[政府部門] 食環署管工

其實對前線食環署的執法人員認識唔太深, 就算入佢wedsite睇, 都冇乜詳細資料

想問下其實食環署的執法人員職位係點分???制服同肩章係點分職位高低????

我只見過街上果d食環署執法人員有d係著灰色衫, 有d係著白色衫.......但肩章係冇分別...........真係唔太識分佢地.......

(另外我知白衫膊頭有"柴"的應該係衞生督察)

有冇清楚這方面的朋友可以詳細講解一下???

最後, 好奇想問下管工係乜制服?

其實有無現職師兄師組可以分享下晉升?
因為我知見工既師兄好多都來自唔同既地方,小弟一年工作經驗,薪酬同今次既次尼個POST既起薪差無幾
但自己好想搵穩定既工,但眼見頂薪得18K左右.....如果你話十年後都仲係管工,都幾失望.
做過少少RESEARCH,好多POST都話可以升LV轉高級管工什至督察.當然唔期望好快可以上位,
但都想有個大約既TIMELINE 參考,謝謝

回覆 28# 的帖子

男女比例 around 8:2

回覆 32# 的帖子

呢份工需要2年工作經驗才可申請...如果10年可以升高級管工, 你可算是outstanding的一位

引用:
原帖由 csbstaff11 於 2011-11-20 06:42 PM 發表
呢份工需要2年工作經驗才可申請...如果10年可以升高級管工, 你可算是outstanding的一位
;(b) 取得有關學歷後,具備兩年工作經驗
part time 經驗計算嗎?而高級管工,係咪就一樣係灰恤只係人工point上限高左?
言而是否幾年去到頂薪後基本上拎住個老頂做番十令年先排隊提升?
似乎講到好灰

引用:
原帖由 asker12 於 2011-11-20 05:47 PM 發表
其實對前線食環署的執法人員認識唔太深, 就算入佢wedsite睇, 都冇乜詳細資料

想問下其實食環署的執法人員職位係點分???制服同肩章係點分職位高低????

我只見過街上果d食環署執法人員有d係著灰色衫, 有d係著白色 ...
真的想知道, 不知有否人能詳細解答, thanks a lot

引用:
原帖由 低潮波波 於 2011-11-20 06:47 PM 發表

;(b) 取得有關學歷後,具備兩年工作經驗
part time 經驗計算嗎?而高級管工,係咪就一樣係灰恤只係人工point上限高左?
言而是否幾年去到頂薪後基本上拎住個老頂做番十令年先排隊提升?
似乎講到好灰
part time 經驗唔計, 而且全職經驗亦只限取得會考學歷之後起計
一年經驗唔駛申請喇

引用:
原帖由 hopetofly 於 2011-11-20 12:20 AM 發表
管工呢個政府位 , 外行/冇經驗既......好難考到架
上次的waiting list 唔知用剩幾多人呢 ?
foreman 呢個位都唔一定外行人考唔到, 各位加油
09年果次我有OFFER呀, 但最後冇ACCEPT到 ,
好唔好做就真係唔知喇

問:阿嬌

引用:
原帖由 阿嬌 於 2011-11-21 02:14 AM 發表

foreman 呢個位都唔一定外行人考唔到, 各位加油
09年果次我有OFFER呀, 但最後冇ACCEPT到 ,
好唔好做就真係唔知喇
可否透露面試的內容?

呢份工返44定45HOURS GA

.

晉升機會應該ok

晉升機會大概係幾多?
答:升高級管工機會很大, 當然要睇埋個人際遇而決定。O/S及Sr/O位始終不多, 機會細但不等於沒有機會。

想問下其實食環署的執法人員職位係點分???
答:食環署管工職系:有科文(藍衫), 高級科文(藍衫), 老巡(白衫), 高級老巡(白衫), 章分別不大, 以顏色黎分。基本上你地好少係街度見到管工, 就算見到你都唔會知佢係。著灰衫係小販職系, 同科文無關係。

好多POST都話可以升LV轉高級管工什至督察
答:絕對錯誤概念, 管工職系同督察係兩份唔同既工, 係唔會直接升上去, 即係重新見一份工既意思。

呢份工返44定45HOURS GA
答: 大多數5日工作, 每日9小時不包食飯, 自己計。

引用:
原帖由 goreg 於 2011-11-21 01:33 PM 發表
晉升機會大概係幾多?
答:升高級管工機會很大, 當然要睇埋個人際遇而決定。O/S及Sr/O位始終不多, 機會細但不等於沒有機會。

想問下其實食環署的執法人員職位係點分???
答:食環署管工職系:有科文(藍衫), 高級科文 ...
原來管工比較少戶外工作

意思係俾你見到都唔知果個係科文

科文同高級科文都係著藍衫,但高級科文係紅色肩章的

人工方面
管工  MPS7-11
高級管工 MPS12-15
巡察員 MPS16-20
高級巡察員 MPS21-25

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。