註冊 登入

請問台北到台中交通??

請問台北到台中交通?? E-mail 此主題給朋友

我地約左人 14:00係台中火車站接我地
我上網check過當日早上係得兩班自强號比較啱時間,其它太早喇!!
出發去台中當日係星期六,再加上台灣係連續幾日清明假期,驚買唔飛所以想諗定後備Plan!!
有以下幾項問題
1.由台北到台中火車站其實搭火車或客運時間上係咪會差唔多架?
2.上網揾過如果搭客運應該就係得國光一間會停正台中火車站,其實重有無其它客運都方便呢?
3.由台北同台中車程需時幾耐,還有預著假期該路段會有塞車的問題嗎?

THX

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

上網 check 過四月二號台北去台中唔止兩班自強號咁少 wor
再唔係搭高鐵去台中再轉公車去火車站
呢個方法加埋轉車時間未必快得過搭台鐵

1. 如果同自強號比較既話 , 自強號會快少少 , 唔計火車 delay 既話
2. 除左國光客運 , 應該仲有統聯客運
3. 差唔多三個鐘 , 遇上假期好大機會會塞車

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 billymak 於 2011-3-20 02:50 AM 發表

上網 check 過四月二號台北去台中唔止兩班自強號咁少 wor
再唔係搭高鐵去台中再轉公車去火車站
呢個方法加埋轉車時間未必快得過搭台鐵

1. 如果同自強號比較既話 , 自強號會快少少 , 唔計火車 delay 既話
2.  ...
嗯嗯Sorry因為我地唔想太早出發同到台中 我一陣改返先
1.通常火車會delay幾耐同係咪經常性呢?
2.如果真係要搭客運咁搭幾多點比較安去?
3.國光定統聯D車舒服D呢?
THX

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TCBY555 於 2011-3-20 03:10 發表

嗯嗯Sorry因為我地唔想太早出發同到台中 我一陣改返先
1.通常火車會delay幾耐同係咪經常性呢?
2.如果真係要搭客運咁搭幾多點比較安去?
3.國光定統聯D車舒服D呢?
THX
1. 通常都會好準時 , 就算 delay 一般都唔會好耐 , 我有兩次經驗係 10 - 20 mins (我唔知係我好彩定唔好彩喇)
2. 預早少少穩陣 , 畢竟係長途車又假期 , 10 點上車差唔多, 如早左去到既話咪行下食過飯先囉.....
3. 其實兩間都差唔多 , 但我會心繫國光多少少

熱門搜尋: 情侶戒指 ring 婚宴 粉底 婚禮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 billymak 於 2011-3-20 03:30 AM 發表

1. 通常都會好準時 , 就算 delay 一般都唔會好耐 , 我有兩次經驗係 10 - 20 mins (我唔知係我好彩定唔好彩喇)
2. 預早少少穩陣 , 畢竟係長途車又假期 , 10 點上車差唔多, 如早左去到既話咪行下食過飯先囉.....
...
好的謝謝你

熱門搜尋: 粉底 美白精華 醫學美容 護膚品 消脂

回覆 引用 TOP

晚上十點半落機還有高鐵去台中嗎?的士要大約多少錢?

熱門搜尋: plastic surgery 保濕 lipstick

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongkaman 於 2011-3-20 01:25 PM 發表

晚上十點半落機還有高鐵去台中嗎?的士要大約多少錢?

尾班大約11點20分, 唔知你邊日搭, 你最好自己去高鐵個網查確實時間。

其實機場有客運去台中, 有幾間公司, 有o的1點都仲有車
詳情自行去桃園機場個網睇

回覆 引用 TOP

搭國道客運,由台北車站到台中車站,時間如果不遇到塞車的話
一般時間為 2.5 hour。

若搭自強號,時間則比較固定,就在2小時15分,至2小時30分之間。
由於火車鐵軌專用,所以除非遇到狀況,不然的話,不會有塞車和大誤點的情形。

但是火車票比較貴。國道巴士便宜很多。而且國道巴士班次又多。
由於台北到台中的巴士公司多,包含統聯、國光、和欣、阿羅哈、台中、大友…
所以幾乎你10分鐘就有車可搭。

