李宗偉vs林丹

李宗偉vs林丹 E-mail 此主題給朋友

大家覺得李宗偉定林丹網前較強?我覺得林丹勁啲。

引用:
原帖由 cpycotton 於 2011-2-2 12:23 發表
大家覺得李宗偉定林丹網前較強?我覺得林丹勁啲。
差唔多啦.

啱啱韓國打到55 波,冇話邊個大數邊個.

8-3 (六) 牛池灣 2-4

改了十天的訂場期.

找馬頭圍NDx 校

我覺得PJ勁啲

1.生活是不公平的,你要去適應它。
2.這個世界並不會在意你的自尊,你要有自尊,就得先有所成就。
3.你不可能一畢業就年入六萬美元,你得用自己的雙手令這變成事實。
4.如果你以為老師對你過於嚴厲,等你見過老闆之後再說吧!

都已經5連勝了...

但見到韓國果場,林丹都贏得唔易..

引用:
原帖由 fishpig2006 於 2011-2-2 01:17 PM 發表
我覺得PJ勁啲
Who is PJ?
Peter Gade? or Chen Jin?

格食格好難講... 李宗偉打其他一級/次一級單打選手都食生菜咁滯, 唯獨係對林丹佢就心慌慌, 經常係領先既情況下出現冇壓力失誤
話李宗偉唔驚林丹就假既, 雖然見到李近幾次碰頭都打得頗有士氣, 經常嬴分後, 刻意對住林丹大嗌,
明顯想為自己壯士氣, 但心裡面仲係怯林丹( 純個人猜測)

論實力, 大家真係去到頂峰, 非常相若, 但係論心理, 林丹會比較內外如一, 非常淡定, 而且自信十足
李宗偉應該係輸自己既心魔吧

所以覺得李宗偉有點可惜!

引用:
原帖由 SAM.K 於 2011-2-2 09:05 PM 發表
格食格好難講... 李宗偉打其他一級/次一級單打選手都食生菜咁滯, 唯獨係對林丹佢就心慌慌, 經常係領先既情況下出現冇壓力失誤
話李宗偉唔驚林丹就假既, 雖然見到李近幾次碰頭都打得頗有士氣, 經常分後, 刻意對住林 ...
同感,第一場佢本應就可以嬴,但係15分後,打失3球,之後我已經息機唔睇啦.

引用:
原帖由 Shimming 於 2011-2-3 10:30 AM 發表

同感,第一場佢本應就可以嬴,但係15分後,打失3球,之後我已經息機唔睇啦.
就好似小鮑一球打得好好既波 點知俾判左out
佢之後就一路打落都差 9成都係輸

回覆 7# 的帖子

我間唔中係U-TUBE有睇下林丹李宗偉, 你話李宗偉打其他一級/次一級單打選手都食生菜咁滯, 唯獨係對林丹佢就心慌慌, 經常係領先既情況下出現冇壓力失誤, 其實會唔會李除了技術外, 更有强勁的體能, 我有時見佢打Peter Grade, 陶菲克第一局都唔係點主動進攻, 似想磨對方體力, 在體力還有大把係手時, 第二局都羸得更輕鬆, 但對林丹, 因林丹的體能亦很不錯, 加上很懂得分配體力, 所以如李想用一貫打法去打林丹, 未必能奏效, 所以學你所講變得有點"心慌慌", 冇疑林丹係心理質素, 控制節奏, 都係好强, 有時我看Peter Grade都覺得佢得好好, 但可能真的因體力問題, 通想前面唔會輸比李宗偉, 但後面就...., 我最近兩年才多D睇波, 可能所知不多, 純粹個人意見

引用:
原帖由 ryuleo 於 2011-2-3 02:38 PM 發表
我間唔中係U-TUBE有睇下林丹李宗偉, 你話李宗偉打其他一級/次一級單打選手都食生菜咁滯, 唯獨係對林丹佢就心慌慌, 經常係領先既情況下出現冇壓力失誤, 其實會唔會李除了技術外, 更有强勁的體能, 我有時見佢打P ...
但係打法想好明顯以經有分別
林丹打法都轉左做突擊 一下突擊點殺就搞店
李宗偉以家仲係玩雙腳起跳重殺 雖然成功率都係高 但對住林丹呢d防守咁強
磨體力一定林丹優勝
林丹同你鬥猜都係點殺就搞店
2個人既分別仲差埋個手腕

回覆 13# 的帖子

師兄提到手腕, 想問下要係咁短時間發到咁快咁勁的力, 知唔知有乜方法練,
練到佢咁當然冇可能, 但是否總有些方法練, 綱上冇相關的片段

引用:
原帖由 唔食魚既貓 於 2011-2-3 05:35 PM 發表

但係打法想好明顯以經有分別
林丹打法都轉左做突擊 一下突擊點殺就搞店
李宗偉以家仲係玩雙腳起跳重殺 雖然成功率都係高 但對住林丹呢d防守咁強
磨體力一定林丹優勝
林丹同你鬥猜都係點殺就搞店
2個人既分別仲 ...
唔係點殺就一定勁 都係戰術方面 同球路姐差異姐 李宗偉佢既防守都同林丹差唔多 都係睇臨場發揮

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。