註冊 登錄
用戶名 密碼

28 12
發新話題發佈投票

[巴士討論] 新巴 798 TKO --->>沙田 尾班車問題

798尾車係私牌去沙田開丫...定係682拉車過去開呀...

回覆 16# 的帖子

私牌去開架.....

引用:
原帖由 kenchau0468 於 2011-1-9 05:37 PM 發表
私牌去開架.....
其實私牌去同起載去蝕得佢幾多- -v

准許回報率係確保居民能夠得到最基本的服務,包括方便的服務
請各公司不要因路線虧損的情況下減班或取消

各版友應以[准許回報率]的角度分析巴士路線,一些蝕本的路線,如無解決方法的話,基於公民責任,專利巴士公司務必經營下去

幾時開N798
講笑
其實可以先試下延長SAT同SUN 0係調景嶺開既尾班車到2300

你有四個老婆
唔代表你好有吸引力
你只係攞苦黎辛

引用:
原帖由 wkhric 於 2011-1-9 06:10 PM 發表

其實私牌去同起載去蝕得佢幾多- -v
夜晚起碼可以收起一架先
當初佢又無預計798會咁好客

希望新記延長調景嶺開出尾班車9:00pm 太早收

引用:
原帖由 wkhric 於 2011-1-9 12:28 AM 發表

如果唔係又要出去塔89 -v-
89晚上班次簡直見過鬼都怕黑, 有時班車可以改左時間到例如係牛頭角等本身應該05,15分左右有班車,有時改左班次可以10,20分先有班車

引用:
原帖由 kenchau0468 於 2011-1-9 05:37 PM 發表
私牌去開架.....
唔係呱...仲要私牌去開...咁咪同當年98A去order 373A情況差唔多...
同埋你知唔知798有幾多架掛牌車行...
其實798客量已經好過當年796B多多聲...
新巴唔應該再將798睇到好似796B咁保守啦...

引用:
原帖由 GILL欣桐 於 2011-1-9 10:54 PM 發表

唔係呱...仲要私牌去開...咁咪同當年98A去order 373A情況差唔多...
同埋你知唔知798有幾多架掛牌車行...
其實798客量已經好過當年796B多多聲...
新巴唔應該再將798睇到好似796B咁保守啦...
新巴一來係冇車加入798,同埋佢似乎係慢慢去調整798的服務,因為怕一次過加太多班,到時想收收唔返....

引用:
原帖由 wongwwcy 於 2011-1-9 11:01 PM 發表

新巴一來係冇車加入798,同埋佢似乎係慢慢去調整798的服務,因為怕一次過加太多班,到時想收收唔返....
佢延長將軍澳->火炭尾車時間旨日可代...講真~而家都有非巴迷的人出聲話將軍澳尾車太早

准許回報率係確保居民能夠得到最基本的服務,包括方便的服務
請各公司不要因路線虧損的情況下減班或取消

各版友應以[准許回報率]的角度分析巴士路線,一些蝕本的路線,如無解決方法的話,基於公民責任,專利巴士公司務必經營下去

引用:
原帖由 wongwwcy 於 2011-1-9 11:01 PM 發表

其實798最慘痛係非繁....
基本上佢既非繁係無肉食既...
早繁返將軍澳唔經坑口又係搞到佢一車得15人左右...
即使星期六日,,, 改左做15分鐘一班之後... 有一批既班次都係唔夠客...
(我覺得新記可能有小小後悔星期六日既全日加班)
雖然佢有一堆班次依然keep住80人左右... 眼見繁時客量係有唔錯既增長...
(都係個句... 798少過15人坐車入隧道就必蝕無疑)

不過似乎大隧分段, 延長頭(沙田開)尾(tko開)車已經唔係巴迷層既要求...
而係乘客層同議員層既要求... 希望快d整個大隧分段... 方便將軍澳人轉車去大埔... 而唔駛係觀塘鑽石山慢慢塞...

沉寂...

引用:
原帖由 hokitkit 於 2011-1-10 06:43 AM 發表

即使星期六日,,, 改左做15分鐘一班之後... 有一批既班次都係唔夠客...
(我覺得新記可能有小小後悔星 ...
佢加班都係唔想d人上唔到車
多1部半部既投資唔算多la

引用:
原帖由 hokitkit 於 2011-1-10 06:43 AM 發表

(我覺得新記可能有小小後悔星 ...
咁又係,佢最主要係沙田早上唔開早少少同埋佢唔入坑口.......如果唔係的話可以吸納到唔少工業村班客
仲有新巴同九巴始終兩間公司,好難要求咁整分段

伸延閱讀
 28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。