預訂由廣州火車站出發的火車票

找到呢個網

http://www.99pto.com/

佢好似可以訂30天以內的班次??

咁去中旅訂又係幾多天以內呢?

用呢個網應該手續費平過中旅wo...但又好似信吾過咁...

引用:
原帖由 soluble 於 2011-8-5 10:29 AM 發表
找到呢個網

佢有得送黎香港咩?

引用:
原帖由 soluble 於 2011-8-5 10:29 AM 發表
找到呢個網

內地呢啲代買火車票/長途車票,一般要留大陸電話同地址,佢之後送票.
如果你唔係順路去深圳,直接係中鐵/中旅買好啲.雖然手續費較高,但係一來一回羅湖啲車錢都幾十蚊,同埋深圳買火車票都好多人,一個月前,早上八點去買都等成半個鐘.

引用:
原帖由 ivan_t 於 2011-8-5 01:38 PM 發表

內地呢啲代買火車票/長途車票,一般要留大陸電話同地址,佢之後送票.
如果你唔係順路去深圳,直接係中鐵/中旅買好啲.雖然手續費較高,但係一來一回羅湖啲車錢都幾十蚊,同埋深圳買火車票都好多人, ...
深圳買火車票...
特別係午飯時間, d售票員出去食飯係無人頂更的...
條隊去到食飯時就停咗, 等半粒鐘食完返黎至繼續賣
我果次5月買票, 買咗我成1個鐘

咁我想問依家代售(係深圳火車站)一般都係出發日的10日內 ??

我決定左一朝早上去深圳火車站預訂...係咪24小時都有得訂票家?

我見law wu d 代售點都係開朝早8點...

同埋今日去過中旅問...頂佢...無得賣回程(萍鄉到廣州)...都係要返上深圳訂...

咁其實係咪可以係深圳訂埋回程票呢?

咁我想問依家代售(係深圳火車站)一般都係出發日的10日內 ??

我決定左一朝早上去深圳火車站預訂...係咪24小時都有得訂票家? 唔係, 好似開8:00a.m

同埋今日去過中旅問...頂佢...無得賣回程(萍鄉到廣州)...都係要返上深圳訂...

咁其實係咪可以係深圳訂埋回程票呢? 可以買埋回程的

引用:
原帖由 x7657 於 2011-8-5 03:43 PM 發表
咁我想問依家代售(係深圳火車站)一般都係出發日的10日內 ?? 係

我決定左一朝早上去深圳火車站預訂...係咪24小時都有得訂票家? 唔係, 好似開8:00a.m

同埋今日去過中旅 ...
係咪要比手續費5蚊?

即係total 要比10蚊?

岩岩打去中铁(香港)問...去程得訂(24號已有)..但回程竟然冇得訂...真係好q 煩...

近日,记者从广铁集团获悉,为进一步方便旅客日常订购火车票,广铁集团自2011年7月12日起,将火车票电话订票预订期由原来的10天调整为12天(窗口火车票预售期仍为10天),旅客每天可在指定时段内拨打订票电话(参见附表),预订第4日至第12日各次列车(广深线、广珠城际动车组列车和广九直通列车除外)的车票,如7月12日可电话预订7月15日~23日的车票,7月13日可电话预订7月16日~24日的车票,依此类推。学生票电话订票预订期仍为4~20天。

目前,广铁集团电话订票在广东、湖南、海南三省实行通订通取,旅客可以凭居民身份证、港澳居民来往内地通行证、台湾居民来往大陆通行证和护照进行电话预订火车票。通过电话订票系统成功预订车票的旅客,可凭订单号和订票时所使用的有效身份证件原件或复印件取票(取实名制车票时还须提供所有乘车人员的有效身份证件原件或复印件),其中有效身份证件为二代居民身份证的,可在任一开办电话订票业务车站的代售点或车站售票厅指定窗口取票;其他有效身份证件,即二代居民身份证除外的其它证件,只能到铁路部门指定的代售点或车站售票厅指定窗口取票。车站窗口的取票时间为8:00-24:00,代售点的取票时间为代售点的营业时间。

据了解,这次除调整电话订票时间外,其他流程不变。电话订票号码仍为:95105105、96020088

。旅客在广东省内可直接拨打电话预订广东省内车站的车票,预订湖南省内车站的车票需加拨长途区号“0731”;旅客可在湖南省内直接拨打电话预订湖南省内车站的车票,预订广东省内车站的车票需加拨长途区号“020”;旅客可在海南省内预订广东省、湖南省内车站的车票,拨打电话时需分别加拨长途区号“020”、“0731”。旅客订票后均可在当地取票,取异地车票时需加收5元手续费。

广铁方面表示,旅客可拨打广州铁路(集团)公司客运服务热线95105688(广东、湖南、海南三省可直拨,其他省份拨打时请加区号020)咨询有关情况。

信息来源:中国铁路行业第一网站 - 中国铁道网
原文地址:http://www.railcn.net/guangzhou/188700.html

堅吾堅家??

廣鐵個訂票電話打得通,之後訂到票,做到的話,買定六合彩啦。

引用:
原帖由 post70 於 2011-8-5 05:59 PM 發表
廣鐵個訂票電話打得通,之後訂到票,做到的話,買定六合彩啦。
所以呢... 佢話得, 都要試過得至得........
至於你們信不信,反正我信了
引用:
原帖由 x7657 於 2011-8-4 08:26 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=298188287&ptid=14907535][/url]

打電話唔得, 我試過, 一輸入證件號就話錯誤

引用:
原帖由 soluble 於 2011-8-5 04:04 PM 發表

係咪要比手續費5蚊?

即係total 要比10蚊?

岩岩打去中铁(香港)問...去程得訂(24號已有)..但回程竟然冇得訂...真係好q 煩...
係呀... 共RMB10
中铁(香港)係咁架啦......

有個白痴問題...

我如果15號上去訂24號的票 (10日內)

但我28號回程...咁我15號上去訂票時 咪會訂吾到回程?

因為都吾係10日內?!

引用:
原帖由 soluble 於 2011-8-5 08:31 PM 發表
有個白痴問題...

我如果15號上去訂24號的票 (10日內)

但我28號回程...咁我15號上去訂票時 咪會訂吾到回程?

因為都吾係10日內?!

唔白痴喎, 你我理解正確

引用:
原帖由 x7657 於 2011-8-5 09:34 PM 發表

唔白痴喎, 你我理解正確
咪玩啦大老...咁即刻訂吾訂到姐???

真係痴線

點解回程(萍鄉>廣州)d票 可以所有班次都會冇曬

岩岩上去 http://www.12306.cn/ check餘票...今日6號, check 15號

8點開售...8點半check已經無曬票...

去程(廣州>萍鄉)反而重有好多...真係有冇搞錯...!

d大陸人係咪個個都上曬網訂q 曬家?! 一係d 旅行社一早book 曬d 票 ?!

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。