買家小心「淘點」系統 !! **淘點隱瞞事故

買家小心「淘點」系統 !! **淘點隱瞞事故 E-mail 此主題給朋友

本人有一件用「淘點」物流的事想分享, 希望可以幫到其他買家要小心使用「淘點」呀!!

其實這張帖已經試過在「淘點討論區」發過, 但發出後大約半小時,
我的帖子就在沒有通知原因的情況下被刪除了…
這真的讓我對「淘點」更加更加失望!!

在「淘點討論區」帖子內容如下,
**正好我有一個奇怪的習慣, 會在word打好要說的才一次過copy & paste到網上, 所以原來的帖子內容我還有~

“本人有一件事想分享一下, 希望可以幫到其他買家要小心使用淘點哦!!

我在淘寶分別在五家不同的店舖買了衣服,
早就打算好選用淘點的物流運送服務, 因為可以在香港的OK便利店取貨,

正好我家樓下就有一家OK店,  24小時任何時段都可以取貨, 就算要多付一點運費也算值得呢~

淘點還有合併運送服務, 最多可合併五家店一起送,
正好我就選了五家, 興高采烈的打算進行合併的時候,

見到有一件貨顯示出「此貨品因尺寸超標,不適用於OK便利店送貨」的字句,
我還是先合併試試看, 再想想, 自己買的都只是一些短袖的上衣, 有可能「超標」嗎!?
結果就找上淘點的客服幫忙, 起初客服的態度是有點差,

說「你都未合併成訂單訂單,誰跟你說超標啊!」
感覺上不太願意回覆… 但後來都看得出他是有心幫忙的, 只是態度有點…

後來客服替我查證過後, 就更新了本來不能被合併的那一件,
那即是說本身它根本就沒有「超標」了!!
我問過為什麼之前說「超標」, 但客服並沒有就此解釋過, 也只說了「系统有提示的」而已…

就只差這一件, 結果就要多付一次運費了…
老實說, 要多付一次運費當然不甘心, 問題實在不在我那裡,
就因為他的系統無故出現「超標」字眼, ((最氣憤是竟然原本就沒有「超標」這一回事))
我有要求過客服替我取消先前的運單, 好讓我可重新合併,

但客服堅持確認後什麼也不可能更改…
某程度上我是了解客服的難處, 但如果他的態度能夠好一點會令人比較氣順…
希望他們的電腦系統能夠改良一下, 不要再出錯, 這樣令客人無辜多付雙陪運費, 實在跟騙錢的公司沒兩樣呢…”

這個帖本發在「買家心得」區分享, 但竟然被刪除!!
這跟隱瞞事故有分別嗎?
沒解釋, 沒歉意, 沒公開!!!

後來在網上搜尋, 原來也有些買家有過不愉快的經歷, 姐妹淘要小心呀!!

點解會多比左一次運費? 姐係你最後合併左4間店做物流
系統錯左話你"超標"果件要另外再運?

回覆 1# 的帖子

我已經冇用淘點好耐!!
又煩...d職員服務態度又好麻麻...

引用:
原帖由 xxb2006 於 2011-6-9 11:02 PM 發表
點解會多比左一次運費? 姐係你最後合併左4間店做物流
系統錯左話你"超標"果件要另外再運?
我本來有5間要合併, 點知其中1間出現「超標」字眼,
但其實我買既都係短袖tee, 冇可能會超標…
結果我係個電腦系統到試下合併冇問題個4間先,
再問淘點客服咩原因超標, 點知格左一陣, 佢更改左冇左「超標」既字眼,
但係又冇得加單, 搞到無奈要比多38蚊人仔運費…

引用:
原帖由 fongcheng4 於 2011-6-10 12:50 AM 發表
我已經冇用淘點好耐!!
又煩...d職員服務態度又好麻麻...
我係第一次用, 點知就咁囉…
後來上網搵搵下, 先見到原來一早有sis係taobao同taodot有不愉快經歷…

有時真係唔知佢點定超標...
佢果D經佢寄到屋企既快遞係超扼錢...乜Q都係偏遠地區...超過份!!!!!!!!!!!!!!!

:smile_o16:

最愛用MAC~

最愛淘寶~ 不過冇錢淘寶~

引用:
原帖由 AmelieAmelie 於 2011-6-10 02:40 AM 發表
有時真係唔知佢點定超標...
佢果D經佢寄到屋企既快遞係超扼錢...乜Q都係偏遠地區...超過份!!!!!!!!!!!!!!!

:smile_o16:
睇黎你都有同樣經歷…

我今日係OK收左貨啦~ 所有衫都好好

淘寶買野都係小心d

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。