註冊 登錄

昆明到麗江火車問題

昆明到麗江火車問題 E-mail 此主題給朋友

小弟打算12月24日出發到麗江,
先一早由深圳到昆明,
再夜晚搭火車到麗江,
爬個文知道好難即日買到火車飛,
請問大大知唔知邊度有得買定先or 代購??
可唔可以早一個月起深圳火車站買??
謝謝!!!

PS: 如果大家有興同行, 都可以一齊傾下架...

回覆1 #的帖子

引用:
原帖由 gordon_ycl 於 2011-11-13 11:48 PM 發表 小弟打算12月24日出發到麗江, 先一早由深圳到昆明, 再夜晚搭火車到麗江, 爬個文知道好難即日買到火車飛, 請問大大知唔知邊度有得買定先or 代購??可唔可以早一個月起深圳火車站買??謝謝!!!PS: 如果大 ...
提早一個月到深圳火車站買票?不行,太早了。

熱門搜尋: 補習老師 興趣班 education 英文補習 課程 日文 學日文
點解吾係昆明轉機飛麗江?  應該差吾多錢...

The Buddha, the Christ had never claimed divinity, it was the disciple who, by his worship, gave divinity to the teacher.

回覆 2# 的帖子

咁要幾耐之前先買到票呀??
引用:
原帖由 dwnthk 於 2011-11-14 06:16 AM 發表
點解吾係昆明轉機飛麗江?  應該差吾多錢...
因為想去一轉九鄉, 所以留大半日俾昆明...

熱門搜尋: 人民幣定期 旅行保險 私人貨款 信用卡迎新禮物2014
引用:
原帖由 gordon_ycl 於 2011-11-14 07:24 發表
咁要幾耐之前先買到票呀??
可到深圳羅湖火車站  異地發車售票窗口買 10天內出發車票 .

ck

回覆 1# 的帖子

現在國內火車經已係全國聯票了,即係任何一個火車票售票處都可以買到任何地方出發的火車票,但要加5蚊手續費一張,預售10日,但建議師兄在旺季出發盡早去買,你打算坐夜車第二朝一早到麗江吧,昆明開車的係晚上10點25分有一班,但強烈建議買硬卧下鋪,係硬卧下鋪,因為只有下鋪先至夠位坐係度,中及上鋪係連腰都伸唔直的。

引用:
原帖由 ckl4588 於 2011-11-14 04:30 PM 發表

可到深圳羅湖火車站  異地發車售票窗口買 10天內出發車票 .
黎緊去麗江會點玩呀?? share 下個plan 黎聽聽呀...

我十二月都會同我朋友去雲南,不過我地未plan好,唔知樓主可唔可以俾個plan黎參考下呢?

熱門搜尋: 韓國女裝 耳環 情侶戒指 眼鏡 名牌
D1 深圳-昆明 昆明 火車 麗江
D2 麗江  拉市海 騎馬  單車遊束河古鎮  
D3 麗江-徒步中虎跳峽 纳帕海-松赞林寺-香格里拉
D4  香格里拉-石卡雪山-丽江
D5  丽江 玉龍景區
  丽江古城维护费......80元
  玉龙套票.190元(只买80的进山费即可)
  玉龙雪山大索道......170元(150 的大索道,20的环保车
D6 丽江-黑龍潭 木府
D7 麗江-昆明-深圳

熱門搜尋: 韓國女裝 耳環 情侶戒指 眼鏡 名牌 帆布袋
ck

回覆10# 的帖子

引用:
原帖由 ckl4588 於 2011-11-15 01:33 PM 發表 D1 深圳-昆明 昆明 火車 麗江D2 麗江  拉市海 騎馬  單車遊束河古鎮  D3 麗江-徒步中虎跳峽 纳帕海-松赞林寺-香格里拉D4  香格里拉-石卡雪山-丽江D5  丽江 玉龍景區  丽江古 ...
你好呀,我自己一個人都定左係9號晚到昆明,十八號離開,我心目中既景點同你差唔多,因為呢排比較忙,冇乜時間作準備,唔知你介唔介意提供多d details比小弟作參考呢?如果唔介意的話,可以加我msn架。patrickfu219@熱貓.com,many thx!!

