四百呎y3裝修日記(7月13,入伙了,少量房相P.23)

四百呎y3裝修日記(7月13,入伙了,少量房相P.23) E-mail 此主題給朋友

簡單畫左個簡格出黎
今日上去有兩個師傅蚊緊灰
但我開門果陣發覺對門好白痴咁條門匙斷左,窒左係入面...
我都唔知係我得罪人多俾人整古定係個師傅叻得滯...聽佢地口音...唔多似香港人囉...希望一切順利...
開波左1星期,仲係乜都無訂過,個DESIGNER無哂影,都唔知之後既路應該點走...
今次POST暫時預定的電器潔具等
廁面盆- TOTX LW516J 原價$1200
廁面盆龍頭 - Hansgrohx 31023000 折左~$1XXX
廁企缸龍頭 - Hansgrohx 31460000 折左~$1XXX
花灑套裝 - HansgrohX 27886 折左~$1XXX
廁馬桶 - Totx945RE 折左~$1XXX

電器:
抽油煙機: 富x皇 GF-900V
洗衣機: 甘張6125 約$56XX
煮食爐: TGx雙頭 內炎火約$2XXX
電視:用舊野46"三叔
龐冷氣機:2匹落星窗口分體淨冷CS-V18KWA 約6300
煤氣熱水爐:TGX 13公升 約6000
房冷氣2部樂聲711: $1,950

有問題,想問煤氣熱水爐是否要獨立自己一個開關制面?

地下做左少少坑,應該準備做電線
我就出左去買磚...
27/4
放完假,今日又無開工
係放假果段時間,個DESIGNER叫我地交第2期錢
第1期俾50%,第2期俾35%,第3期俾10%,最後俾5%
而家我上去除左係爛地,水泥同電都未開工...今次真係凍過水...
收工上左去睇,有開工,做左電制位,工程比想像中慢...
29/4
聯絡左相關部門,裝全分要放棄,只係可以裝窗分...算啦,仲平少少添...
02/05
今日上去見到電線似做好,房都用紅磚間好左一大半04/05
磚就咁放係門無人收真係...無開工就唔好叫我搵人黎送磚啦,早一日又同我講要鋪磚喇,等我仲即去俾錢叫人起貨...

05/05
收到廁所報價單,同之前報有出入...坐廁945+洗水盤516要$3,000...貴左少少...
仲有原來$10,000蚊內要加$1,000蚊運費...今次真係麻煩到朋友..

今日見到做左窗框,鋪左廚房牆但又出事,全部明明ORDER係令面,鋪鋪下先發覺有D係啞面,真係激死!
06/05
上次問題已修正,塊磚都換返好,其他磚都到左,但廳地磚應該未鋪住,廁所都開始鋪牆
窗都上左了
07/05 (P.11)
出左去買水龍,廚櫃再黎覆呎,廚櫃地台做4吋高,裝修師傅問用木腳加高得唔得
我緊係叫佢做石屎啦...廚房天花佢話因為會做假天花
唔再幫我產喇
08/05(p.12)
牆身又唔知蚊左D咩,變左白色,廁所牆778810/05 (P.12)
廁所掃上掃口粉,廚房牆身做好,地台鋪左磚
13/05(P.14)
KEEP住無進度,個門框未到,收唔到尾...
企缸做左去水,我自己就唔係好鐘意...師傅話隔氣做係牆,而家就咁一粒野就OK
但我朋友建議我買可以抽起舊野,易清理垃圾...

22/5(P.14)
呢個星期真係無咩進度,18號4點幾先黎門框,19號先有人黎開工
個工程休息左成星期...進度真係好慢
冷氣20號都來左,封埋條喉先...
23/5(p.14)
今日終於開波鋪磚,隻野我老豆揀,係旺角買...成6x蚊呎
唔知鋪哂出黎會係咩野效果呢
廁所就7788了,地台,去水都做好哂,其實個坐廁我就訂左
但屋企人話唔好咁快送黎,俾人用

02/06(P.15)
廚櫃尋日黎左,今日裝好左,聽日上枱面版~

04/06(P.17)
枱面OK
15/06(P.19)
上抽油煙機~TOTO坐廁面盤到貨
25/6(P.21)
上左部份龍頭,大門,門鎖,鐵閘已OK
冷氣機都安裝好哂,成功運行,仲有少少埋尾FOR去水喉
廚房加左支廚櫃底的濾水器
入伙了P.23

附件

2011-3-19 12:06 AM

2011-4-1 01:35 AM

打仗都無咁亂

繼續亂

無用既浴缸

2011-4-15 12:32 PM

2011-4-15 12:32 PM

揀好左師傅了,更新左張報價單
希望四月頭開工
連木器約21萬...未包磚/廚櫃/電器...

