古惑仔討論區part23 《翻天覆地油麻地》

場拳賽起碼打三期

貢桑呀    近期古惑仔佢都算搶鏡  ( 八壯士後 )

咁樣收皮真係有D浪費

引用:
原帖由 非洲長頸鹿 於 2011-9-2 10:26 AM 發表
想知道迪文以前係邊個社圑,,根邊個架..咩人???

今集幾好睇,,比個like 你
去中文維基百科,查「洪興社」,之後搵「普通會員」,拉開摺頁,搵「迪文」

引用:
原帖由 Kane老大 於 2011-9-2 11:39 PM 發表

貢桑賣相起碼好過黑古

黑古成件76咁唔知似乜
佢個樣有d似蟹仔

痴痴地, 咁樣一開二
仲要先有隻手去擋半,
再劈落天靈蓋

一係南哥就手執神兵. 一係南哥左手標咗童, 一係貢桑係豆腐

如果冇隻手去擋既話, 我都接受到,
好似開棷子咁, 先劈開缺口, 再用左手再推

有人學呀大梵呀

http://www.881903.com/page/zh-tw/newsdetail.aspx?ItemId=201281

http://mytv.tvb.com/lifestyle/popup/122149#page-1

係POP UP第2集
牛佬話呢家心態係鍾意寫格鬥,泰拳
當中講下人生道理,勵志咁
反而唔鍾意寫江湖仇殺.....

新個期好有火石洲feel=_="
  見到貢x 死個下真係有d覺得可惜

無個陣烏鴉咁想佢死個種feel-__-...

引用:
原帖由 kenpk789 於 2011-8-30 10:35 PM 發表

沙漠兄幾時出牛佬會談part 2
====== 特稿:2011年8月18日牛佬探訪記(3) ======

真係唔好意思,本人忙到嘔,八月中會面要九月頭埋尾寫出黎,sorry sorry

呢個post只係講與牛佬會面情形,想睇曲線劇透麻煩下個post--探訪記(4)。

查實建議各位師兄睇J2 《POP UP》,可以睇到牛佬談吐,睇到個OFFICE,牛佬接受採訪應該早過今次會面,所以佢有野重覆。

1) 牛佬個OFFICE比JACKY 大一倍,旁邊有書櫃,有成套古惑仔,有古惑仔擺設,不過無最新嗰個13吋陳浩南手辦。

2) 牛佬張檯有個大煙灰缸,有十幾個煙頭,同佢傾左三個鐘,食了三支煙。張檯雖然好多野但整齊,有個銅製小牛頭擺設,有個維納斯女神擺設在旁邊,牛佬身後有副字畫,我覺得好正,牛佬身旁有電腦,但沒有開著,沒有電視亦沒有收音機。

3) 牛佬請我食下午茶...快餐店下午茶....我叫左檸茶豬扒包,牛佬要了奶茶三文治

4) 牛佬講野嘅聲線大家可以睇pop up就知,有禮貌亦柔和,不過佢好少講粗口。

5) 那天星期四,我買了《火紅》及《封神2》給他看看,目的是講出讀者想看什麼,同埋兩本漫畫與《古惑仔》在各方面的比較,當然三本都有優點同缺點。之前提過,《火紅》佢睇左兩頁,問我有無睇《黑骨》,在談話間我估計牛佬認為《黑骨》較好d,至於《封神2》佢睇了十頁左右,讚和仔唔錯,有創意,不過牛佬係講《殺道》,《封神》之前完全未睇過,牛佬都睇過劍僑本《九寨》,亦同本人傾左一陣《舊著龍虎門》、《神拳龍劍飛》、《神掌龍九州》、《七龍珠》、《城市獵人》同《One Piece》。

6)  本人拿了幾期最心愛(劇情)而且珍藏嘅《古惑仔》給牛佬看

7)  牛佬問我睇漫畫嘅歷史,包括港漫及日漫,原來牛佬係有一套《武道狂之詩》小說,當然我亦推介了《殺禪》小說,我亦送了《武道狂之詩》珍藏漫畫版給牛佬,佢對個包裝好有興趣,亦睇了十頁左右,佢問我主筆係邊個,亦讚喬靖夫。

8)  牛佬話《古》最好果輯係《同擔日月天》

9)  
牛佬話出《三日刊》策略正確

10)
牛佬話年紀大左,要對社會有責任,寫到血肉橫飛滿足讀者當然好易,不過最驚係班靚仔學壞俾差佬捉時,指住本《古惑仔》話係呢度學返黎就X街。

11)  
牛佬話要寫真正嘅黑社會,要寫真正嘅壞人,必須十分了解黑社會,或者係黑社會成員先可以寫得好,牛佬係寫《古惑仔》,唔係寫《黑社會仔》,所以唔識寫。

12)  
牛佬話寫立花、太子及蔣天生最得心應手,太子係完人,寫親蔣天生一寫得多就跌書,再出《立花正仁》合訂本係完成以往程序,出完六期後之後會出「k-1」,唔係為賺多一筆。

13) 牛佬讚那些買書兼scan圖放上網嘅人,咁勞心勞力,俾牛佬上網睇完就算,有得睇就睇,無得睇就算,仲scan乜鬼,好就話scan,唔好咁又點,香港後生仔太多野玩,無左一樣仲有大把野玩。

