26/8 - 30/8 5天4夜行程,請各位師兄師姐可以幫忙看看嗎?

26/8 - 30/8 5天4夜行程,請各位師兄師姐可以幫忙看看嗎? E-mail 此主題給朋友

下星期去首爾旅行了,爬了好久的文,這裡真是找韓國旅遊資料的一個很好的平台,不知道以下的行程有沒有問題,時間上有沒有出錯,順不順,請各位大大幫忙看看,給我一點指點和寶貴意見,謝謝~^^

到達仁川時間 : 26/8 06:40
回程登機時間 : 30/8 22:35
Day1 Friday 26/8
到市廳站irene hotel放下行李→首爾廣場→德壽宮路附近逛逛→德壽宮交接儀式(11:00)→南大門(午餐)+逛街→會賢地下街→南山n首爾塔→teddy bear museum→明洞

Day2 Saturday 27/8
景福宮→土俗村午飯→→弘大希望市場+hightea→東大門晚餐+行街→Mtr到清溪川廣場散步 欣賞夜景 + 永豐文庫

Day3 Sunday 28/8
Irene hotel Check out到弘大annguesthouse放下行李→新沙洞林蔭道→誠信女子大學 ( 本粥 ) 午餐→惠化大學路表演 講物街(有10x10)→馬羅尼埃公園→新村→梨大

Day4 Monday 29/8
楊平英語村→小法國村→南怡島→汝矣島(漢江遊覽船)

Day5 Tuesday 30/8
三青洞文化大街→北村韓屋村→仁寺洞逛藝術街 +食午飯→合井heyri藝術村→首爾樂天超市→回guesthouse拿行李→出機場

不知道行程是否會安排得太趕呢?還有最後一日我該提前多少時間出機場呢?從弘大到機場坐機場巴士所需時間是多少呢,望各位指點指點^^

到市廳站irene hotel放下行李→首爾廣場→德壽宮路附近逛逛→德壽宮交接儀式(11:00)→南大門(午餐)+逛街→會賢地下街→南山n首爾塔→teddy bear museum→明洞

Day2 Saturday 27/8
景福宮→土俗村午飯→→弘大希望市場+hightea→東大門晚餐+行街→Mtr到清溪川廣場散步 欣賞夜景 + 永豐文庫
土俗村最好11點前到.. 唔係排好耐星期六會好多人家..

呢一日最好就行梨大新村弘大啦. 如果你係女仔, 會行到腳軟家. 之後就去東大門啦.
清溪川8點就LIGHTS OFF, 同埋東大門個邊個段無燈, 好暗家.

Day3 Sunday 28/8
Irene hotel Check out到弘大annguesthouse放下行李→新沙洞林蔭道→誠信女子大學 ( 本粥 ) 午餐→惠化大學路表演 講物街(有10x10)→馬羅尼埃公園→新村→梨大
本粥有好多地方都有, 明洞都有家.. 唔一定去個到.
惠化可以食韓燒TIM

楊平英語村→小法國村→南怡島→汝矣島(漢江遊覽船)
3CHOOSE 2.. 去唔到咁多地方啦.. 南怡島早D去好D, 因為遲左去好多人家..
汝矣島可去可唔去啦.

可以之後去景福宮, DINNER食大參雞.

Day5 Tuesday 30/8
三青洞文化大街→北村韓屋村→仁寺洞逛藝術街 +食午飯→合井heyri藝術村→首爾樂天超市→回guesthouse拿行李→出機場
呢日太多行程啦.. 行完仁寺洞, 去LOTTE MART, 之後都應該都夠鐘出機場啦.

不知道行程是否會安排得太趕呢?還有最後一日我該提前多少時間出機場呢?從弘大到機場坐機場巴士所需時間是多少呢,望各位指點指點^^

TRAVEL BLOG: http://blog.yahoo.com/travel-blogger

引用:
原帖由 dordordog 於 2011-8-22 12:32 AM 發表
到市廳站irene hotel放下行李→首爾廣場→德壽宮路附近逛逛→德壽宮交接儀式(11:00)→南大門(午餐)+逛街→會賢地下街→南山n首爾塔→tedd ...
Dor dor,

樓主去誠信女子大學間本粥應該係因為”花様男子”係果度拍呀!

樓主,
請問你搭咩機呀?

引用:
原帖由 heidi_bac 於 2011-8-22 01:00 AM 發表

Dor dor,

樓主去誠信女子大學間本粥應該係因為”花様男子”係果度拍呀!

樓主,
請問你搭咩機呀?
睇時間似AIR BUSAN..

TRAVEL BLOG: http://blog.yahoo.com/travel-blogger

引用:
原帖由 dordordog 於 2011-8-22 04:24 AM 發表

睇時間似AIR BUSAN..
WOO~原來air busan回程可以咁夜..咁可以再玩盡d啵~
(第二朝仲可以番工tim..wakaka!)

引用:
原帖由 heidi_bac 於 2011-8-22 10:18 AM 發表

WOO~原來air busan回程可以咁夜..咁可以再玩盡d啵~
(第二朝仲可以番工tim..wakaka!)
我錯了.. 應該係KE的清洲個隻機呀.

引用:
原帖由 dordordog 於 2011-8-22 10:50 AM 發表

我錯了.. 應該係KE的清洲個隻機呀.
哈哈~ 唔緊要..到時我真係去旅行先慢慢睇~
不過我d fd 未必會同我咁顛!!! 玩到咁盡!!

我搭jin air呀~^^heidi講得無錯呀,我去誠信女大間本粥係因為去朝聖haha~
dordordog,好才你提一提我土俗村11點後好多人ja,我正打算去完景福宮先去食呢~thx~清溪川我打算在市廳站哥邊散步,應第1,第2日我是住係市廳站附近的,請問係米市廳站哥邊既清溪川都係8點就light off呢?弘大同東大門我係被迫放係星期六的,因弘大只有星期六有希望市場,東大門星期日,一都有商場休息,因第3日會轉酒店到弘大的guesthouse,所以想係哥幾日先去新村梨大,不過我都驚行唔設排係第3日晚上
第4日如改左咁樣會否好d呢?因為真係好寸去睇汝矣島漢江既夜景呢~!
小法國村→南怡島→汝矣島(漢江遊覽船)
第五日改做咁,會唔會好d?
day5 tuesday 30/8
三青洞文化大街→北村韓屋村→仁寺洞逛藝術街 +食午飯→首爾樂天超市→回guesthouse拿行李→出機場

我該預番幾多時間出機場好呢?登機前3個中夠嗎?

麻煩各位師兄師姐指點了,thank you^^

I will go to Seoul from 24-28 for business trip. PM me and see if we can meet up in Seoul !!

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。