老翻品牌睇真D第二擊 : PARNIS watches

老翻品牌睇真D第二擊 : PARNIS watches E-mail 此主題給朋友

前言:

呢個貼的內容,好多在前之前一個熱點 My Parnis Watch~ ,http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=14187483&extra=&page=1 已出現過同有人講過,

再開貼的原因是希望他日有新手想知呢個品牌時在discuss search就見到.然後容易看清所有證據.

楔子:

和前一個<品牌> STEINHART 唔同,我來此版前已認識了它-->  parnis , 認識後,還與它有個故事.

先送大家一個故事.......

人物(化名):公司老細 Hugo,perfect, 下屬Sam, Jenny
時間
:早兩個月某工作天早上

地點
:公司

那天早上,我做緊自己野, Sam Jenny 吹緊水 ,
當時我唔知佢地講緊乜, 我都無理. Hugo 行過都唔知,不過佢份人無乜野.

此時我聽到Jenny高八度話 : [睇緊Sam隻新錶囉.]

Hugo : [,衰仔你發左呀?除落黎睇下先,perfect, (轉頭叫我),過黎睇下sam仔隻pam.(因為知我鍾意睇表)]

(我當時已奇怪,sam 平時無乜錢洗,點會無啦啦買隻pam?)

我行到過去Hugo已榨住隻表, 但無出聲

Jenny
: Hugo
你識唔識呢隻表?

Hugo
:
都見過(然後又無出聲)

Sam
:
好抵架,又靚, d錶你都識?

(我心諗,Hugo點會唔識 PAM 呀, 用抵字形容PAM??)

行到過去,Hugo 比左隻錶我, 然後話: [我返房先, 睇完好開工啦,perfect 你睇完入來見一見我.]  然後行左去.

我一拿起隻表,就係呢隻大名鼎鼎既 PARNIS...仿PAMBlack Seal , 但大大隻寫住PARNIS

A就話扮睇唔出姐,呢隻老翻野點可以睇唔出?

Jenny
: Sam
話好抵,唔洗一千, 你有無見過呢隻牌子?

: ,不過唔同你講住,hugo 叫我入去呀.

(我費事尷尬,借老細遁, 無謂再講, 點知入到房.....)

Hugo : 甘快睇完?即係知咩事啦, 你叫sam仔唔好帶隻錶出街見客.

我立時呆左,d甘尷尬的事點面對面做?我網上就甘大聲講姐,面對面好尷尬麻......

但老細order,點尷尬都做左,詳情不述了.jenny到而家都唔知.Sam 從此無帶呢隻錶, 話送左比人......

我是超右的深藍色

反同性戀,反福利主義,支持維持功能組別

因太長, 要分兩貼

正式開始:

根據search result, 佢有兩個疑似官網

http://www.parniswatch.com/
http://www.parniswatch.net/

兩個網點解係疑似? 因為一個無地址, 聯絡電話, 電郵都係用GMAIL, 還算是官網嗎?
一個官網會係甘的嗎? d叫官網嗎?
無代理, 無dealer, 誠意度比 steinhart 差得遠!!!

兩個網內容大致一樣.
但它兩還算老實, 兩個都講明佢地係老翻野

http://www.parniswatch.com/about.asp
http://www.parniswatch.net/index.php?gOo=help_copyright.dwt

replica , yahoo字典 解作 複製品; 複寫; 酷似

到呢度, 當時人已認罪, 還審什麼?

所以, parnis 唔係賣假表, A , 而是確確實實係老翻抄款錶.

為避拉而立的<牌子>

最有創意的, 原來唔係果班師兄愛戴的可換面可換帶服務(你幾時見正經牌子有甘貼心服務)?

而是自定牌子功能一系列無logo 表出售, 你鍾意買隻IWC 貼上 Rolex 都得.

正正式式係一個賊牌子.

無盒無紙無保養, 專厄無知人士和服務一些有心人.

他們全部貨品都是老翻, IWC, U-Boat , Rolex, Panerai 通通都有.

有人話佢係一個中國品牌, 用海鷗玉, 那代表什麼???  cheap超A 都是海鷗, 貴超A用ETA添呀

為想知佢係一個咩牌子, 我已電郵中华人民共和国国家工商行政管理总局問呢個牌字的資料, 待覆

有人話佢抵, 買錶肉都抵, 性價比高, 什麼窮人也有權帶靚款, 又話不屑買抄款, 揀隻唔係抄款咪得囉(係你無知未知佢抄乜款姐.....)通通藉口

想平, 自己買玉買殼切隻性價比重高, 重特別啦.....

後記:

其實, 我最怕有人唔知, 尤其一些新人, 學生, 胡里胡塗做了亞SAM都唔知,

唔知呢個牌子有問題, 一時大意, 買了抄款,  錢事少, 支持了老翻, 比人笑到面黃事大.

你帶一隻老翻, 家裡所有錶人地都當你係老翻.

