[內地] 內地視頻網站開始封鎖香港ip,不看港劇的人們如果是好?

內地視頻網站開始封鎖香港ip,不看港劇的人們如果是好? E-mail 此主題給朋友

youku由去年尾已經慢慢做野
呢兩日連土豆都封香港ip了
我一向係這兩個網睇開其他地方劇集
現在如何是好?

港劇唔一定係好,不過上得大陸啲非法侵權網站睇埋啲低像素節目,品味就好極有限
t vb多你一個觀眾唔多,少一個唔少

THE KING OF FIGHTERS
20th ANNIVERSARY

呢度啲人成日都話無線啲劇劣質、垃圾,究竟係同緊邊間電視台嘅劇比較呢?

同外国电视台比,日剧美剧素质都比香港的好
非法侵权同像素低唔系代表剧集的素质
或者你叫TVB原创,哦不,翻拍一部美剧越狱出来比人看下
无得唔同外国比,因为另一个电视台。。。。。。。它不是电视台来的

香港只係地球上的一個小地方,世界咁大,自己有好多地方拍出黎既東西比香港好,認真
別人好的地方,當然要從中學習,吸收別人的長處改善自己,增加實力
我不明白,為何有啲人,是不是天生自卑感作祟,以為睇得外國節目多,就以為自己品味高
反過來惡意踩低自己人,根本不是為件事好,純粹抽下水,這到底是甚麼的一種心態??

算数,唔想同任何人吵,改标题

http://www.discuss.com.hk
我都开过一个关于香港电视业的话题,都有29页,
如果话我只看低自己人的话,甘香讨都有唔少人同我一样都低素质
有甘多知己都唔错
我也不知道为何始终对有些制作公然的劇本抄袭,缺乏大场面制作,
用最廉价的舞台劇廠景+3機拍攝來
為什麼仲有咁多人撐腰
我工作同呢行有關係,但真的對香港整個電視行業很失望,
不單是對無線,仲有亞視.

引用:
原帖由 michaelwoo 於 2011-8-29 10:11 PM 發表
同外国电视台比,日剧美剧素质都比香港的好
非法侵权同像素低唔系代表剧集的素质
或者你叫TVB原创,哦不,翻拍一部美剧越狱出来比 ...
外國地方大資源多,人才好,咁都拍出黎的東西唔好,抵打
香港只係一個小小的地方,只係得t vb一間電視台拍劇,你想t vb有錢拍一劇hero咁既質素既得唔得??
都可以既,有人肯咁大風險俾得錢咪得,有資源拍套亞凡達都得

外國節目,基本上我地香港能接觸的,都係一啲已成名,制作勁的作品
外國都有好多亂來既節目,只係我地唔知睇唔到
係咪外國野一定好過香港,我不認同

外國好定香港都好,大家一定有佢自己善長既地方
為何定要t vb跟外國拍一套parson break用黎比較t vb的不足??
不如調番轉,叫番美國拍番套紫禁驚雷啦,唔知你會唔會一定講外國拍既,一定係香既

引用:
原帖由 michaelwoo 於 2011-8-29 10:16 PM 發表
算数,唔想同任何人吵,改标题
本身你開呢個post就已經立壞心腸惡意攻擊港劇了,人家又不是想吵架

唔講,外國,講國內,
拍武俠的,它拍不出,不是没有钱,是不想出钱出外景,
接近社會現實的拍不出.蜗居,裸婚时代,也没有

外国的烂剧比香港的多,因为人家总产量就比香港多
而且每年被砍的美剧都不少

引用:
原帖由 michaelwoo 於 2011-8-29 10:20 PM 發表
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=14025113&extra=page%3D3&page=1
我都开过一个关于香港电视业的话题,都有29页,
如果话我只看 ...
正所謂曹操都有知心友,關公都有對頭人
即使某韓國天王歌手多麼受到世界各地歌迷歡迎
都有不少人不喜歡,甚至討厭他
t vb有人討厭他,也很正常

引用:
原帖由 michaelwoo 於 2011-8-29 10:31 PM 發表
唔講,外國,講國內,
拍武俠的,它拍不出,不是没有钱,是不想出钱出外景,
接近社會現實的拍不出.蜗居,裸婚时代,也没有

外国的烂剧比香港的多,因È ...
對,近年t vb實行緊縮政策,吝嗇,不肯給多一些資源出埠取景
而觀眾一定是愈來愈精明,要求高,所以對t vb劇集的不滿也愈見多,這是說得對
不接近社會現實也說對一半,t vb近年的劇集,全都是說上流社會的,很少能同觀眾產生共嗚
另一我想很少理解問問,為甚麼有這麼多人說,拍出來不貼近社會現實就是差的劇??
我看parson break,24,hero時候,劇中的人所做的,許多也不是我所能接觸到
但我又看得很投入,劇集也有很多類型,有純娛樂的,有想帶給觀眾反思,不一定貼近社會現實就是好劇

蝸居是一套很令內地觀眾有共嗚的劇集,有話題性,但另一劇中有不少拍攝,說故事手法需要改進

根本lee D外國劇在內地都不是是不是合法
就算有買版權都只包括內地的
香港人只是貪便宜偷看
完全唔覺得高尚得去邊
tv b劇唔arm看咪裝收費電視咯
axn fx universal channel
世界上無免費午餐
貪小便宜重理直氣壯!!

引用:
原帖由 jackeungcho 於 2011-8-29 10:51 PM 發表
根本lee D外國劇在內地都不是是不是合法
就算有買版權都只包括內地的
香港人只是貪便宜偷看
完全唔覺得高尚得去邊
tv b劇唔arm看咪裝收費電視咯
axn fx universal channel
世界上無免費午餐
貪小便宜重理直氣 ...
嗯.好建議.都有d想裝now來睇下
沒有免費午飯我知道,有無人有其他地方或者方法睇外國劇集?
討論點樣面對唔可以在大陸網睇唔到劇集,大家用乜方法解決先係我這個話題的主意
而唔係討論邊度的劇集製作好同唔好,認真唔認真
請大家唔好諗埋一邊

咁岩見到入黎傾下
其實係咪睇慣歐美劇日劇韓劇既人...都係覺得tbb d劇好廢?
我一向都係睇tbb既....我又覺得tbb d劇幾好啵...
好似潛行狙擊.真相.怒火街頭咁.
連續3套都係我鐘意既...
其他地區既劇我冇睇過...所以我不予致評...
我只係希望d人唔好以為自已睇得多其他地區既劇...以為自已眼光好...知識高..
跟住又踩tbb...
請自重.

話止.

伸延閱讀
 40 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。