1月31跟2月1辭職,應該邊日LAST DAY

引用:
原帖由 Erikson338 於 2011-1-19 11:53 PM 發表

我反而想知黠解你以為係3月1
我可唔可以代答呀?
如果2月1開工後半日先俾信,就起馬要係3月1做多半日..

唔明點樣係2月1日開工前比信呀,開工前上司都未返工啦

引用:
原帖由 小人國度 於 2011-1-19 11:13 PM 發表
你應該31交信,因為你比信嗰日係唔計嘅~咁廿八就係LAST DAY,1號就唔使返喇~

Sample resign letter :

親愛的(上司名字):
本人已決定辭去現時(職位名稱)的職位,並由x月x日(最後一個工作天的第二天)起開始正式生效。
在此,感謝(公司名稱/ 貴公司)給予本人學習的機會,並取得寶貴的工作經驗。希望本人的離識不會為你帶來
很大的不便。本人希望在離職之前,能夠取得離職通知書。
祝工作愉快!

3rd November 200X
(the name of your boss)
(Company's name and section work with)

Dear (the name of your boss),I regret to inform you that I decided to resign from my present positionas(position) with
effective from(next day of last data - 4th December).Thank you for giving me a change to learn and gain the valuable experience in (company name and section work with).
I hope my resignation would not cause you much inconvenience.Thank you for your kind attention and would
appreciate if you could letme have a reference letter before leave.
Yours faithfully,
(yours full name)

Check your contract in case it says 30 days notice.
引用:
原帖由 小人國度 於 2011-1-19 11:13 PM 發表

引用:
原帖由 小人國度 於 2011-1-23 12:40 AM 發表
唔明點樣係2月1日開工前比信呀,開工前上司都未返工啦
所以如果你想做埋2月最後一日走人,
最穩妥就係1月31(或之前)將信交到對方手上..

跟據僱傭條例,AL錢係按對上12個月的平均全薪日 X 你餘下的AL日數。另,只要雙方同意,你可在餘下的天數放取AL。

賣呀…賣呀…

引用:
原帖由 決勝千里 於 22/1/2011 02:33 PM 發表

咁咪等於用年假抵銷通知期囉,
點解咁多版友話唔得?
勞工法例係唔可以,你同老闆私下點解決係你地的事!

引用:
原帖由 corinne0613 於 2011-1-23 08:57 PM 發表

勞工法例係唔可以,你同老闆私下點解決係你地的事!
唔明喎,
辭職時我俾一個月通知老闆,
如果我有5日大假,
老闆就要計番5日工資俾我,
咁我就用呢5日既工資作為代通知金以提早5日離職,
咁與「年假抵銷通知期」何異?

引用:
原帖由 決勝千里 於 24/1/2011 09:50 AM 發表

唔明喎,
辭職時我俾一個月通知老闆,
如果我有5日大假,
老闆就要計番5日工資俾我,
咁我就用呢5日既工資作為代通知金以提早5日離職,
咁與「年假抵銷通知期」何異?
咁你同放了個5日AL又有咩分別呢?結果一樣係早了5日離職!只要你同boss傾過無問題又有咩問題?

引用:
原帖由 corinne0613 於 2011-1-24 12:04 PM 發表

咁你同放了個5日AL又有咩分別呢?結果一樣係早了5日離職!只要你同boss傾過無問題又有咩問題?
係你話唔可以用大假抵銷通知期果喎,到底你意思係得定唔得呀?

通知期中間放5日假,同我提早5日離職,點會無分別?
(你打過工、辭過職未?)
而家我講既,係法例既要求,打工仔既權利,
因為雙方如有爭議,自然以法律條文為依歸,
如果老闆唔同意「以大假抵銷通知期」,
而我又堅持要咁做,
上到法庭,邊個輸?

又有好多版友話僱員唔可以「以大假抵銷通知期」,
但大假就要折現,
咁用折現既錢黎做代通知金,
咪即係等於「以大假抵銷通知期」?
點解又話唔可以呢?

樓主點解你又唔早幾日遞信呢?
如果真係想做到 28 號個日,咁早少少遞,咩問題都解決晒 la
我自己都係做到 28 號,不過我上星期五我已經遞左
任得佢點計,總之我做到 28 號就 bye bye

mr right 你在何方 ~~~

引用:
原帖由 決勝千里 於 24/1/2011 01:32 PM 發表

係你話唔可以用大假抵銷通知期果喎,到底你意思係得定唔得呀?

通知期中間放5日假,同我提早5日離職,點會無分別?
(你打過工、辭過職未?)
而家我講既,係法例既要求,打工仔既權利,
因為雙 ...
你想知合唔合法,咁你應該問勞工處,我自己就唔係專業人士,所以幫你唔到,同埋我辭職只會按足勞工法例做,未試過你呢d情況!其實呢d灰色地帶,都唔差在個5日,如你搞到咁薑,小心你老闆唔比辭職信你或reference check寫衰你(或者你唔在乎)!

因我1月31日才出雙糧,其實我都唔趕住走,我都未找到工,只係唔知信上LAST DAY寫邊日啫

伸延閱讀
 29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。