昆明到麗江火車問題

昆明到麗江火車問題 E-mail 此主題給朋友

小弟打算12月24日出發到麗江,
先一早由深圳到昆明,
再夜晚搭火車到麗江,
爬個文知道好難即日買到火車飛,
請問大大知唔知邊度有得買定先or 代購??
可唔可以早一個月起深圳火車站買??
謝謝!!!

PS: 如果大家有興同行, 都可以一齊傾下架...

回覆1 #的帖子

引用:
原帖由 gordon_ycl 於 2011-11-13 11:48 PM 發表 小弟打算12月24日出發到麗江, 先一早由深圳到昆明, 再夜晚搭火車到麗江, 爬個文知道好難即日買到火車飛, 請問大大知唔知邊度有得買定先or 代購??可唔可以早一個月起深圳火車站買??謝謝!!!PS: 如果大 ...
提早一個月到深圳火車站買票?不行,太早了。

點解吾係昆明轉機飛麗江?  應該差吾多錢...

The Buddha, the Christ had never claimed divinity, it was the disciple who, by his worship, gave divinity to the teacher.

回覆 2# 的帖子

咁要幾耐之前先買到票呀??

引用:
原帖由 dwnthk 於 2011-11-14 06:16 AM 發表
點解吾係昆明轉機飛麗江?  應該差吾多錢...
因為想去一轉九鄉, 所以留大半日俾昆明...

引用:
原帖由 gordon_ycl 於 2011-11-14 07:24 發表
咁要幾耐之前先買到票呀??
可到深圳羅湖火車站  異地發車售票窗口買 10天內出發車票 .

ck

回覆 1# 的帖子

現在國內火車經已係全國聯票了,即係任何一個火車票售票處都可以買到任何地方出發的火車票,但要加5蚊手續費一張,預售10日,但建議師兄在旺季出發盡早去買,你打算坐夜車第二朝一早到麗江吧,昆明開車的係晚上10點25分有一班,但強烈建議買硬卧下鋪,係硬卧下鋪,因為只有下鋪先至夠位坐係度,中及上鋪係連腰都伸唔直的。

引用:
原帖由 ckl4588 於 2011-11-14 04:30 PM 發表

可到深圳羅湖火車站  異地發車售票窗口買 10天內出發車票 .
黎緊去麗江會點玩呀?? share 下個plan 黎聽聽呀...

我十二月都會同我朋友去雲南,不過我地未plan好,唔知樓主可唔可以俾個plan黎參考下呢?

D1 深圳-昆明 昆明 火車 麗江
D2 麗江  拉市海 騎馬  單車遊束河古鎮  
D3 麗江-徒步中虎跳峽 纳帕海-松赞林寺-香格里拉
D4  香格里拉-石卡雪山-丽江
D5  丽江 玉龍景區
  丽江古城维护费......80元
  玉龙套票.190元(只买80的进山费即可)
  玉龙雪山大索道......170元(150 的大索道,20的环保车
D6 丽江-黑龍潭 木府
D7 麗江-昆明-深圳

ck

回覆10# 的帖子

引用:
原帖由 ckl4588 於 2011-11-15 01:33 PM 發表 D1 深圳-昆明 昆明 火車 麗江D2 麗江  拉市海 騎馬  單車遊束河古鎮  D3 麗江-徒步中虎跳峽 纳帕海-松赞林寺-香格里拉D4  香格里拉-石卡雪山-丽江D5  丽江 玉龍景區  丽江古 ...
你好呀,我自己一個人都定左係9號晚到昆明,十八號離開,我心目中既景點同你差唔多,因為呢排比較忙,冇乜時間作準備,唔知你介唔介意提供多d details比小弟作參考呢?如果唔介意的話,可以加我msn架。patrickfu219@熱貓.com,many thx!!

