樓上嘈音反制系統!

引用:
原帖由 綿裡針 於 2011-1-25 10:16 AM 發表
管理處並無權強制執行由政府部明執行的事,可致電政府熱線直接投訴。管理處只能執行日常維修清潔秩序及雜務。

投訴人須提供目標地點,這是必要的,否則一句樓上滴水不可能查到,原因是現時樓高數十層,還有風吹其 ...
物業管理公司一般負責全面的屋邨管理工作,包括提供潔淨及護衞服
務、維修屋邨設施、收租、進行小型維修、保養及改善工程(註29),以及提供
租務諮詢服務。有關公司會在屋邨設立管理處,以便與租戶保持聯絡並提供前
線客戶服務;又會以房委會代理人身分,負責傳達有關租務的資料、解答查
詢、接受投訴、派發表格及宣傳資料、收集屋邨管理統計數據及報表,以及推
廣社區活動。

房委會在二零零三年八月推行屋邨管理扣分制( 租戶扣分制——
註33),以加強執法行動,懲處在公共屋邨內違反衞生事項的租戶。根據外判
合約,物業管理公司須處理與執行租戶扣分制有關的所有事宜
。物業服務管理
小組的監察組每月會進行視察,監察物業管理公司執行租戶扣分制的工作表
現。
(http://www.aud.gov.hk/pdf_c/c49ch10.pdf)

服務外判咗比間公司, 唔係同佢哋投訴搵邊位?

whewit,你誤解左。你當然是同管理處投訴,但管理處是無權強制任何住戶去做任何行為。嘈音等問題一係住戶自願改善,一係就法庭頒令。

"物業管理公司須處理與執行租戶扣分制有關的所有事宜",我解釋"處理"=調查及勸籲。但好多人認為是禁止住戶做或不做某行為。依個權力之大,可能只有法庭至有,可以由管理員或經理負此重責嗎?

"執行租戶扣分制"-即文件上扣分。並唔係禁止任何人做任何野。

翔x???有此大公司嗎

天行建,君子自強不息。
地勢坤,君子以德載物。

引用:
原帖由 屠子步 於 2011-1-25 06:19 PM 發表
whewit,你誤解左。你當然是同管理處投訴,但管理處是無權強制任何住戶去做任何行為。嘈音等問題一係住戶自願改善,一係就法庭頒令。

"物業管理公司須處理與執行租戶扣分制有關的所有事宜",我解釋"處理"=調查及勸籲。但好多人認為是禁止住戶做或不做某行為。依個權力之大,可能只有法庭至有,可以由管理員或經理負此重責嗎?

"執行租戶扣分制"-即文件上扣分。並唔係禁止任何人做任何野

翔x???有此大公司嗎
管理處並無權強制執行由政府部明執行的事,可致電政府熱線直接投訴。管理處只能執行日常維修清潔秩序及雜務。

投訴人須提供目標地點,這是必要的,否則一句樓上滴水不可能查到,原因是現時樓高數十層,還有風吹其他單位的水到你窗口。

from #90

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1) "我當然是去管理處投訴" or "致電政府熱線直接投訴" => 房署外判管理公司作管理服務, 那管理公司就係要代房屋署處理有關及跟進投訴,
就算管理處無權發出禁令, 都唔係乜都唔做吓話? E.G. 冷氣機滴水要發信勸喻, 若勸喻不果要轉介食環啦, 唔係乜都唔做叫我等轉季搏樓上唔開冷氣囉。

2) "調查及勸喻" + "執行屋邨扣分制" => 執行, 應該唔只"調查及勸喻", 仲包括其他跟進及匯報。若果真係有執行, 相信會少好多嘈音, 你比人扣分扣到會比人收番間屋, 又或case會比轉介比房署、食環同謷方, 你會唔會不斷嘈? 若管理公司跟足去做, 至少會少一大堆麻煩。若自己無權咁做, 但唔去搵番相關部門處理, 係咪算係失職呢?
http://forum.>>><<<.com
http://www.legco.gov.hk/yr06-07/chinese/panels/hg/papers/hg1106cb1-241-1-c.pdf =(slide 7 & 9) for 房署外判之管理公司
for 其他私人管理, 佢哋至少都有相應工作手則去跟進, 唔係法團都唔會唔理

3) "翔x???有此大公司嗎" => 你有無用過邊間"翔"字輩公司? 我識的呢間"top" 公司, 有網址, 仲有樓上ching用緊添 #87 by 屠子步兄
btw, 屠兄千其唔好盡信"勿管"公司, 因為此佢哋同我講的嘢, 係報警前後的處理方式係完全唔同。係我報警之前, 間公司拖咗我個幾兩個月, 搵個主任就淨係比上面啲"解釋"我, 結果一報警, 第二日即刻扮緊張打電話嚟話跟進
引用:
原帖由 屠子步 於 2011-1-24 10:40 PM 發表
我都用緊佢,服務愈來愈差。

