[政府部門] 兼職圖書館助理25$/hour?

兼職圖書館助理25$/hour? E-mail 此主題給朋友

編號:13-11-0001743 MI 兼職 日期:28/01/2011
職位:圖書館助理 (Ref. LA-HK-22010)
公司/僱主名稱:ALLEGRO (HK) LTD
地區:香港島,九龍半島,新界 行業:商用服務業
職責: to perform charging and discharging of library materials, to process patrons registration and other applications, to assist in handling reservation 資歷: 中五程度; 會考五科合格; 良好粵語; 一般普通話; 一般英語; 懂讀寫中文; 懂讀寫英文; 懂英文打字 20 字(每分鐘); 懂中文打字 10 字(每分鐘); HKCEE 5 pass in Eng(Syl.B), Chi 待遇: 每小時$25.00, 上午9時至下午7時, 每週工作5天,輪休, 一天最少工作4小時
申請須知:求職者可電郵(recruit@allegrohk.net)履歷表到ALLEGRO (HK) LTD。如要索取收集個人資料聲明, 請與陳小姐(Email)聯絡。

果間咩公司來?

唔似公家圖書館喎, 細館開朝十晚七, 區館大館開朝九晚八, 中央朝九晚九, 佢個返工時間好似包唔晒
仲有, 佢有一個工作係to process patrons registration and other applications
晌館的話, SBLA唔做得registration架喎

好似幾荀喎

引用:
原帖由 spirit2008 於 2011-1-28 10:10 PM 發表
好似幾荀喎
坐在圖書館的保安伯伯/ar姐的人工都高過佢...
QAS保安証書好易取,放低二百蚊,簽個名就有

但a公司今日都仲出廣告請sbla!!

http://hk.jobsdb.com/HK/en/Searc ... ist=100003000491847

究竟係邊間接左做sbla??
a公司可以順利續約??

引用:
原帖由 tsuiwc 於 2011-1-28 10:46 PM 發表
但a公司今日都仲出廣告請sbla!!

http://hk.jobsdb.com/HK/en/Search/JobAdSingleDetail?jobsIdList=100003000491847

究竟係邊間接左做sbla??
a公司可以順利續約??
之前傳過A記唔得, 但上個月尾又有人話A記既職員話得左
正確答案無人知

回覆 5# 的帖子

取這類保安證,唔係要上堂要考試的嗎???

引用:
原帖由 siuyung84 於 2011-1-28 09:50 PM 發表
唔似公家圖書館喎, 細館開朝十晚七, 區館大館開朝九晚八, 中央朝九晚九, 佢個返工時間好似包唔晒
仲有, 佢有一個工作係to process patrons registration and other applications
晌館的話, SBLA唔做得registration ...
雖然個時間唔係好包哂,但其實呢間AGENT係HKPL既2間外判其中一間,所以係公共圖書館做既

引用:
原帖由 阿嬌 於 2011-1-29 02:32 AM 發表

雖然個時間唔係好包哂,但其實呢間AGENT係HKPL既2間外判其中一間,所以係公共圖書館做既
但睇D DUTY... 如果係公共圖書館

to perform charging and discharging of library materials, <--呢個我理解做借還書
to process patrons registration and other applications,
to assist in handling reservation <--呢個係HOLD書...

中間果樣... to process patrons registration and other applications, process patrons registration即係做證啦, SB唔做得架喎...

引用:
原帖由 siuyung84 於 2011-1-29 02:38 AM 發表

但睇D DUTY... 如果係公共圖書館

to perform charging and discharging of library materials,  
難度上大人靜雞雞將 SB 「升級」?
發達喇!唔通圖書館 ACO 將來有機會返 9 放 6?

又或者咁,上大人出標書,條款會寫得比較「苛刻」?
落標講明要佢地做,埋到位就算唔洗佢地做,都唔會有問題。
相反,如果一開始就唔洗佢地做,
點知後來又要佢地做,咁上大人就頭痕喇!
所以呢,為左保障署方,條款梗係要訂得「苛刻」d。

引用:
原帖由 Mrslow 於 2011-1-29 12:27 PM 發表

落標講明要佢地做,埋到位就算唔洗佢地做,都唔會有問題。 ...
醒呀, 慢兄, 醒呀! 唔好發夢呀...
如果照佢講果個時間, 7至8點我地要返去頂counter呀...

引用:
原帖由 siuyung84 於 2011-1-28 11:22 PM 發表

之前傳過A記唔得, 但上個月尾又有人話A記既職員話得左
正確答案無人知
我個同事都同我咁講!!

引用:
原帖由 Mrslow 於 2011-1-29 12:27 PM 發表

落標講明要佢地做,埋到位就算唔洗佢地做,都唔會有問題。 ...
但點解我問館d aco可以返朝八點半放四點九??
同ncla一樣!!

引用:
原帖由 siuyung84 於 2011-1-29 03:24 PM 發表

醒呀, 慢兄, 醒呀! 唔好發夢呀...
如果照佢講果個時間, 7至8點我地要返去頂counter呀...
樂觀0的啦!可能上大人密謀緊削減開放時間呢!

人生在世,就要時刻抱有希望同夢想先得架!

伸延閱讀
 33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。