無色防曬 vs 有色防曬

無色防曬 vs 有色防曬 E-mail 此主題給朋友

無色防曬  vs 有色防曬

其實有冇分邊隻有d nei??

想買一隻無色防曬, 大家有咩好介紹?

本身用緊 sofina, 但發覺有些 sis 話用佢會出斑,

好驚,因為我都開始出了,不知道係因為年過27

定真係sofina 既問題......

雖然我知道 sofina 的好評不少, but dun want to take

risk nei...

諗住轉 shisedo or neutrogena 防曬, 不過好似大多有

色的,好冇 sis 用過冇色而又好用架

KOSE有隻50度防曬唔錯,雖然度數高,但完全唔會話好油,塗完上妝仲好貼^^,果次借左我fd用,佢而家都買左支

我用過咁多防曬,覺得~H2O+個水中美白SPF30幾好!

我之前用過 sofina 防曬真係會出斑....後尾改左用 fancl 就無再出了

防曬用到出斑,之前聽人講話,唔少因為卸妝問題影響

暫時意見,有問題,請告知,謝謝

引用:
原帖由 蚊蚊^^ 於 2011-4-8 01:51 PM 發表
KOSE有隻50度防曬唔錯,雖然度數高,但完全唔會話好油,塗完上妝仲好貼^^,果次借左我fd用,佢而家都買左支

請問有冇圖?因為好似有幾隻,5該晒!

我係新人,請多多指教!

shiseido anessa果支好
neutrogena唔好用架! 可以唔試

世上膠人何其多 你又小得幾多個

"Beauty has a lot to do with character." - Kevyn Aucoin

無色防曬 vs 有色防曬 唔知係唔係有咁分~

一般防曬成份可分為物理性及化學性兩種。

化學性防曬成份是利用化學物質直接吸收紫外線,

可以製造出淺色/焦色的防曬劑,化學濃度過高,
較易引起皮膚過敏反應。

物理性防曬成分是利用焦機物質來反射紫外線,

類似不透光物質來遮蔽陽光,缺點塗抹後會有白色的外觀。

而家我用緊既ISQUEEN Crystal White SPF20PA++
同MIOGGI 六角水防曬SPF16PA++既都係無色的~
另外我都有用緊IPSA既Super Sun Block SPF50PA+++ 既防曬都係無色的!
引用:
原帖由 wpcbear 於 2011-4-8 09:21 AM 發表
無色防曬  vs 有色防曬

其實有冇分邊隻有d nei??

想買一隻無色防曬, 大家有咩好介紹?

本身用緊 sofina, 但發覺有些 sis 話用佢會出斑,

好驚,因為我都開始出了,不知道係因為年過27

定真係s ...

健康麥皮/麥片黨!Part III

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=12012484&extra=&page=1

呢個月開始我又要做返麥皮黨了, 努力KEEP FIT!!!

轉: 防曬系數、成分知多少?

之前我post d 防曬既info:

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=12517358&highlight=

可參考樓層1,2,3,8既資訊~

紫外線A(UVA):
長波紫外線A光,波長介於320~400納米,可穿透雲層、
玻璃進入室內及車內,會射入皮膚的真皮層,造成曬紅和曬傷,
也是皮膚老化和出現皺紋的主因。

紫外線B(UVB):

中波紫外線B光,波長介於290~320納米,會被平流層的臭氧所吸收,
會引起曬傷及皮膚紅腫熱痛,UVB致癌性最強。

紫外線C(UVC):

短波紫外線C光,波長介於200~280納米,波長最短、最危險,
可被臭氧層所阻隔不會到達地球表面,較不會侵害人體肌膚。

紫外線防禦是不可或缺的。

它會加速肌膚老化、形成色斑、雀斑和幼紋,甚至導致皮膚癌。

市面上的防曬產品均有防曬系數來防禦紫外線。

第一種是 SPF (Sun Protection Factor 抵禦陽光指數),
指產品防止 UVB 曬傷肌膚的保護指數,指數越大,表示抗曬時間越長。

SPF 防曬係數的數值適用於每一個人,其計算方法是:
假設紫外線的強度不會因時間改變,

一個沒有任何防曬措施的人如果待在陽光下 20分鐘後皮膚會變紅,

當他採用 SPF15 的防曬品時,
表示可延長 15 倍的時間,也就是在 300 分鐘後皮膚才會被曬紅。

第二種是 PA(Protection Grade of UVA) ,
指產品防止 UVA 令肌膚光老化的保護標籤。
PA+表示延緩曬黑時間2~4倍、PA++表示延緩曬黑時間4~8倍、
PA+++表示延緩曬黑時間約8倍以上。

防曬乳液和膏霜:
市場上的防曬品以乳液形式的最多,大約有88%的防曬化妝品均為乳液劑型。
它有以下特點:
可以配入所有的防曬劑,很少受到劑型限制。

因此產品的SPF值可以比較高;易於塗抹且不感油膩;
可製成抗水性產品;有水油型和油水型兩種劑型可供選擇。

油性的肌膚宜選擇潔力較強的泡沫潔面用品和滲透力較強的水性防曬用品;
幹性肌膚宜選擇乳性的潔面用品和霜狀的防曬用品;中性皮膚一般並無嚴格規定。

健康麥皮/麥片黨!Part III

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=12012484&extra=&page=1

呢個月開始我又要做返麥皮黨了, 努力KEEP FIT!!!

引用:
原帖由 wendy614 於 9/4/2011 03:50 AM 發表
無色防曬 vs 有色防曬 唔知係唔係有咁分~

一般防曬成份可分為物理性及化學性兩種。

化學性防曬成份是利用化學物質直接吸收紫外線,
可以製造出淺色/焦色的防曬劑,化學濃度過高,
較易引起皮膚過敏反應。

...
如果係化學性防曬,唔黑但有斑唔出奇的!

其實同搽既份量好有關係……搽臉最少要十蚊銀份量

WISH list: NO

FIND A PLACE TO REST FOR MY MIND

引用:
原帖由 福爾摩斯二世 於 2011-4-9 03:42 AM 發表
shiseido anessa果支好
neutrogena唔好用架! 可以唔試
shiseido anessa 都有好幾款,  邊款好用呢??

neutrogena 點唔好用法?

btw, Japan 單野, 又唔係好敢買shiseido....

引用:
原帖由 corinne0613 於 2011-4-9 09:44 AM 發表

如果係化學性防曬,唔黑但有斑唔出奇的!
咁根據既sis Wendy's info, 化學性多係無色/ 淺色的...

即有色好過無色?

引用:
原帖由 Fans@wai 於 2011-4-9 09:58 AM 發表
其實同搽既份量好有關係……搽臉最少要十蚊銀份量

有呀, 我都已經好重手架喇∼

伸延閱讀
 45 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。