東涌->大澳

東涌->大澳 E-mail 此主題給朋友

有無師兄行過東涌->大澳?
你地既 起點同終點係?
諗住下個星期去
之前都有數次行山經驗 東涌-> 大澳對新手難唔難?
有無d路徑可以介紹 同有咩要注意?
仲有 大澳安唔安全?
唔該師兄

回覆 1# 的帖子

大澳似沒有保安職位,警察星期日笑口犀犀,在車站維持秩序;在商店裡面大聲叫買野,在後欄走出個睡眼瞇矓亞婆出黎問要勿野?連隻狗都訓向路中間午睡!

大澳~ 好丫~ 行到去~ 又可以食野~

喂 吾好呃post wo
都吾係答我問題既

引用:
原帖由 TallyChiu 於 2011-4-16 09:35 PM 發表
喂 吾好呃post wo
都吾係答我問題既

你問大澳有關行山的問題,好難怪有人如此和你開玩笑,
請問閣下知否大澳是一個熱鬧的旅遊地點,是一個居民聚集的漁村小鎮?
很難使人不覺得你是在說笑話

正如 diddid 姐所講,安全好行,只係去影相,就係咁!

葉送往來風   一葉随風忽報秋

引用:
原帖由 TallyChiu 於 2011-4-16 01:17 PM 發表
有無師兄行過大澳?
你地既 起點同終點係?
諗住下個星期去
之前都有數次行山經驗 大澳對新手難唔難?
有無d路徑可以介紹 同有咩要注意?
仲有 大澳安唔安全?
唔該師兄
東大古道

簡單, 方便, 易行

帶多d水

My lonely planet: 進入退山狀態中 (已收山)

其實我諗住係由 東涌 行去大澳...
可唔可以比個路徑圖我...
我睇過 幾個c兄既 東涌->大澳 遊記分享
但對路線仍陌生
有無c兄可以比個 具體小小既地圖我,,
thank you~

引用:
原帖由 TallyChiu 於 2011-4-17 12:21 AM 發表
但對路線仍陌生
thank you~
自已睇地圖搵路都係一種樂趣,對地方的認知仲更加深刻添。

臨水登山
化外之民

引用:
原帖由 TallyChiu 於 2011-4-17 12:21 AM 發表
但對路線仍陌生
thank you~
逸東村旁候王宮(廟)起步, 沿途一直有指示牌, (往沙螺灣方向進發)

跟住d 牌一直行到尾就係大澳

My lonely planet: 進入退山狀態中 (已收山)

唔該師兄 我會睇下地圖
下星期同fd2個人去闖下
應該唔會當失路:]

引用:
原帖由 TallyChiu 於 2011-4-17 12:47 AM 發表
唔該師兄 我會睇下地圖
下星期同fd2個人去闖下
應該唔會當失路:]
唔會啦~ 大路一條

唔入村唔亂行小徑就無事

不過記得帶夠水同食物

最穩陣+最快你預去到深屈先有補給

七八年前行過一次,當時膝蓋有傷,上落樓梯時很痛,但都能行畢全程。簡單D講,跛嘅(當時嘅我)都行到,新手當然無難度。如果我無記錯,行山時望落個海有機會見到白海豚添。

至於路線,就無嘞,因為當時只是跟人行;但我翻看了最近買的遠足書,有兩本都有東涌至大澳的路線,而且大同小異:在東涌出發,經炮台、侯王宮、東涌戶外營、ぜY、鱟殼灣、沙螺灣、ぁ袸W、深石村、深屈、茜草灣、入泥路經新洲沿海岸走,經「嶼北界碑」、寶珠潭、鹽田便到達大澳。末段近寶珠潭的一段為山火熱點,經常被燒;我記得我去的時候也被燒了,好像還有一小段有山泥傾瀉添。全長約14公里,需時約4.5小時;你或可到書店看看個圖,會加深印象。

治途好易搵路,過鰶h東h麉J王廟就一條路去,唯一去到深屈要留意鵅A因為好多人都會唔知唔知咁跟鱁邪籉獢C到鰷`屈路邊有幾間士多,可以食炾歁鵀捘颿e面點行去大澳,老闆會指比你睇過鷑繾n轉右就ok,大澳依排都好多洐飽A有一檔即製沙翁好好味,仲有一檔叫husband,中譯紗瑂獢A因為太多人排隊,去兩次都食唔倒!

大半段水泥路,只有近大澳一段是山路。
http://www.youtube.com/watch?v=HgarSm555Ho

伸延閱讀
 16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。