37 123
發新話題發佈投票

唐滌生名劇「蝶影紅梨記」全劇相集,附述相曲詞

唐滌生名劇「蝶影紅梨記」全劇相集,附述相曲詞 E-mail 此主題給朋友

本篇會貼出「蝶影紅梨記」全劇連環相集共30張,使大家可用看連環圖形式欣賞。
若貼相唔解述相片,就算係戲迷,睇到約第三張便會悶到唔想睇,因為唔知佢做乜嘛。
所以本人貼相會解埋相,而本劇是演唐滌生先生版本,因此本人會引用唐氏曲詞逐張相片解述,使大家可以原汁原味式同時欣賞昔日唐氏秀麗手筆。

唐滌生先生介紹:
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=13853417&extra=page%3D3%26amp%3Bfilter%3Ddigest

欲知劇情如何發展,請留意本篇以下的相集帖子。
因本人是原創寫帖,每帖準備需時,請耐心追帖。

(相片如看不見右邊, 請按相, 便會再開視窗展視全幅相片)

【第一張】

(長句二流) 京華地, 賞燈時, 青鳥三年傳錦字, 三載神交殊不易, 相思唯寄艷情詞。。
讀盡萬卷書, 自有躊躇志, 堪憐祿位太卑微, 難報趙家情義。
(白) 蘭兄, 我同謝素秋三載酬詩, .......

還有依例要貼 acknowledgment :
本篇 「蝶影紅梨記」劇照集由版友 nohead727 君以超高水準拍攝及提供, 本人獲授權合法張貼照片, 特此鳴謝。
本人同時獲得粵劇紅伶御玲瓏小姐授權合法張貼
相片, 同時鳴謝。
相片版權屬東昇粵劇團擁有。

本劇由東昇粵劇團紅伶御東昇小姐及御玲瓏小姐暨全團優秀紅伶、樂隊及台前幕後全體團員落力精彩演出, 特此讚揚。

按 link 可見該團更多資訊
http://hk.myblog.yahoo.com/tsui730

will continue ................

蝶 2

(花) 三年始得梵台約, 堪憐又在賞燈時。。
滿朝官宦盡飛箋, 欲會壇郎殊不易。

(白) 素秋, 你唔洗東張西望啦, 我個蘭弟已經嚟左, 因為有事外出, 去去便回, 有勞妳稍候。
素秋姐姐, 沈永新正話去紫玉樓, 叫妳即刻返一返去, 話有好緊要嘅事喎。

附件

2011-5-24 11:43 AM

蝶 3

劉學長, 今日乃係賞燈時節, 應有十二金釵點綴畫堂, 你替我翻檢花冊, 是否十二花魁之中, 尚欠一名替我添香把盞。
相爺, 紫玉樓謝素秋孤芳自賞, 不怕權勢;醉月樓馮飛燕天生倔強, 想填滿呢本花冊都幾艱難。

哼, 老夫自有主意, 你可知馮飛燕已被我收禁於內苑;人來, 先將馮飛燕帶上。

附件

2011-5-24 10:30 PM

蝶 4

相爺, 我與謝素秋同屬一時嘅瑜亮, 我只知唱歌陪酒, 冷艷都更似空谷幽蘭。
呸 (快點) 休彈珠淚訴貞嫻。。棒杖無情 (花) 為示範。

(沉花) 唉吔吔, 唯有吞聲忍氣待受摧殘。。

附件

2011-5-25 08:37 AM

蝶 5

金邦來使, 已經答應你以五十粒夜明珠, 一百二十名歌妓, 保存你相位.............
相爺, 所謂仕女班頭, 當有天姿國色, 我想除了紫玉樓謝素秋, 仲有邊個值得敵酋顧盼。

師成, 你想得到呀。..........
堂下聽者, 倘有謝素秋入相府堂, 只准其入, 不准其出

附件

2011-5-25 08:26 PM

蝶 6

相爺相爺, 素秋願借琵琶一曲, 以贖辭行之罪。

附件

2011-5-26 10:42 AM

呢個故事都知大概,話說相爺喜歡的歌妓謝素秋神交趙汝洲,相見不能相認,相爺以權勢強迫要娶謝素秋做妾侍,後來謝詐作自殺,劉學長收留咗佢,後來仲鬼話連篇欺騙趙汝洲,至後來趙汝洲做咗八府巡按,欽差大臣,要查相爺,終於梗係有情人終成眷屬!