14)  
牛佬話古惑仔已經有成1400期,吹雞劈友都劈左好多次,仲可以有d乜野新意﹖炒番以前果d斬斬劈劈牛佬又唔係太想,所以讀者話牛佬回塘係無可厚非。

15)  

牛佬話唔識寫靚仔同愛情戲,咕咕仔係抄《江湖大佬》個沙膽仔。

16)  
牛佬話出勁人係恐防跌書前先會咁做,跌左書先出勁人係救唔到,因為銷量係要慢慢煲,一出王博仁已知唔對路,所以出埋車寶山,大飛做和尚又係衰左,所以出番金毛虎。

17)  牛佬話大帝、馬Sir同自己等等呢d資深漫畫家,不太擔心銷量影響收入。

18)  
牛佬話對動畫展無興趣,因為古仔係「二級書」,即場賣唔到,又費神又費時間又破財,不過本人唔同意,可以賣紀念品,亦可以當宣傳展覽。

19)  
牛佬問我現時報攤現況,仲問我薄裝漫畫仲有無得做......

呢part記得係咁多......三點到七點,玩左四個鐘......希望下次仲有機會同牛佬傾計......

====== 特稿:2011年8月18日牛佬探訪記(4) ======

在與牛佬會面期間,部份有關未來劇情或角色未來動向,
由於與牛佬約法三章,有部份劇情不能提供,有部份可直接透露,介乎兩者之間的,就需要各位師兄思考一下。

各位請注意:劇情牛佬有最終改動權,同樣本人對這個貼文所有內容,不負有任何承諾或責任;本人並不代表牛佬;如本內容對閱讀人士產生任何誤解或誤會,本人亦不會有任何需要承擔之責任

>賽雅原本要死,因本人建議現不需要死,但會殘廢,但是賽雅得到了她最想要的東西。
>要記住,猛傣是借給陳浩南的
>迪文係卧底,之後唔會跟亞南,不過會再係香港露面,xxxxx
> 黑古在會面時說要死,仲要俾迪文殺死,但近期各位已知道有變。
> 陳浩南做X頭
> 下一輯會返回香港,福田一役後十九廿年,再講洪興二代,如果牛佬接受本人的建議,同近日新聞一定息息相關
>  亞南會為亞炳報仇,不過要有XXXX
> 福田一役後廿年,牛佬會講番陳浩南、大飛同洪興社呢廿年發生嘅事
>  亞南因為札比一句話,醒覺掃番地,仲會上擂台打死人,做神人。
>  亞南親眼見到大飛,大飛親眼見到亞南
>  札比會做碧林大佬
>  世飛個女友係台灣人,當然有輯係講台灣
>  估唔到原來「洪興社」XX同埋「東英社」XX係古惑仔,係大奸角
>   呢幾輯都係無游子健份
>   陳浩南會韓實/蔣天生
>   個個二代都話似老豆,呢兩個咪唔係囉
>   地中海都係時候xxxx
>   咁多個社團,係時候有一個要轉龍頭
>   一個似「蔣天X」嘅猛人將會出現,邊輯唔講得
>   雞仔點止係雞仔,係某方面勁過晒所有二代,又有某方面仲勁過老豆
>   甘仔做左XXX徒弟
>   曹斌有part戲出場好多
>   女角已經唔多,仲要有個爛面
>  佐維會有段時間離開大梵,獨自行事
>   六個人,三個一組,分兩輯
>   邊個個仔,做左大底,第三個大底
>   游子健做小東跟班你信唔信﹖
>   一個強大的社團,一定有內訌發生
>   東英五虎、和興和四大拳皇及洪興社xxFit人新角色將會亮相
>    究竟北角仲係咪李志高呢﹖定係去第二個區﹖
>    仁哥梗係拍住世飛,始終係親戚
>    牛佬話預告會照出,不過勝負輸贏儘量少談
>    古惑唔夠﹖xxxx其中三個各自係度鬥古惑
>    亞南隻手點解好番﹖雖然無直接講,不過牛佬講亞南識大梵,大梵氣喘都醫好,何況隻手﹖
>  講起大飛,佢已經超越大佬級別,佢係一個御用金牌打手.視亞亮為兄弟,對亞南已再無兄弟的感覺。
>    牛佬研究緊最後一輯係咪游子健殺死陳浩南
>    陳浩南仲有女角愛上

可以講嘅係咁多,各位有問題,如「三聯社佐敦仔會唔會攻打佐敦呀﹖」「山下詩織會唔會去日本﹖」等等,本人有權唔答
請見諒...

引用:
原帖由 沙漠少年隆美爾 於 2011-9-4 01:48 PM 發表

====== 特稿:2011年8月18日牛佬探訪記(3) ======

真係唔好意思,本人忙到嘔,八月中會面要九月頭埋尾寫出黎,sorry sorry

呢個post只係講與牛佬會面情形,想睇曲線劇透麻煩下個post--探訪記(4)。

查實建 ...
沙漠兄
我唔知係咪追少左post
呢個係咪應該係探訪記(2)先岩呢

引用:
原帖由 沙漠少年隆美爾 於 2011-9-4 01:48 PM 發表

查實建 ...
不過都唔該晒沙漠兄
放工返屋企先再睇晒佢

引用:
原帖由 kenpk789 於 2011-9-4 03:34 PM 發表

沙漠兄
我唔知係咪追少左post
呢個係咪應該係探訪記(2)先岩呢
第九頁#134

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。