管理處唔可以一定解決到問題,但野又唔做只是耍你,唉............
其實你問我, 嘈音問題唔單止係"勿管"公司,而係多方面:
1)  最重要當然係啲缺德的人渣啦, 就係呢啲人渣的自私自利, 先令到咁多人受苦
2)  個別物業管理公司, 得過且過, 收到投訴但又唔跟進, 當然勿管公司受權力所限, 但唔係乜都唔做囉
3)  監管不力 , 致使問題公司得以繼續投標管理, e.g. 早兩年大埔富x邨發生墜lift事件,若呢間管理公司仍能投標新項目, 係咪真係無問題呢?

唯有希望公民教育可以進步啲, 物管公司盡責啲, 同監管進步啲啦...

引用:
原帖由 屠子步 於 2011-1-25 06:19 PM 發表
"物業管理公司須處理與執行租戶扣分制有關的所有事宜",我解釋"處理"=調查及勸 ...
保安及護衞業管理委員會制訂的《大廈保安人員須知》“(三) 保安人員的主要職責 ;10. 處理投訴- 應立即處理所有投訴;如遇到不能解決的問題,應盡快通知管理公司或業主立案法團負責人。”。

引用:
原帖由 kevinipyiu 於 2011-1-25 08:28 PM 發表

保安及護衞業管理委員會制訂的《大廈保安人員須知》“(三) 保安人員的主要職責 ;10. 處理投訴- 應立即處理所有投訴;如遇到不能解決的問題,應盡快通知管理公司或業主立案法團負責人。”。
不過唔係個個保安都咁盡責...

引用:
原帖由 9394_5354 於 2011-1-20 12:34 PM 發表
雖然我呢邊問題可能解決左, 但我唔會唔理你地的. 我盡快完善資料比你地睇.

仲會新增多幾個方法(好有震攝力)

你地聽住 mp3 頂住先~
唔該ching放D資料比我地喔...
我就黎癲喇 晚晚係咁嘈, 朝朝morning call.... :smile_22::smile_22::smile_22:

引用:
原帖由 duoshock 於 2011-1-27 12:22 AM 發表

唔該ching放D資料比我地喔...
我就黎癲喇 晚晚係咁嘈, 朝朝morning call.... :smile_22::smile_22::smile_22:
有沒有試過大聲媽上去.

引用:
原帖由 whewit 於 2011-1-25 08:40 PM 發表

不過唔係個個保安都咁盡責...
依句真,睇黎你住宅果間物管公司就唔係好得,好彩好似有d正常返d既服務。佢地衰就衰在想拖,因為知道解決唔到又或好難解決。

講真,你睇到咁多師兄講,咩方法用過晒都是解決唔到。真係好慘。

天行建,君子自強不息。
地勢坤,君子以德載物。

用正常方法真係解決唔到呢D 濺人, 但又諗唔到D 咩方法對付佢地! 唔通真係等天收佢地? 要等天收佢地, 可能佢地仲長命過我地!

被樓上噪音滋擾

1.     樓上兩月前單位裝修開始,拆浴室不停傳來震耳的鑽石屎跌落聲地和做地板時鎚打聲,經常要外出避過,星期六孫女放假就哭著不肯逗留家中,真的早出傍晚歸,個人在這方面也理解到自己單位在裝修期間同樣打擾鄰居,但入伙後便可回復正常生活。

2.     在聖誕節外遊至除夕日回家剛進門便驚見從樓底天花頂有水漬滴至地上有灰水漬,雖則有負責做好,但亦要費時等候二次,因第一次大家約定又沒有依時到來。以上1,2只是日間的滋擾,晚上仍可如常入睡。

3.     但該住戶入伙後晚晚搬移拾屋至凌晨1、2點!剛睡又被吵醒反覆情況簡直是折騰,在忍無可忍下已三次打電話到樓下管理處,第一次投訴即見其效立即停止,但第二次反而加倍大力搬動物件至2點多,唯有請夜更管理員親到屋內聽察噪音情況!

4.     得悉該住戶前幾天外出,真是享受到近日難得的寧靜,但這兩晚噩夢又開始,前晚1月27日至凌晨1點多又被那慣性和不定時的大細聲雜噪音吵醒再難入眠,昨晚該住戶至晚上10點開始至今天1月28凌晨2點仍間有搬動物件噪音傳來(投訴是11點後),根本無法入眠,凌晨1點忍無可忍再致電到管理處投訴並請管理員再入屋聽了十分鐘,都感覺到是腳步和搬動物件聲音,但該單位至2點15分仍斷續有噪音傳出。惡夢不知何日才會停止!

