21 12
發新話題發佈投票

文憑試英文作文...

文憑試英文作文... E-mail 此主題給朋友

想問下文憑試英文作文會作D咩,有冇議論文,同埋多數會出D咩文體既題目

無記錯會有幾個單元揀, 你學校讀左邊個, 咁你考文憑試個陣就揀返相應既題目作答.

social issue, workplace communication之類的...

文體有個人書說, letter to the editor, 演講辭等等...

書是我的奴隸,應該服從我的意志,供我使用

即係冇議論文= =....
咁平時應該點準備英文作文

引用:
原帖由 飛虎隊隊長 於 2011-1-28 08:26 PM 發表
即係冇議論文= =....
咁平時應該點準備英文作文
重點揀幾個單元讀, 最好跟番學校個課程讀啦...(如果自修生就另外講)

其實334 writing都有議論文既野, 不過好似無純既議論文...

即係例如letter to the editor裡面, 會要你argue一d社會現象同風氣.

不過你既對象係讀報既讀者同editor, 所以要特別注意個語氣同格式.

舊制既好多skill一樣岩用, 只要識變通小小野就無問題.

咁我應該點去準備??

我只可以話呢位同學好無知

334 writing點會無議論文?

引用:
原帖由 kinzi333 於 2011-1-29 11:49 AM 發表
我只可以話呢位同學好無知

334 writing點會無議論文?
咁就叫無知呀,你係咪全部野都識呀,有口話人冇口話自己,唔知有罪嫁,你唔係幫人就唔好係到話人啦

social issue多算都會係議論個d@@
btw就算你冇讀果個elective都可以作個條嫁,.

引用:
原帖由 飛虎隊隊長 於 2011-1-29 03:22 PM 發表

咁就叫無知呀,你係咪全部野都識呀,有口話人冇口話自己,唔知有罪嫁,你唔係幫人就唔好係到話人啦
呢位同學唔單止無知, 你個邏輯性也很"廢"

唔無知 不代表 乜野都識

無知, 以我理解 (當然你可以唔認同), 係指一D好簡單既野都唔知

你如果有少少推理能力同埋獨立思考能力, 你都無可能認為DSE無議論文作

引用:
原帖由 kinzi333 於 2011-1-30 04:30 PM 發表

無知, 以我理解 (當然你可以唔認同), 係指一D好簡單既野都唔知

你如果有少少推理能力同埋獨立思考能力, 你都無可能認為DSE無議論文作
Social Issue個d叫你講下情況同意見既算唔算議論文?
如果唔算,咁就真係冇議論文(因為已經冇左do you agree?呢類題型)

咁就叫廢,你知既野人地唔知,人地就廢,得!!!!!!!!!!!!!
你一定知DSE一定出議論文,你係咪100%肯定?
唔好同我講D咩邏輯性,你唔知就唔好係到話'你如果有少少推理能力同埋獨立思考能力, 你都無可能認為DSE無議論文作'
我而家係到問會唔會出,唔係問邏輯性

引用:
原帖由 kinzi333 於 2011-1-30 04:30 PM 發表

哦... 呢d咁簡單既野, 你最一清二楚啦.

Yes, you need to prepare for the HKDSE exams.  And you need to work really hard for it.  If you are a student, your school should have been pressing on you.  If you study on your own, I am afraid you don't stand a chance!

引用:
原帖由 飛虎隊隊長 於 2011-1-31 01:04 AM 發表
咁就叫廢,你知既野人地唔知,人地就廢,得!!!!!!!!!!!!!
你一定知DSE一定出議論文,你係咪100%肯定?
唔好同我講D咩邏輯性,你唔知就唔好係到話'你如果有少少推理能力同埋獨立思考能力, 你都無可能認為DSE無議論文作'
...
其實你知唔知自己講緊咩@@?

見到你個POST我又想問以前CE同AL英文作文要幾多個字??

伸延閱讀
 21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。