窗口式冷氣 VS 窗口式分體冷氣

窗口式冷氣 VS 窗口式分體冷氣 E-mail 此主題給朋友

想買部1匹冷氣.

其實窗口式分體除了較靜外, 還有甚麽好處?

而1匹機有沒有真係需要買窗口式分體冷氣呢? 因為我覺得1匹的窗口式冷氣也不會太糟.

另外, 窗口式分體冷氣是否較耐用?

請幫忙分析一下. 謝

除了較靜外,真的分別不大
當係用過分體式,你會走唔返轉頭的,
差十零分貝數值上好像分別不大,但用起上o黎又係另一回事

反對香港政府破壞特色旅遊景點

簡單講, 這是給住在不能自由安裝分體式冷氣機的樓宇的人, 多一個選擇.  其實好多人都盡量先考慮分體機(貪靜), 但香港的新樓設有窗口機石屎台, 而不能自由裝分體機, 所以製造商就出了窗分機.
舉一個例子,
我留意到澳門的新舊樓宇, 就算設有窗口機的石屎台, 但大部分(>80%)都不用, 而另卦分體機, 因為澳門樓宇的公契沒有香港的嚴, 所以他們連窗分機都不考慮, 因同匹窗分機比分體機貴.

其實咩野叫窗分/分體/窗口呀
我最近睇好似多左隻叫窗分既機,好似因為正常人裝唔到分體,新出一隻窗分解決呢個問題...
但我睇小冊子,窗分就話一個壓縮機帶一部窗口機+分機機...

引用:
原帖由 derekkit 於 2011-3-14 01:01 PM 發表
其實咩野叫窗分/分體/窗口呀
我最近睇好似多左隻叫窗分既機,好似因為正常人裝唔到分體,新出一隻窗分解決呢個問題...
但我睇小冊子,窗分就話一個壓縮機帶一部窗口機+分機機...
窗分/ 傳統分體都唔同, 主要在於個compressor
窗分compressor 細, 傳統分體compressor 大.
同一匹數, 傳統分體的輸出及耗電較好.
其次係窗分的最大匹數都係得2匹, 而傳統分體可以好多選擇.
而且窗分/ 分體最大的分別係個compressor 及出風口有一定的距離限制, 不可以太遠. 傳統分體就無呢一個限制.
當然, 如沒有安裝的限制, 例如掛外牆等 我一定唔會裝窗分.

至於窗分/窗口
主要分別有3.
1. 寧靜, 2. 省電,  3. 出風口選擇.- 窗口就無得選, 一定由窗吹入. 窗分石以有多個選擇, 床頭吹又射, 床尾吹又得.
好同意, 上面人兄所講, 用開分體, 係唔會用返窗口機

引用:
原帖由 SWM20060502 於 2011-3-13 10:21 PM 發表
想買部1匹冷氣.

其實窗口式分體除了較靜外, 還有甚麽好處?

而1匹機有沒有真係需要買窗口式分體冷氣呢? 因為我覺得1匹的窗口式冷氣也不會太糟.

另外, 窗口式分體冷氣是否較耐用?

請幫 ...
最後決定買普通的窗口機便算!  珍寶定定樂聲(樂信)好呢?

價錢:  3/4匹  -- 珍寶HK$2,150.00        樂信 : HK$2,150.00
             1匹 --  珍寶HK$2,650.00       樂信 : HK$2,750.00

想要夠凍及比較靜 !  請位俾些意見!

引用:
原帖由 SWM20060502 於 2011-3-27 19:18 發表

價錢:  3/4匹  -- 珍寶HK$2,150.00        樂信 : HK$2,150.00
             1匹 --  珍寶HK$2,650.00       樂信 : HK$2,750.00

想要夠凍及比較靜 ...
你個價錢包唔包安裝? 可否pm我係邊度買?

包裝?有無窗台?

引用:
原帖由 SWM20060502 於 2011-3-27 07:18 PM 發表

想要夠凍及比較靜 ...
我覺得用珍寶會好D 夠哂凍 但係比較大咬
樂信個評價好似唔係咁好 好易壞
我都岩岩裝左2部3/4珍寶 都只不過係$2100 包裝
由細到大都係用珍寶 用親都超過10年
不過依家D機就唔知喇

引用:
原帖由 janda8383 於 2011-3-27 09:13 PM 發表
包裝?有無窗台?

係包安裝,有窗台的。價錢OK嗎?

引用:
原帖由 kycho 於 2011-3-27 10:15 PM 發表

不過依家D機就唔知喇
你係邊度買?

引用:
原帖由 kycho 於 2011-3-27 10:15 PM 發表

不過依家D機就唔知喇
比較大咬,是不是都係1級能源標纖?

好似係2級
o係細細間o個D電器舖買 (港島區)
比左型號佢報價 OK就買

引用:
原帖由 kycho 於 2011-3-27 10:49 PM 發表
好似係2級
o係細細間o個D電器舖買 (港島區)
比左型號佢報價 OK就買
剛上網睇到,舊款(AK089ACT)的是1級,新款(AK710FNR)的是2級。1級同2級的用電量相差遠嗎?

我反而冇留意呢d 應該差唔多掛

伸延閱讀
 16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。