[HKDSE] dse既grade 相應 ce/AL既grade

dse既grade 相應 ce/AL既grade E-mail 此主題給朋友

不如討論下dse既grade 相應ce/al既grade

例如dse既phy科,
如果會考past paper操到大約C grade, 而AL past paper操到大約D grade,
咁dse出黎我諗會係D
唔知大約咁推有冇錯呢

又例如dse生要入poly既管理學(2011年AL係收12.8分),
如果按照AL中中生, 成積大約係高考EE BBC (0.6X2 + 4+4+3=12.6)
咁如果DSE生, 應該要考math B(呢科我估計少D, 因為呢份PAPER既程度同CE冇咩分別), 其他2-3科選修科要ABC(因為選修科係CE同AL既合併),
即係可能EEE ABBC, 唔知咁估計方向有冇錯

我會覺得........對比CE
5**=5.25
5*=5
5=4.5
4=4
3=2.5
2=1
1=0
計最佳六科再平均
據資料港大醫科6 Best HKCEE Subjects就收4.71

引用:
原帖由 pak23892004 於 2011-10-9 02:40 PM 發表
我會覺得........對比CE
5**=5.25
5*=5
5=4.5
4=4
3=2.5
2=1
1=0
計最佳六科再平均
據資料港大醫科6 Best HKCEE Subjects就收4.71
你d數字點計出黎嫁??

引用:
原帖由 chocolatecreamm 於 2011-10-9 04:33 PM 發表

你d數字點計出黎嫁??

我估o既大概
不中亦不遠矣

其他u唔講, poly係5**=6分, 5*=5分, 5=4分, 4=3分...如此類推

如果你AL操到D,CE至少有B,DSEaround5la
利申AL,F~CE,C~

問過啲大學
好多都話仲未有實際對應表
因為始終係第一屆冇得參考
但係根據CU:
5*/5**=A
5=B
4=C
如此類推,
呢個grade我諗大約比起會考高少少,
但千其唔好攞咗AL嗰個admission grade黎自欺欺人

I think
CE A= DSE 5?
AL B= DSE 5*?
AL A= DSE 5**?

引用:
原帖由 ka314 於 2011-10-16 10:59 PM 發表
I think
CE A= DSE 5?
AL B= DSE 5*?
AL A= DSE 5**?
It really depends on how many getting 5 or star or star star

but anyway the DSE science syllabus is too easy

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。