[其他] 配chord/睇簡譜的心得

配chord/睇簡譜的心得 E-mail 此主題給朋友

我想問如果想學配chord或者以簡譜(寫咗chord)彈一首歌加埋和弦除左要記熟啲chord點彈之外
仲有咩野心得ga?
我嘗試搵一些詩歌彈幾彈, 但係好似唔係咁識咁,
improvise 啲音入啲chord度又係點學既呢

定係唔可以自學架?
謝謝!

引用:
原帖由 sonatelee 於 2011-6-1 08:35 PM 發表
我想問如果想學配chord或者以簡譜(寫咗chord)彈一首歌加埋和弦除左要記熟啲chord點彈之外
仲有咩野心得ga?
我嘗試搵一些詩歌彈幾彈, 但係好似唔係咁識咁,
improvise 啲音入啲chord度又係 ...
唔係記o架...

你係講鋼琴? 如果係的話首先應該係練熟幾個pattern, 同埋如果係伴奏的話就唔好彈melody, 你要先練下左手+右手彈pattern。
先練下slow soul, 同埋 3 3 2 pattern <-- 即係拍半, 拍半, 一拍果種分法。 基本上十個學classic 鋼琴o既, 有八個都彈唔好呢個節奏, 但練返幾個星期都可以ok哂。

至於其他, 你要熟悉唔同 chord 入面係有邊幾個音, 例如 IV chord = 4 6 1, ii chord = 2 4 6 呢D。

配Chord方面, 市面有很多教人配Chord的課程可以試下,但個人認為找一些由專業人士已配好Chord的歌書看看,
也可學到一些較進階的配Chord技巧以及全首歌的配Chord佈局.

我唔係好明slow soul呢part呢, 可否再解釋多少少,
同埋拍子0個度, 即係點樣練ga?
唔好意思呀, 我真係知得太少..
引用:
原帖由 pcfyiu 於 2011-6-1 10:09 PM 發表

唔係記o架...

你係講鋼琴? 如果係的話首先應該係練熟幾個pattern, 同埋如果係伴奏的話就唔好彈melody, 你要先練下左手+右手彈pattern。
先練下slow soul, 同埋 3 3 2 pattern  

有無邊d 書係特別好既呢, 我睇過一d 流行音樂即興鋼琴, 但係好似唔係我想搵既野呢
引用:
原帖由 kscheungust 於 2011-6-2 01:59 PM 發表
配Chord方面, 市面有很多教人配Chord的課程可以試下,但個人認為找一些由專業人士已配好Chord的歌書看看,
也可學到一些較進階的配Chord技巧以及全首歌的配Chord佈局.

回覆 4# 的帖子

其實如果頗多野都唔知的話, 先去學下會好D...

你可以係youtube search:
http://www.youtube.com/watch?v=BDxtU-fSktc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=z_bkzJ3RVbc

引用:
原帖由 sonatelee 於 2011-6-2 21:34 發表
有無邊d 書係特別好既呢, 我睇過一d 流行音樂即興鋼琴, 但係好似唔係我想搵既野呢

個人覺得有部份可以從樂理中推論得到,
有部份是個人彈歌的經驗累積的Database而知道不同情況的配Chord方法
亦會因歌曲的唱法/Style而有不同路向的配Chord方式,
最後當然有個人喜好或情緒而配上輕微不同的Chord.

謝謝你呀, 等我睇完再回應你~
引用:
原帖由 pcfyiu 於 2011-6-2 10:32 PM 發表
其實如果頗多野都唔知的話, 先去學下會好D...

你可以係youtube search:
http://www.youtube.com/watch?v=BDxtU-fSktc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=z_bkzJ3RVbc

回覆 6# 的帖子

有無係用粵語教架..thx

我睇左喇, 真的幾好, 可惜只得兩段片
引用:
原帖由 sonatelee 於 2011-6-3 10:46 PM 發表
謝謝你呀, 等我睇完再回應你~

引用:
原帖由 sonatelee 於 2011-6-12 06:59 PM 發表
我睇左喇, 真的幾好, 可惜只得兩段片
....

得罪都要講幾句... 呢個世界有好多資訊, 你肯去搵咪有囉.. 段估youtube唔止得兩段片咋?
另外, 放兩段片條link係想俾你知下果d係咩一回事, 想你知呢d係另一類training。一係你夠talent就自己用Internet搵少少資料自己練; 一係去琴行買書再試下自己練; 一係就去搵d pop piano果d老師。
但就算搵老師, 練習都係最最最緊要。 練呢d係要練劍意並唔係練劍招。

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。