城大新生相認區 - Mechanical and Biomedical Engineering

引用:
原帖由 kcr8899 於 2011-7-29 02:33 PM 發表
各位FRESHMEN好呀!歡迎入黎cityu!
我係讀緊1602 ge,如有任何reg day/報soc/MBE(Mechanical and Biomedical Engineering)/其他問題都可以係度問
我想問1602 sem 1 讀咩? 讀java? 多唔多lab 做?thanks~~

回覆 89# 的帖子

厄..我是師姐
讀完1602呢科可以做見習工程師,再考牌做工程師
1602可以考ge工程牌有2種:製造及工業  , 航空
一般做製造及工業,都係會同廠有關,
簡單黎講,你boss會order你用幾多budget去大量生產某樣貨品,你自己要design用乜野material,用幾多material,點樣用最低成本而又通過到qc去製造產品
當然,有d 工程師會做其他野,例如:純粹design產品
讀呢行亦唔一定要做呢行,讀左有興趣可以o係未來2年再plan下點入行

回覆 91# 的帖子

1602 sem a core要讀2363,2176,2003,2034
2363係寫program的,c++
2176是計數的,會分level上堂,有讀過pure/applied maths會好輕鬆
2003係同力學有關,但al讀過phy ge同學佢地覺得唔係好relate al phy,但讀過al phy點都有一定幫助,未讀過都唔洗怕,有得追
2034係最易ge一科,你要做ge就係背背同埋背

建議讀哂18個credits,自己要add下GE/elc/en/cciv
2003同2034有lab,不過sem a好少lab

引用:
原帖由 kcr8899 於 2011-7-29 03:14 PM 發表
1602 sem a core要讀2363,2176,2003,2034
2363係寫program的,c++
2176是計數的,會分level上堂,有讀過pure/applied maths會好輕鬆
2003係同力學有關,但al讀過phy ge同學佢地覺得唔係好relate al phy,但讀過al phy點 ...
我完全唔識寫程式的,有沒有影響??

叫我Tony吧.....

**溫馨提示**(廣告一則)
各位MBE freshmen你地好
我係MBE學生,有任何問題都可以問我架!
另外,想提提大家城大有一個soc係免費入會架!!
就係崇德社,
係一個集義工+娛樂+技能提升於一身ge soc!!!
!!城大唯一一個免費入會ge soc!!
請reg day當日過黎50號攤位查詢同報名啦

回覆 94# 的帖子

唔洗擔心!幾乎所有新生都係唔識寫program的,而且唔會教得好深

引用:
原帖由 kcr8899 於 2011-7-29 03:28 PM 發表
唔洗擔心!幾乎所有新生都係唔識寫program的,而且唔會教得好深
入面d professor好唔好人??

回覆 97# 的帖子

好多都好好人的
不過明唔明白係另一回事...

引用:
原帖由 kcr8899 於 2011-7-29 03:37 PM 發表
好多都好好人的
不過明唔明白係另一回事...
呢科多唔多實習機會???

回覆 99# 的帖子

實習exchange同之頖ge野,基本上成間cityu係有好多offer
只要有料,城大大把機會等緊你

引用:
原帖由 kcr8899 於 2011-7-29 02:33 PM 發表
各位FRESHMEN好呀!歡迎入黎cityu!
我係讀緊1602 ge,如有任何reg day/報soc/MBE(Mechanical and Biomedical Engineering)/其他問題都可以係度問
師姐你好呀,
可唔可以講下1614主要係讀d咩,
出路點樣,
同埋d數難唔難架?

引用:
原帖由 kcr8899 於 2011-7-29 03:43 PM 發表
實習exchange同之頖ge野,基本上成間cityu係有好多offer
只要有料,城大大把機會等緊你
係1602課程度見到下面果個野,係唔係讀1602都會去公司實習?

4.     Internship courses (optional)
Course Code
Course TitleLevelUnits WorthRemarksWgt.*
FS4001

Co-operative Education Scheme (CES)

B4

A year-long company attachment during final year of study0

回覆 101# 的帖子

welcome to mbe
其實第一年1614同1602讀ge科有d會相同(e.g.2003/2363/2176),好多時都係一齊上堂
但sem b 1614會讀一科有關電,會比1602讀ge電難d
出路的話會比1602廣,因為佢可以考ge工程牌會多d
如果無讀pure/app maths的話,努力d讀數都一樣讀得黎,有maths & stat.的話亦都ok(**sem b就係maths & stat.出場的時候**)

回覆 102# 的帖子

呢個Internship course 係自己選擇的,可以讀亦可以唔讀
city唔會寫包單保証一定offer intership,想實習的話gpa不要太低

引用:
原帖由 kcr8899 於 2011-7-29 03:54 PM 發表
welcome to mbe
其實第一年1614同1602讀ge科有d會相同(e.g.2003/2363/2176),好多時都係一齊上堂
但sem b 1614會讀一科有關電,會比1602讀ge電難d
出路的話會比1602廣,因為佢可以考ge工程牌會多d
如果無讀pure/ ...
唔該你呀師姐, 我有得讀一定俾心機讀, 最驚佢d數飛左唔教
其實係呢個系既系會係咩, 我睇木人巷果個主題好似冇

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。