麗江-香格里拉 7天遊
羽绒服 注意保暖 注意高原反应

中國太平旅遊保險7天
(76 x.75=57)
23-29/Nov/2011

D1     上水火車站乘電器化往羅湖上水鐡路站
羅湖地鐡往寶安機場
(機場大巴 330)
寶安機場--昆明
MU5762
12:45-15:15

450+140+50=640
寄存行李-晚飯
野菌火鍋
914路专线公交车/4站
夜火車K9606 (21:58-07:00)往 麗江 新火車站   
宿火車
火車
D2         麗江火車站往麗江古城
早餐

麗江古城 (束河古鎮及白沙古鎮)  單車遊
拉市海騎馬划船       晚飯

拉市海茶马古道半日游(150) 

宿丽江市古城区新义街积善巷26号
7Days
电话:0888-8887288
D3  阿拉丁集合 出發长江第一湾上虎跳峡香格里拉
阿拉丁香格里拉二天團
远眺长江第一湾 —香格里拉上虎跳峡(上下徒步1小时左右) 
午餐—小中甸风光 — 纳帕海“草原之家”藏家餐(依拉草原 
游览独克宗月光古城(古城内有世界上最大的转经筒)—-晚餐 
宿香格里拉香格里拉古城
D4    早餐后-蓝月山谷石卡雪山景区,乘索道观赏沿途风光 
徒步石卡雪山(约3h)穿越杜鹃丛林,原始森林,观灵犀湖 
香格里拉午餐返回丽江 
晚飯 泡吧 
宿麗江古城客棧
D5  玉龙雪山,甘海子
車費

印象麗江門票

古城維護費 
玉龍雪山門票

來回大索道 
下午束河古镇 午飯 
晚飯
象山市場腊排骨火煱
宿麗江古城客棧
D6 逛逛古城,黑龙潭,木府 午餐 
七星街買手信 
乘車往麗江雙義機場 
麗江飛廣州
MU5733 19:50-22:20
540+140+50=730
白雲機場返仁和鎮

宿7天广州白云国际机场店(仁和店)已訂
D7  早餐 廣州半天遊 
和諧號返深圳羅湖 約 3700人仔

ck

引用:
原帖由 patrickfu 於 2011-11-15 15:30 發表
你好呀,我自己一個人都定左係9號晚到昆明,十八號離開,我心目中既景點同你差唔多,因為呢排比較忙,冇乜時間作準備,唔知你介唔介意提供多d details比小弟作參考呢?如果唔介意的話,可以加我msn架。patrickfu219@ ...
你好 你有10天時間 可以用三天時間去瀘沽湖 , 香格里拉4天 梅里雪山 .

ck

回覆 13# 的帖子

ck.....多謝你詳盡既回覆,祝你有個難忘既旅程,盡興而回.
希望見到你玩完返嚟既分享啦!如你唔介意的話,你都可以add我msn同我分享架!!

thx

1.昆明去麗江火車票,可在出發前10日內去深圳買票,如果要了解車票情況,可上
http://www.12306.cn/mormhweb/kyfw/ypcx/
如買回程票就在昆明站內買回程,坐火車比坐長途車穩妥。
中國鐵路網查詢(可查十天內售票情況)
2.昆明約1900海拔,麗江2400,玉龍雪山腳約3000,吊車站3500,吊車站頂4600。
注意高原反應。
3.如在麗江玩,最好留三天或以上,古城維護費如果不上玉龍雪山,基本上可不買票,因為如黑龍潭,基本上有很多路口入,束河古城會有些阿婆昆遊客話可以三廿拾帶入古城,可以不理,門口根本沒有人驗票。
4.住宿古城區就見人見智,本人就住花馬街區,花馬街是當地中高當的飲食和桑拿區,其食品售價基本上平古城區一倍以上!
5.買食物手信就回昆明大超市買比較平宜和種類多。
6.昆明機場現在離市中心約3公里,但2011年底或明年初會搬機場,離市區(昆明站)
約50公里,到時要預多些時間在交通上。
7.如果想在昆明晚上觀看雲南映象,同時日間又有時間去滇池(雲南民族村)玩。
最佳攻略就是在民族村售票處買雲南映象票,就會送民族村入場券RMB90,和場內的一場表演RMB70。
民族村內最佳遊覽是請導遊(在場內),2小時半講解和幫你拍一張DVD,收費RMB100,(雲南民族村)玩齊要5,6小時,所以同日要去西山時間就會比較趕。

伸延閱讀
 37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。