來到呢到本來想問下人, 點知比人誤導左都唔知.

如果你知道後都還要買, OK , 這是你的選擇

就算你身邊人都唔知呢隻係問題表, 唔代表全世界都唔知.

你可以話你唔 mind , 唔介意人點睇, that's fine, 你厄到你自己咪得囉.'

有錯請指正, 謝謝

我是超右的深藍色

留位加圖, 版主莫怪

我是超右的深藍色

支持師兄, 在師兄眼中, Dievas是否老翻錶

睇黎我以後都唔敢晌網上面睇錶,我本身對錶的各種牌子認識不多,買左抄款錶都唔知就慘

回覆 5# 的帖子

甘又唔駛甘怕,自己做多少少功課,click多兩下就得

我是超右的深藍色

引用:
原帖由 hhc69 於 2011-4-14 08:38 發表
我都唔識,但有齊代理同dealer,有實店賣有雜誌介紹,有聯絡地址電話電郵。

望落去又唔會令人直接聯想起其他名牌,找不出問題

我是超右的深藍色

引用:
原帖由 hhc69 於 2011-4-14 08:38 AM 發表
我不是樓主, 對Dievas這牌子也不熟 (只是剛剛從你的回覆上得知)

但小弟的愚見如下:

- 它有註冊公司, 地址等
- 大部份的錶都看似是自己的設計, 除了“vintage"系列以外。  "vintage"系列有幾隻款是很像Pam仔的, 但至抵死的是它的Website寫明"tribute to xxxx".  意思就是說明明去仿效其他人(所謂homage).    還有, 它沒有用Pam仔註冊了的商標/品牌/名字等, 明顯知道自己在做什麼, 可能已請了律師, 明白了自己應有的定位。

我不知道它這樣做是否legit, 但我相信它有註冊公司, 有大規模的distribution channel, 更明顯知道自己在做什麼。。。 那如果它真的抵觸法例, 我相信Pam仔, Richemont group等一定不會放過它。
不知道有沒有c-hing會challenge這是一個“有錢企業的遊戲”。。。 但我覺得copyright law就是這樣。。。 有人創造了一樣東西出來, 不希望短時間被人抄襲, 希望能用這個design賺點錢(不論是pay back the initial design funding還是make big profits), 故他們花點錢和時間登記了他們的商標/設計。  如有其它人覺得有利可圖/有市場的話, 他們大可以跟copyright擁有者談royalties的問題, 也可以請律師看看當中有沒有空間可以做一些自己的發揮。。。 我不是說這樣做一定好, 一定合理(不是合法), 但我覺得至少他們可以這樣做, 也是對他們的顧客有個交代, 有個承擔。

至於一些沒有交代、 沒有承擔的所謂“fly-by-night" companies, 快快賺了算。。。 catch me if you can的所謂“公司”, 我就不respect了。

引用:
原帖由 abs0 於 2011-4-14 02:21 PM 發表

我不是樓主, 對Dievas這牌子也不熟 (只是剛剛從你的回覆上得知)

但小弟的愚見如下:

- 它有註冊公司, 地址等
- 大部份的錶都看似是自己的設計, 除了“vintage"系列以外。  "vintage"系列有幾隻款是很像 ...
黥X款係panerai麰鴢, 其中2款係二戰前rolex為panerai設計麰, 3,6,9,12係現在panerai鴭l祖面, 全部原創時都冇印logo
所以, 哩間野都算抄到足
另外, parnis都有哩幾隻無印鴽菬鴩玷鶵

riddler

引用:
原帖由 Perfect 於 2011-4-14 11:11 AM 發表
甘又唔駛甘怕,自己做多少少功課,click多兩下就得
高人:想問幾時會評一評SANDOZ...拜託

e個係官網?

引用:
原帖由 jackychung 於 2011-4-14 20:49 發表
啊, 見你地無覆, 重以為你地無睇我d野添, 原來有睇架?

你甘捧場, 實有機會的, 但寫篇野好耐架, 比我休息幾日先

我是超右的深藍色

引用:
原帖由 jackychung 於 2011-4-14 08:49 PM 發表
我都想睇下

引用:
原帖由 服務轉售 於 2011-4-14 21:41 發表
e個係官網?
係囉, 我都覺得唔似, 但呢度d parnis 專家話過係.

我查過之後都發覺只有呢兩個網有d機, 加上在about us又有d字眼話佢係parnis製造者, 甘就係羅

得個一千零兩個孖生網講佢, 甘佢咪官網羅

我是超右的深藍色

引用:
原帖由 Perfect 於 14/4/2011 10:49 PM 發表

啊, 見你地無覆, 重以為你地無睇我d野添, 原來有睇架?

你甘捧場, 實有機會的, 但寫篇野好耐架, 比我休息幾日先
見你又吠,梗要捧場=)

My next TARGETSSS~^w^~

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。