蝶 7

素秋, 秋娘。
秀才, 趙郎。

(反綫中板) 叫一句謝素秋, 我望得三年今日, 怎奈眼前人隔萬重山。。
叫一句謝秋娘, 我已經淚濕重袍, 妳是否有迷濛淚眼。
(白) 係呀趙郎, 我都响處喊緊呀, 喊得好淒涼
(續唱) 此話最堪悲, 幾見有痴男怨女, 相對亦難見愁顏。。
再叫一句謝秋娘, 布衣難踏相門堂, 何以妳不衝開, 嗰度鐵門檻。
(白) 我已經被相爺拘禁左喇趙郎
(續唱) 花是有情花, 月是秦樓月, 章台嫩柳, 也未可任人攀。。
(催快) 相府堂前高聲喊。
喊一句賞花難許任留難。。

附件

2011-5-26 05:47 PM

蝶 8

(長花) 我莊嚴錦綉堂, 豈容無忌憚, 一個門前高聲喊, 一個低徊淚暗彈, 有道虎威難再犯, 相爺不是憐香客, 相府不比是勾欄。。
未鋤門外漢, 先責薄情花, 何以妳招來浪蝶將花探。

附件

2011-5-27 09:30 AM

蝶 9

趙郎, 我身被羈囚難猜禍福, 危牆之下, 切勿多留, 只要你在臨行之時, 高叫我三聲, 便於願足矣。
.......................

我雖未見姐姐之面, 總望憑着嚦嚦鶯聲, 索捧花容, 親加痛惜。
素秋, 難得你一念憐才, 以身相許, 我死復何恨, 所恨者一見之難求矣。
.......................
素秋, 素秋, 秋娘

附件

2011-5-27 06:57 PM

蝶 10

可歎我囚入相門香消旦夕間, 縱殘命堪罹難, 背郎一去相逢難, .........
我年邁老人應該把正義參, 有誰願花罹難, 不若以蟬脫殼釋紅顏, 用燈替火一去不還。
...................
命薄已無回生カ, 幸然鶯老惜花殘。。
願同亡命走天涯, 乞奉老人三餐飯。

附件

2011-5-28 09:11 AM

蝶 11

秀才, 我哋相爺呀, 以一百二十名歌妓獻與金邦, 謝素秋都在內呀, 香車都經已起左程添呀。
咁一百二十輛香車之中, 謝素秋坐喺邊一架, 吓 ?

咁我又唔知咁多啦。
..................
老實講你知啦, 謝素秋就坐响最收尾嗰架

附件

2011-5-28 07:41 PM

蝶 12

素秋, 素秋。
狂生, 你唔怕死呀。

大人, 我怕死就唔嚟, 嚟得就唔怕死。

附件

2011-5-29 10:37 AM

蝶 13

兩位大人, 呢個美人口吐鮮血, 經已氣絕多時, 而且渾身彊冷。
......................

梁大人, 生死皆由天命, 不若將佢屍駭葬在綠水之間。
素秋, 素秋

附件

2011-5-29 07:46 PM

蝶 14

我可以收留你, 俾隔籬先朝王太守所遺落嗰間紅梨苑俾你住, 但係你要答應我, 不能再見汝州之面, 就算無意相逢, 都要視同陌路。
..............

一哭薄命花, 再哭金蘭譜, 請原諒我辣手操刀。。你既是為情顛, 莫因一面緣, 當把佢嘅安危稍顧。我身受趙家恩, 忍見才人氣短, 毀了錦繡前途。。

附件

2011-5-30 11:44 AM

伸延閱讀
 37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。