[巴士討論] 沙田科學園交通

本主題由 Emma650 於 2014-9-3 05:11 PM 分類

沙田科學園交通 E-mail 此主題給朋友

為何沙田科學園得這麼少公共車搭, 上班族真苦!.
本人住藍田將於沙田科學園返工, 工作是上午9時玨下午6:30收工. 要加班若1小時收工,  早上有架272S上班. 但巴士收工就早過D打工仔放工. 入面這麼多人返工. 點解D交通這樣差.
放工冇272S搭, 要搭小巴去沙田, 去沙田轉車落官塘. 勁唔掂! 運輸處有冇做嘢?  點解架巴士要收得這樣早.  好興呀!

當年數碼港點解會咁成功? 你可以搵吓. 如果唔係數碼港咁成功呀, 新記都唔會派12米雙層巴士啦!

支持港視發牌

將軍澳及大埔工業村未又唔係咁,一邊得298E + 797M,另一邊叫頭尾班車好少少, 不過都係得72A + 73,政府規劃上就係咁失敗,冇法

早幾年仲要只係得部272K,依家開左幾班272S + 43P叫係咁嫁啦,再要求加車運輸處實話:「乘客可使用272K往港鐵站轉乘港鐵」之類既廢話......

唔知係唔係要到地產項目建成後才有固定巴士路線?
不過東鐵線在未來好似加一個叫「白石角」的車站,是嗎?應該是,但在不可見的未來。

引用:
原帖由 garyguard 於 2011-7-24 09:07 PM 發表
唔知係唔係要到地產項目建成後才有固定巴士路線?
不過東鐵線在未來好似加一個叫「白石角」的車站,是嗎?應該是,但在不可見的未來。
咁在不可見的未來會唔會重起粉嶺至沙頭角既鐵路???

272K,272S差唔多全線派龍仔行 繁時實迫到pk

引用:
原帖由 DC983 於 2011-7-24 09:36 PM 發表
272K,272S差唔多全線派龍仔行 繁時實迫到pk
有87K 大車柯打...

DAHON 060 小白...

要求將現有駕駛執照加插單車類別,
當各人士考取駕駛執照筆試後便即時獲得,
!!獲得駕駛執照(單車類別)o既人士先可以落行車路面行駛!!

路權L 不代表我...

引用:
原帖由 faith33s 於 2011-7-24 06:16 PM 發表
本人住藍田將於沙田科學園返工, 工作是上午9時玨下午6:30收工. 要加班若1小時收工,  早上有架272S上班. 但巴士收工就早過D打工仔放工. 入面這麼多人返工. 點解D交通 ...
我認為唔可以咁講 可以比較下唔同工業區既情況
火炭工業區 只有81K 80M巴士同 60K專線
新蒲崗工業區 只有29M一條巴士入
大埔工業區 上面講左
結論係 多人返工多客量既時間只係好集中係8:30-9:30 AM 5:30~7:00PM
莫講話272S呢類特車 我諗連272K呢類線都好難有$賺 營業16個鐘 有14個鐘都差不多吉車遊街 邊有得做

[quote]原帖由 cashlai2005 於 2011-7-24 11:07 PM 發表

大埔工業區 上面講左
結論係 多人返工多客量既時間只係好集中係8:30-9:30 AM 5:30~7:00P ... [/quote火炭咁大個火車站、又有N咁多條村巴、仲有好多小巴專線
新蒲崗有咁多巴士停周邊,咁都可以比較,唔好玩啦!

引用:
原帖由 cashlai2005 於 2011-7-24 11:07 PM 發表

大埔工業區 上面講左
結論係 多人返工多客量既時間只係好集中係8:30-9:30 AM 5:30~7:00P ...
唔好忘記本身科記都有城記非專-SP系列專線...

DAHON 060 小白...

要求將現有駕駛執照加插單車類別,
當各人士考取駕駛執照筆試後便即時獲得,
!!獲得駕駛執照(單車類別)o既人士先可以落行車路面行駛!!

路權L 不代表我...

以科學園那個位置計,其實交通已經不算差,有小巴去沙田,又有巴士去大學港鐵站

始終你很難要求運輸署在科學園又開全日線去東九龍,又開全日線去北區,又開全日城隧線,根本不會夠客

想交通方便就去中環返工啦

引用:
原帖由 cashlai2005 於 2011-7-24 11:07 PM 發表

大埔工業區 上面講左
結論係 多人返工多客量既時間只係好集中係8:30-9:30 AM 5:30~7:00P ...
272K肯定係果6成蝕錢的其中一份子......

引用:
原帖由 tkf_2005 於 2011-7-24 10:44 PM 發表

有87K 大車柯打...
信佢一成......

引用:
原帖由 faith33s 於 2011-7-24 06:16 PM 發表
本人住藍田將於沙田科學園返工, 工作是上午9時玨下午6:30收工. 要加班若1小時收工,  早上有架272S上班. 但巴士收工就早過D打工仔放工. 入面這麼多人返工. 點解D交通 ...
你七點半走,272K幾多人排隊?27要等咩?

伸延閱讀
 16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。