[政府部門] 公務員公屋申請

引用:
原帖由 是敵是友2 於 2011-9-15 11:23 AM 發表
我屋企間屋係阿媽名, 我可唔可以同我阿爸兩個人申請?
要計家庭, 有物業就不能申請嗎?

另外, 一定要和配偶嗎? 和父母可以嗎?
你既情況,如果你父母已離婚同埋你媽媽間公屋無父親名,係得架!

仲要睇下你份工個頂新到邊個point,過左公屋就無份了,point幾就睇番通告,你住開公屋,有屋時,刪左戶口,房署可要求你媽媽搬去相應細的單位

好似要等起碼十年

頂薪point22有冇得申請

未max.可申請

引用:
原帖由 BlackRover 於 2011-9-15 04:50 AM 發表
未max.可申請
應該是計你職位的頂新點, 就算你未max, 都無得申請

原來係咁, 謝謝修正!

請問邊度可睇到公務員申請公屋資料? 另如max point 幾, 資產等

thanks

咁即係話如果現有公屋户主係爸,但想同媽申請另一公屋, 佢地就要先離婚?!
由於我今年將踏入第二年cs生涯, 想問清楚D手續同细節, 希望各位有經驗既師兄師姐們分享多D 唔該哂^_^
引用:
原帖由 ncmojkav 於 2011-9-15 05:50 PM 發表

你既情況,如果你父母已離婚同埋你媽媽間公屋無父親名,係得架!

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=23374424&extra=&page=1

引用:
原帖由 essoesso 於 2011-9-16 05:58 AM 發表

其實唔係LAW,如果你未max都可以伸請,有同事已經攞左屋.

如果我是租者置其屋的認可住戶,是否沒有資格申請第34點或以上的非實報實銷現金津貼計劃?

如果在申請前放棄認可住戶可以嗎?

引用:
原帖由 gameseva 於 2011-9-17 11:24 AM 發表
如果我是租者置其屋的認可住戶,是否沒有資格申請第34點或以上的非實報實銷現金津貼計劃?

如果在申請前放棄認可住戶可以嗎?
可以!因為e個係僱主同比僱員嘅員工福利!

謝謝!那是不是要除消住戶資格呢!

引用:
原帖由 gameseva 於 2011-9-17 10:26 PM 發表
謝謝!那是不是要除消住戶資格呢!

係呀要取消戶籍先!

引用:
原帖由 essoesso 於 2011-9-16 05:58 AM 發表

Circular 係咁講:

附件

2011-9-19 11:36 AM

日日做到無停手,總有收獲的時候!!!

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。