聖米歇爾山一問

聖米歇爾山一問 E-mail 此主題給朋友

我想問清楚一d有關去聖米歇爾山的一些過程.

Gare Montparnasse 坐 TVG 到 Rennes 之後再坐巴士去 聖米歇爾山, 而回程時都係一樣過程。

1. 但有一此問題就係我search到係Gare Montparnasse 坐 TVG 的有幾班車 6:30am一班同 7:00am有兩班。咁我應該坐邊一班先ok?

2. 回程時我見到聖米歇爾山開出的巴士如果想坐最後的一班係咪只係得17:25,去到Rennes 就18:45再坐19:45番Gare Montparnasse

有時又見到有兩個時間一樣一個就話special promotion一個就無,但好似無乜分別咁,只係去就寫住TVG一個寫住iDTGV。我應該點選擇?

希望你地明白我講乜 thx.

去聖米歇爾山交通 TGV Paris Montparnasse to Rennes
買票先參考巴士時間表
http://www.raileurope.hk/cmpid=P ... AqaUCFYIa6wodwisfYw

巴士由Rennes <-> 聖米歇爾山 時間表至2011年7月
http://www.destination-montsaintmichel.com/?lang=en

回覆 2# 的帖子

吾該晒你先,其實時間方面我知道,只係吾知點解同一時間有
兩班吾知邊一班先ok。同TVG同iDTGV有無分別

回覆 3# 的帖子

替你找到一個網站解釋TGV同iDTGV的分別

http://bbs.xineurope.com/thread-790745-1-1.html

簡單點來講,iDTGV可能平d..但只限網上訂票,要自行打印,而且不能更改和換。

回覆 4# 的帖子

吾該晒你,剛剛試過book.. 但問題又出現金 吾知點解吾比我用visa 比錢fail

ps: 剛剛收佢一封email話fail有問題。但我打去card centre佢話佢地扣左我3次錢5x euro.我想問我現在要點做?

想問有無人試過??我係tgv-europe.com book 的。

記住要預先去Gare Montparnasse,因為果頭都幾大下,指示又唔清昕
去到rennes後要出火車站,然後係右邊行1分鐘左右搵巴士站

回覆 5# 的帖子

你試下send去果間訂票公司睇下有無人reply你,
另外再可以打去card centre問下,我估佢地平時都處理左不少呢d case....

回覆 8# 的帖子

大華仔, sity1234 謝謝你地呀。明天再打去問下先,其實最慘就係吾知現在仲book吾book住好呀

回覆 9# 的帖子

睇下你book邊度,我舊年summer 去左,不過係day trip st michel, 如果你係book Paris hostel,可以去hostelworld.com 度book, 我試過係ok的。

有需要介紹間俾你,都幾多香港人住的。

hostel 我就book 左啦,係吾知仲試吾試book去st michel個到姐,吾該晒你先

去到火車站買都到。

唔該,想問一問,

由rennes到st michel的巴士係st michel 邊度落車ga? 因為想知佢落車點和hote的l距離.

還有,係咪去st michel的巴士一定要預早book定先,如果唔book,係唔係到時會好多人買and無位?

thanks

聖米歇爾山
正想去呢個景點呀.....

回覆 13# 的帖子

巴士係st michel的山下,即入口下車。巴士不用預早買票,旺季暑假去的時候仍買到票。

至於hotel,我不知道你book了哪一間hotel, 沿向st michel都有些小酒店,
大型的最近要Pontorson。

伸延閱讀
 19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。