註冊 登入



打印

[貓貓] 周慧敏忍痛別愛貓

周慧敏忍痛別愛貓 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
寵物善終中心辦喪禮
周慧敏忍痛別愛貓


轉貼 : http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110209&sec_id=462&subsec_id=830&art_id=14953230 (Video)

視寵物如命根的周慧敏( Vivian),家中飼養了數隻貓咪和一隻小狗,愛心爆棚。不過,近日 Vivian其中一隻愛貓病逝,令 Vivian傷心欲絕。前日 Vivian與老公倪震在九龍灣一寵物善終服務中心為愛貓舉行喪禮,希望愛貓一路好走。

揚言不打算生育的玉女掌門人周慧敏,一直視家中幾頭貓狗如自己親生子女, 04年 Vivian更為囝囝周慧豹首度執筆推出著作《我的貓兒子周慧豹》,將版稅捐予保護遺棄動物協會。原本 Vivian與丈夫倪震及一班仔仔女女開開心心過新年,豈料日前她其中一隻愛貓不幸病逝,令 Vivian傷心不已。

難掩哀傷情

本報前日接獲讀者報料,指 Vivian愛貓逝世,正在九龍灣的「寵之天國」寵物善終服務中心為愛貓舉行喪禮。記者抵鶣寣A於下午 6時半見到倪震神情哀傷的離開寵物中心,他發現記者後即閃身走回中心內。約半小時後,倪震與 Vivian一同離開,雖然二人戴上黑超,但難掩哀傷之情。記者問 Vivian是否寵物逝世及何時離開, Vivian未肯回應,只不停說:「唔好意思。」


見骨灰激動

據讀者表示,前日 Vivian是為愛貓舉行喪禮,靈堂上擺放了一張貓咪相,並寫上 2000至 2011字樣,但就不清楚這隻貓咪是否周慧豹。讀者指現場除 Vivian夫婦外還有兩友人,不過 Vivian和倪震以為愛貓火化後會留下骨頭,然後安放在骨灰盅,但當倪震發現骨頭變成骨灰後,一度顯得十分激動,偕兩友人與中心職員理論,幾經擾攘事件才告平息。記者昨日曾致電倪震,但未獲回覆



實用相關搜尋: 寵物

回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
【勇者無懼 智者無愚 仁者無敵】
r.i.p.....





回覆 引用 TOP

佢果本書我有睇過.. vivian好緊張佢d貓咖
本書其中一節講.周慧豹由一個好高既櫃頂跳去另一個櫃頂. 都嚇到vivian大叫..
其實我覺得呢11年黎.貓貓從佢身上得咁悉心既照顧,係件好幸福既事.  
所以佢都唔好咁傷心喇






回覆 引用 TOP

[隱藏]
留下骨頭

其實又有乜為呢



回覆 引用 TOP

多謝分享~r.i.p~





回覆 引用 TOP

不錯的分享 thanks





回覆 引用 TOP

倪震唔係咁冇常識呀?
以為會留低d骨?
你估好似釋迦牟尼咁火化完會有粒舍利呀?






回覆 引用 TOP

全部變灰應該就唔會,點都有d骨既,不過可能唔多囉!
幾年前我隻狗狗火化,都40幾磅呀,燒完出黎頭骨都碎哂!
個哥哥執番d白色既骨碎,再拎去磨成灰囉,個盅鬼咁大,但係得好少灰架咋!



實用相關搜尋:

回覆 引用 TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 ktslwy 於 2011-2-11 04:17 PM 發表

倪震唔係咁冇常識呀?
以為會留低d骨?
你估好似釋迦牟尼咁火化完會有粒舍利呀?
你唔好高估倪震



熱門搜尋: 感冒 腸癌 健身教練 心臟病 腰痛 醫療保險

回覆 引用 TOP

好走好走, 一路順風






青山不改, 綠針長留.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ktslwy 於 2011-2-11 16:17 發表

倪震唔係咁冇常識呀?
以為會留低d骨?
你估好似釋迦牟尼咁火化完會有粒舍利呀?
+1

仲有報料個讀者係咪就係服務中心既人呢,開晒成個公司名當做報料費?慳番好多廣告費。醒!




實用相關搜尋: 廣告
Noise Pollution 噪音
We are forcing to hear the loud, repetitive and incessant broadcasts on public transport day in and day out.
每天被迫在公共交通上收聽不斷重複和嘈吵的廣播
www.a-mui.com

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Toro-Kuro 於 2011-2-10 09:25 PM 發表

留下骨頭

其實又有乜為呢
紀念...
好似仲係自己身過咁 !!







不羨慕0碼 model, 更不要做肥婆,
                       要擁有健美體態, 為獨去做 gym !

回覆 引用 TOP

有佢地愛過, 總算幸福!






回覆 引用 TOP

[隱藏]
我都覺得唔係周慧豹。


熱門搜尋: 假髮 髮尾油 洗頭水

回覆 引用 TOP

 20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]





重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。