾得意,咁就兜左去,行行下先睇到條路D草好高,有時重高過人添,好彩條路都明顯及有絲帶引 ...
多謝師兄分享, 請問師兄分段時間.

引用:
原帖由 kwma 於 2010-12-2 10:45 AM 發表

多謝師兄分享, 請問師兄分段時間.
我行得比較慢喎,唔好笑我,我行麥徑三都要四個半鐘。

麥徑一起點:0:00
大枕蓋:1:11
牌額山:2:20
赤徑:4:45
麥徑二終點:5:25(完)

引用:
原帖由 sfyoung 於 2010-12-2 12:01 PM 發表

我行得比較慢喎,唔好笑我,我行麥徑三都要四個半鐘。

麥徑一起點:0:00
大枕蓋:1:11
牌額山:2:20
赤徑:4:45
麥徑二終點:5:25(完)
感謝Ching, 行山快慢由人 牌額山→赤徑 地圖冇路

引用:
原帖由 kwma 於 2010-12-2 12:24 PM 發表

路線可以在這下載
http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=896118

其實在大枕藝望去牌額山都會睇到路,牌額山落赤徑路唔明顯,上到牌額山,落赤徑有絲帶引路,其實唔使引路都會搵到路的,因為都算明顯,不過D早高過我老婆囉。落到赤徑係去左個掉空左的教堂,鐵絲網有個洞可以入教堂,不過內有看門狗,但唔太惡。

引用:
原帖由 kwma 於 2010-12-2 12:24 PM 發表

路係人行出黎嘅
地圖冇顯示唔代表冇路行

引用:
原帖由 sfyoung 於 2010-12-2 12:57 PM 發表

路線可以在這下載
http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=896118

其實在大枕藝望去牌額山都會睇到路,牌額山落赤徑路唔明顯,上到牌額山,落赤徑有絲帶引路,其實唔使引路都會搵到路的,因為都算 ...
多謝介紹
遲D有機會的話探遊一下

引用:
原帖由 sfyoung 於 2010-12-2 12:57 PM 發表

路線可以在這下載

其實在大枕藝望去牌額山都會睇到路,牌額山落赤徑路唔明顯,上到牌額山,落赤徑有絲帶引路,其實唔使引路都會搵到路的,因為都算 ...
清楚, 多多師兄指教

你個帖做得好得呀! 有詳細介紹及地圖。

葉送往來風   一葉随風忽報秋

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。