不知街坊有冇遇上這種類似問題?
不知可否報警

你可以找管理處及/或報警,他們應該會到 閣下單位核實,有需要他們會去找源頭及作出勸籲。

天行建,君子自強不息。
地勢坤,君子以德載物。

引用:
原帖由 Marycc211 於 2011-1-31 09:02 AM 發表
1.     樓上兩月前單位裝修開始,拆浴室不停傳來震耳的鑽石屎跌落聲地和做地板時鎚打聲,經常要外出避過,星期六孫女放假就哭著不肯逗留家中,真的早出傍晚歸,個人在這方面也理解到自己單位在裝修期間同樣打擾鄰居, ...
叫管理員上嚟聽, 然後報警
不過, 為保障自己, 最好係管理員上嚟聽時錄埋音

引用:
原帖由 屠子步 於 2011-1-30 07:18 PM 發表

依句真,睇黎你住宅果間物管公司就唔係好得,好彩好似有d正常返d既服務。佢地衰就衰在想拖,因為知道解決唔到又或好難解決。

講真,你睇到咁多師兄講,咩方法用過晒都是解決唔到。真係好慘。
係呀, 尤其係臨近換管理公司嗰時, 真係仆街到無論

引用:
原帖由 Branding 於 2011-1-24 04:22 PM 發表
趁聖誕,向樓上送禮,睦鄰為貴‘’‘’‘可行
呢招我試過 .... work!!!  

我都係比樓上d噪音受盡折磨, 樓上果家人真係激死我, 情形如下:-

我住舊式公屋, 最初我搬入出住, 樓上硬膠拖鞋行路發出躂躂聲, 由於係細單位, 無間房,
拖鞋聲由屋頭躂到屋尾, 早上6點一直躂到7.
幾個月後, 我頂唔順, 先禮後兵, 心諗住一場街坊無謂攪到關係咁差, 走上樓上, 登堂入室, 禮貌地同佢講佢對拖鞋嘅事,
家人係早期來港嘅新移民, 黎左香港都十幾廿年, 50-60, 兩公婆無仔女, (我就叫佢X先生 X太太).

佢地話唔知道一直影響到人, 但結果X先生 X太太真係肯換過對拖鞋, 無再躂躂聲. (心諗今次遇著好鄰居啦)
從大家對話中, 知道佢地喜歡打麻雀, 諗住維持大家關係好d, 就會和和氣氣.
我試過買d水果比佢, 而佢又回贈家鄉小食比我, 大家都算能夠客氣相處

不過而家惡夢又黎

1) X夫婦兩人都喜歡打麻雀, 之前一個星期打1, 而家一個星期打5, 晚上8時開場, 加埋d塘邊鶴響度行來行去....2個鐘執1次位,
連人帶凳左拉右拉, 好似乾坤大羅移咁, 10, 12點就執位, 直至凌晨2點收場, 又搬檯又拉凳.....間中仲有跌麻雀落地, 我個天花板就好應聲.

2) 有次, X夫婦招呼d 大陸親戚黎住, 由晚上7點開始, 有人響度跑跑跑, 跳跳跳, 響梳化跳上跳落, 一直砰砰砰砰到凌晨4, 又有人著高踭鞋行來行去, 我嬲得滯沖上去, 佢地打開木門, 眼見 X太太響地下訓覺, X先生同緊個大陸女人傾緊計, 但任由一個4,5 歲嘅小朋友走來走去.

3) 有次又係招呼, 又係有個小朋友跑來跑去, 由晚上7點開始斷斷續績跑到凌晨1點幾, 我通知管理處, 管理處上去後, 即時無晒聲靜晒 (呢次總算有效)

4) 而家由早上6點都聽到有腳步聲, 行來行去, 有時仲跑來跑去(都唔明點解要跑), ling bom , 有時移動重物……

響呢件事上, 我總共好聲好氣同X夫婦講過3次 + 管理員上去1次, 佢地而家未一樣投訴接受, 態度照舊,
有時, 佢地會有朋友到訪, d朋友又帶埋小朋友去, 結果成村人行來行去, 小朋友跳來跳去, 跑來跑去. 佢地有佢地嘅生活習慣 / 模式, 亦唔覺得呢d會影響到人, 住佢樓下只係你唔好彩.
即係如果有d人唔自律, 無公德心, 層樓又好似紙紮咁, 層與層之間紙咁薄, 做咩都係無用.

中國人有句說話 : 十萬買屋, 千萬買鄰 ----> 呢句話真係無錯!!

嘈音反制系統  係一部機器
定係一個電腦程式

好新穎...真係唔識答你

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。