註冊 登錄
用戶名 密碼

22 12
發新話題發佈投票

台中阿里山...

台中阿里山... E-mail 此主題給朋友

正在計劃台中阿里山五天行程:

Day 1: 台中機場→嘉義兆品或皇爵酒店→文化路夜市

Day 2: 嘉義台鐵站→阿里山森林公園→祝山觀日步道→神木賓館
Day 3: 神木賓館→祝山觀日→神木區→賓館(check-out)→奮起湖→嘉義台鐵站→台中達欣旅館→ 一中夜市
Day 4: 達欣旅館→市內觀光(勤美誠品、精明一街)→逢甲夜市→達欣旅館
Day 5: 達欣旅館→一中商圈(中友百貨)→火車站附近買手信→台中機場

請各位c hing 比d意見:

1. 請問阿里山兩日遊是否跟local tour比較好D 呢?

2. 如果Day 4 去集集-水里,勤美誠品加到Day 5,是否可行呢?

3. 由台中台鐵站去機場是否坐555公車? 時刻表可以在那下載呢?

謝謝!

行程可行的~
不過遊奮起湖, 公車得星期六日先有, 否則要包車/共乘/的士/tour

1. 請問阿里山兩日遊是否跟local tour比較好D 呢?
如果撇除
奮起湖, 自己遊無難度的, 唔放心的話借本旅遊書跟住行都得

2. 如果Day 4 去集集-水里,勤美誠品加到Day 5,是否可行呢?
你day5幾點機?
夜機的話,都可以

3. 由台中台鐵站去機場是否坐555公車? 時刻表可以在那下載呢?
http://www.tca.gov.tw/001_about/in_traffic9.htm

回覆 2# 的帖子

ifyou...
謝謝你的回覆!
我地遊阿里山是星期二及三,而且睇過旅遊書,
奮起湖都係行老街同天長地久橋影下相,而家決定唔去奮起湖喇!

集集同水里蛇窰都留番下次去南投先玩喇!

而家決定簡單輕鬆遊阿里山、台中市五天,
唔想放假去玩都咁趕交通!

下一步就是要膫解台中市內公車問題,
台中市公車好像班次和車站都很疏,
請問車費是上車入錢的嗎?
台中有没有類似台北的悠遊咭呢?

你識咁諗(唔趕行程)就好喇~
好多人都好想chur盡佢, 咁樣真係可能累到嗌交

台中有類似悠遊咭既東西, 叫台灣通, o係幾個縣市都用得
http://www.twnsc.com.tw/node/5
上車拍一次卡, 落車拍一次卡, 咁就會計到你搭左幾多個站, 從而計車費

如果無呢張卡, 你上車時司機會比一張臨時卡你拍, 你落車時再拍一次卡, 咁拍卡部機就會show到你個車費, 你再比現金。

上個月住過神木,個職員會教你點行,佢會叫你坐火車上沼平行去神木站!但家下好似停駛咗!

回覆 4# 的帖子

係呀! 去旅行嘛!
應該輕鬆D ! 唔想下下坐的士,
去唔哂D 景點,咪有藉口下次再去嘛! 哈!

"台灣通"好似好方便咁噃!
我會考慮買張咭,上下車各拍咭1次就OK,幾好!

自從兩年前第一次台北自由行之後,
就愛上台灣和自由行,這兩年間亦去了三次台北,
所以今次想去下台中,
最擔心係交通問題,等我搜集埋公車資籵先!

回覆 5# 的帖子

ytw330
我未咁快去阿里山,
因為冇咩信心,
所以早D plan 定先!

神木賓館OK嗎?
你係自己官網book 定經旅行社呢?
可以介紹下你嘅行程作参考嗎?
謝!

神本賓館,夠乾淨, 啲職員都好NICE.
我在四方通BOOK的,NT$1600

我會揀......欣欣,公車落車後行過民宿不過 30 秒

hp h2210 --> hp rw 6828 --> asus p535 --> garmin asus m10 + samsung I9000

插一下話,我都會係六月中去台灣,都想去阿里山,但見d旅遊書話d鐵路自09年水災有d路段仲係封緊,咁請問依家d鐵路到底通唔通?前排個意外有無影響?thx

引用:
原帖由 ketsu 於 2011-5-5 12:41 AM 發表
插一下話,我都會係六月中去台灣,都想去阿里山,但見d旅遊書話d鐵路自09年水災有d路段仲係封緊,咁請問依家d鐵路到底通唔通?前排個意外有無影響?thx
嘉義 - 阿里山小火車仲未開通,只有客運或包車上山;大同細既客運放行李既地方都好細,如果有大件行李建議寄存響火車站。之前既意外當然有影響,神木線全線停駛,唔知家陣開返未,你要自行上網 check 下先得

hp h2210 --> hp rw 6828 --> asus p535 --> garmin asus m10 + samsung I9000

引用:
原帖由 單眼佬涼茶 於 2011-5-5 12:46 AM 發表

嘉義 - 阿里山小火車仲未開通,只有客運或包車上山;大同細既客運放行李既地方都好細,如果有大件行李建議寄存響火車站。之前既意外當然有影響,神木線全線停駛,唔知家陣開返未,你要自行上網 check 下先得
等我仲好想答神木線tim
唔該ching先
順便問一問,其實上阿里山係咪最好都係有人帶好d?如叫民宿安排or join local tour 之類…
因為一條友去,唔想去到先黎彷徨.

2日1夜去埋奮起湖,會很趕嗎?
thx

引用:
原帖由 ketsu 於 2011-5-5 01:02 AM 發表

唔該ching先
順便問一問,其實上阿里山係咪最好都係有人帶好d?如叫民宿安排or join local tour 之類…

thx
真的不用人帶~
若你真係怕, 跟人行都得。
正文o個本有教點行的, 你買本, or去打書釘抄低都得架!

引用:
原帖由 ifyou... 於 2011-5-5 02:02 AM 發表

真的不用人帶~
若你真係怕, 跟人行都得。
正文o個本有教點行的, 你買本, or去打書釘抄低都得架!
我買左呀,台灣中南部個本呀嘛?
其實d景點係咪好近架乍?

引用:
原帖由 ketsu 於 2011-5-5 01:02 AM 發表

唔該ching先

thx
其實唔駛帶喎........你唔識行去沼平車站,你行去阿里山站左近 D 食店,問下 D 阿姨,佢地好樂意教你點行。行上去之後有 D 路牌指示,都好密下,唔會點盪失。如果你一條友驚既,唔好近黃昏先上山,應該日光日白上,咁睇條路都易 D 先囉

奮起湖你想點去? 公車只有六日公假先有,平日要去一定要包車

伸延閱讀
 22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。