如何改善蹲撐立

如何改善蹲撐立 E-mail 此主題給朋友

依家最多都一分鐘得20下,有咩技巧可以加快(如邊度用力)?

最重要確定自己姿勢正確,否則被foul得幾下就玩完
上次我考之前準備得麻麻地,24下被foul兩下就得返2分.......
而家距離開考仲有一大段時間,晚晚做兩次一分鐘已經可以慢慢練上去,唔使太心急

引用:
原帖由 buln 於 2011-9-5 02:41 AM 發表
上次我考之前準備得麻麻地,24下被foul兩下就得返2分.......
而家距離開考仲有一大段時間,晚晚做兩次一分鐘已經可以慢慢練上去,唔使太心急
Thank you~我會試下...你今期有報入境處嗎?

引用:
原帖由 heiyooo 於 2011-9-6 11:12 PM 發表

Thank you~我會試下...你今期有報入境處嗎?
冇lu,不過有問題我都會試下答

其實唯一方法真係練

我以前做幾下都暈暈地,練得多,五分

引用:
原帖由 史密夫 於 2011-9-7 04:09 PM 發表
其實唯一方法真係練

我以前做幾下都暈暈地,練得多,五分
嘩,好勁啊~請問練左幾耐先有咁嘅成果?
因為我其他項目都係麻麻,想呢個做返好D拉下分....你今期有報入境處嗎?

引用:
原帖由 heiyooo 於 2011-9-7 04:51 PM 發表

因為我其他項目都係麻麻,想呢個做返好D拉下分....你今期有報入境處嗎?
最好搵人幫你睇睇自己D動作,甚至拍埋片睇一次睇下動作標唔標準,有D錯誤可以一錯就冇左兩下成績架
如果而家開始每晚做兩三組,應該離5分不遠矣.....

引用:
原帖由 buln 於 2011-9-7 05:41 PM 發表

最好搵人幫你睇睇自己D動作,甚至拍埋片睇一次睇下動作標唔標準,有D錯誤可以一錯就冇左兩下成績架
如果而家開始每晚做兩三組,應該離5分不遠矣.....

好,今晚開始每日做3組.之前我做完之後第2日會肌肉痛,依家發覺冇呢個情況出現,已經係一個好的開始啦

引用:
原帖由 heiyooo 於 2011-9-7 16:51 發表

有呀
真係做得多就OK.我係跑完再練蹲撐立,同其他果D項目
其實我之前報過過左FT,FAIL左AT

引用:
原帖由 史密夫 於 2011-9-7 10:59 PM 發表

有呀
真係做得多就OK.我係跑完再練蹲撐立,同其他果D項目
其實我之前報過過左FT,FAIL左AT
今期一起加油啊!AT係全英嗎?

引用:
原帖由 heiyooo 於 2011-9-7 23:16 發表

今期一起加油啊!AT係全英嗎?
AT全英

建議可試下練到1MINS做到25下, 冇人睇就對住鏡做
用呢個方法考既時候慢慢做都有3分以上 (我只係練左幾次)

怕累就每次以25下做基礎, 有信心就試下CHECK埋做25下用幾耐時間, 再自己調整做既時候既速度
不過最緊要都係動作要正確

引用:
原帖由 sagacious 於 2011-9-7 11:50 PM 發表

AT全英

怕累就每次以25下做基礎, 有信心就試下CHECK埋做25下用幾耐時間, 再自己調整做既時候既速 ...
Thanks~我想問下收返對腳時係咪要大腿碰到小腿先再企起身?

引用:
原帖由 buln 於 2011-9-5 02:41 AM 發表
姿勢真係非常重要…上次被foul 5下,即時玩完
其實練跑步拎分仲穩鎮,蹲撐立做完美姿勢求合格罷了

引用:
原帖由 sagacious 於 2011-9-7 11:50 PM 發表

AT全英

怕累就每次以25下做基礎, 有信心就試下CHECK埋做25下用幾耐時間, 再自己調整做既時候既速 ...
AT係咪有data sufficiency(即statement 1,stament 2嗰d)  & verbal reasoning (true/false)?

引用:
原帖由 heiyooo 於 2011-9-8 00:09 發表

Thanks~我想問下收返對腳時係咪要大腿碰到小腿先再企起身?
係,
1.開始時企直
2.屈腳, 大腿碰到小腿
3. 雙腳一齊向後伸, 留意PATPAT唔可太高OR太低, 成個背部都要成一直線
4. 雙腳一齊收埋身,大腿碰到小腿
5. 企返起身
咁就算一下

伸延閱讀
 22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。