以統聮為例,台北–台中車票,如果遇到假日,約為260元台幣/位,如果非假日,也就是星期一至星期四,更可以便宜到170台幣/位。

搭火車的話,台北車站–台中車站,一個人票價就要375台幣/位。幾乎是搭國道巴士的兩倍!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 taiwan_555 於 2011-3-20 04:59 PM 發表

搭國道客運,由台北車站到台中車站,時間如果不遇到塞車的話
一般時間為 2.5 hour。

若搭自強號,時間則比較固定,就在2小時15分,至2小時30分之間。
由於火車鐵軌專用,所以除非遇到狀況,不然的話,不會有塞車 ...
出發去台中當日正正就係2/4星期六
1.請問早一日先去買火車票重有無可能買到呢?
2.除左國光同統聯重有無其它客運會停台中火車站附近?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TCBY555 於 2011-3-20 11:29 PM 發表

呢個情況下根本唔需要擔心無火車票賣

你諗下選擇有咁多 座位自然都會多左

記憶所及 其他客運即使停台中火車站 都有機會響朝馬再轉車

台中至台北交通選擇多 一D都唔難買 唔駛擔心

邊個話我走左?
國家一日還在 我心一日不死

旅遊家的思想 只愛在吹水區留連的人如何能明白?
紙上談兵 誰也懂

回覆 引用 TOP

無需要擔心啦

引用:
原帖由 TCBY555 於 2011-3-20 11:29 PM 發表

閣下無需擔心  因為  網路預購火車票  一開放  第一分鐘
已經賣出三萬張  所以  一定無位  現場買企位  隨到隨買
清明四天假期  bus  就預四個鐘  未計  後補上車的時間

熱門搜尋: plastic surgery 保濕 lipstick

回覆 引用 TOP

其實未必一定要坐會停台中火車站的班車~~

因為有區間車, 所以, 你其實可以早幾個站 or 遲幾個站落
之後坐區間車返去台中站

這樣, 就會多好多班次可以選擇
方便好多

熱門搜尋: 增髮 頭髮稀疏 激光脫毛 shampoo 頭髮造型 頭髮護理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nashgames 於 2011-3-21 09:27 AM 發表

其實未必一定要坐會停台中火車站的班車~~

因為有區間車, 所以, 你其實可以早幾個站 or 遲幾個站落
之後坐區間車返去台中站

這樣, 就會多好多班次可以選擇
方便好多
咁樣未必正確

因為台中係特等站 全部車都會停
反而附近既大站 豐原、彰化都只係一等站  點都唔夠台中站等級高

所以班次未必多左

咁做係另外既好處係利用台鐵售票系統既限制
當同一班車分配到台北至台中既配額賣晒 台北去豐原或許會仲有飛
同一時間 因為區間車無售票數量限制 所以去到豐原好易就轉到車去台中

不過台北至台中咁多選擇 坐唔到台鐵 我拿拿聲轉客運 仲好
若唔係大時大節 要轉一次車 優勢實在唔高
反而大時大節則可考慮一用

邊個話我走左?

紙上談兵 誰也懂

回覆 引用 TOP

另外幾問
1.桃園機場買唔買到火車飛,定係要落到台北先有得買呢?
2.係機場嘅國光櫃位可唔可以買埋去台中嘅車飛?
3.機場ATM個價係咪同市區ATM一樣?

熱門搜尋: 情侶戒指 ring 婚宴 粉底 婚禮 懷孕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TCBY555 於 2011-3-21 08:46 PM 發表

另外幾問
1.桃園機場買唔買到火車飛,定係要落到台北先有得買呢?
2.係機場嘅國光櫃位可唔可以買埋去台中嘅車飛?
3.機場ATM個價係咪同市區ATM一樣?
其實你真係太過憂慮

機場咩火車飛都無得買 要買一定要去火車站或上網訂完去火車站拎

國光櫃位所屬車站既路線去邊 就有去邊既車飛

大家都係咁坐 好多問題去到當地自然會迎刃而解 越問得仔細有時只會越混亂

邊個話我走左?

紙上談兵 誰也懂

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。