有無人俾少少意見我呢

Corian 的確係加價, 15 March 後 promotion color 加一舊水一尺

揾廚櫃公司做櫃係可行, 裝修亦都應該慣jor 同廚櫃夾水電位同覆尺. 當然你要揾間可靠既廚櫃公司 otherwise 有咩事兩邊互卸就唔好. 你師傅話尺吋質素唔岩佢唔負責亦都合理 (事關錢都唔係佢賺), 但你都要同佢講明要佢同廚櫃嗰邊配合下D 位, 而且質素你都要自己同廚櫃嗰邊睇緊D (尤其是砌櫃個幾日), 唔好旨意師傅會幫你監工.

多謝師兄出手指教!!

以上價錢有平有貴拉上補下.

咁以四百幾呎,原來都要廿幾三十萬。。

有無搵多一間報下價? 可以比較一下~

健康麥皮/麥片黨!Part III

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=12012484&extra=&page=1

呢個月開始我又要做返麥皮黨了, 努力KEEP FIT!!!

回覆 1# 的帖子

呢張單係面材物料上可能有盲點,例如傢俬用白色木皮,胶板冇型號,有冇俾過實辦你睇,將來可能有爭拗,睇佢傢俬報價平得有D鬼鬼地,依家係報價,應該款式大家未溝通,可能最後價錢會浮動好大。注意
另外係個人經驗,天花可用5合1乳胶,牆身唔好,5合1漆面較鞋,造牆身手感唔得,用番ici多樂士顏色多,漆膜柔細D,CF嘅工藝要求相對低D,依家人工貴,你想CF同你慢慢撚靚D,机會好微,唔想勞氣,唔好考CF。

師兄犀利,師傅黎報價真係就咁講呢度整個櫃,但細節真係無提。。。或者傢私照去出面做,等師傅黎收口就算

引用:
原帖由 wendy614 於 2011-3-10 02:07 AM 發表
有無搵多一間報下價? 可以比較一下~
其實呢間係第五六間喇,之前果d都俾唔到信心我,我想問其實報價會有細數定一個lump summ大數問你做唔做,做先list detail?

我之前開始裝修都搵幾間報價,但唔包料既都係十幾萬。同埋問親個個cfu都話傢俬最好搵傢俬舖做,佢地話搵裝修cfu做一定收好貴。好多裝修cfu都唔鍾意做木工。
你或者將傢俬果part減番出o黎,另外搵傢俬舖做啦

引用:
原帖由 katykaty0303 於 2011-3-10 09:18 發表
我之前開始裝修都搵幾間報價,但唔包料既都係十幾萬。同埋問親個個cfu都話傢俬最好搵傢俬舖做,佢地話搵裝修cfu做一定收好貴。好多裝修cfu都唔鍾意做木工。
你或者將傢俬果part減番出o黎,另外搵傢俬舖做啦
現正裝修中,我個cf都係咁同我講,還說可以的話買現成的,平好多。

咁大家級數唔同囉。如果比得起80萬裝修,就唔會係依道問個價錢依樣果樣
貴唔貴呀咁啦。
引用:
原帖由 初級防水佬 於 2011-3-10 10:25 AM 發表

有料判頭好鐘意做木工, 因為最賺錢, 900呎全屋裝修80萬, 其中超過50萬係木, 唔做只得兩個原因,

1. 判頭冇料, 冇做傢俬木工班底, 亦做唔慣, 冇信心做,

2. 唔够價, 現場做木, 價錢冇得同傢俬舖比, 仟 ...

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。