麗江-香格里拉 7天遊
羽绒服 注意保暖 注意高原反应

中國太平旅遊保險7天
(76 x.75=57)
23-29/Nov/2011

D1     上水火車站乘電器化往羅湖上水鐡路站
羅湖地鐡往寶安機場
(機場大巴 330)
寶安機場--昆明
MU5762
12:45-15:15

450+140+50=640
寄存行李-晚飯
野菌火鍋
914路专线公交车/4站
夜火車K9606 (21:58-07:00)往 麗江 新火車站   
宿火車
火車
D2         麗江火車站往麗江古城
早餐

麗江古城 (束河古鎮及白沙古鎮)  單車遊
拉市海騎馬划船       晚飯

拉市海茶马古道半日游(150) 

宿丽江市古城区新义街积善巷26号
7Days
电话:0888-8887288
D3  阿拉丁集合 出發长江第一湾上虎跳峡香格里拉
阿拉丁香格里拉二天團
远眺长江第一湾 —香格里拉上虎跳峡(上下徒步1小时左右) 
午餐—小中甸风光 — 纳帕海“草原之家”藏家餐(依拉草原 
游览独克宗月光古城(古城内有世界上最大的转经筒)—-晚餐 
宿香格里拉香格里拉古城
D4    早餐后-蓝月山谷石卡雪山景区,乘索道观赏沿途风光 
徒步石卡雪山(约3h)穿越杜鹃丛林,原始森林,观灵犀湖 
香格里拉午餐返回丽江 
晚飯 泡吧 
宿麗江古城客棧
D5  玉龙雪山,甘海子
車費

印象麗江門票

古城維護費 
玉龍雪山門票

來回大索道 
下午束河古镇 午飯 
晚飯
象山市場腊排骨火煱
宿麗江古城客棧
D6 逛逛古城,黑龙潭,木府 午餐 
七星街買手信 
乘車往麗江雙義機場 
麗江飛廣州
MU5733 19:50-22:20
540+140+50=730
白雲機場返仁和鎮

宿7天广州白云国际机场店(仁和店)已訂
D7  早餐 廣州半天遊 
和諧號返深圳羅湖 約 3700人仔

ck
引用:
原帖由 patrickfu 於 2011-11-15 15:30 發表
你好呀,我自己一個人都定左係9號晚到昆明,十八號離開,我心目中既景點同你差唔多,因為呢排比較忙,冇乜時間作準備,唔知你介唔介意提供多d details比小弟作參考呢?如果唔介意的話,可以加我msn架。patrickfu219@ ...
你好 你有10天時間 可以用三天時間去瀘沽湖 , 香格里拉4天 梅里雪山 .

ck

回覆 13# 的帖子

ck.....多謝你詳盡既回覆,祝你有個難忘既旅程,盡興而回.
希望見到你玩完返嚟既分享啦!如你唔介意的話,你都可以add我msn同我分享架!!

thx

1.昆明去麗江火車票,可在出發前10日內去深圳買票,如果要了解車票情況,可上
http://www.12306.cn/mormhweb/kyfw/ypcx/
如買回程票就在昆明站內買回程,坐火車比坐長途車穩妥。
中國鐵路網查詢(可查十天內售票情況)
2.昆明約1900海拔,麗江2400,玉龍雪山腳約3000,吊車站3500,吊車站頂4600。
注意高原反應。
3.如在麗江玩,最好留三天或以上,古城維護費如果不上玉龍雪山,基本上可不買票,因為如黑龍潭,基本上有很多路口入,束河古城會有些阿婆昆遊客話可以三廿拾帶入古城,可以不理,門口根本沒有人驗票。
4.住宿古城區就見人見智,本人就住花馬街區,花馬街是當地中高當的飲食和桑拿區,其食品售價基本上平古城區一倍以上!
5.買食物手信就回昆明大超市買比較平宜和種類多。
6.昆明機場現在離市中心約3公里,但2011年底或明年初會搬機場,離市區(昆明站)
約50公里,到時要預多些時間在交通上。
7.如果想在昆明晚上觀看雲南映象,同時日間又有時間去滇池(雲南民族村)玩。
最佳攻略就是在民族村售票處買雲南映象票,就會送民族村入場券RMB90,和場內的一場表演RMB70。
民族村內最佳遊覽是請導遊(在場內),2小時半講解和幫你拍一張DVD,收費RMB100,(雲南民族村)玩齊要5,6小時,所以同日要去西山時間就會比較趕。

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。