SEND CV果時記得要小心, 唔好SEND返去做緊果間公司

SEND CV果時記得要小心, 唔好SEND返去做緊果間公司 E-mail 此主題給朋友

上個月聽返黎既真人真事:

有間公司請左個新人, 新人返工都未夠一個星期, 公司HR再次收到呢位新同事SEND黎既求職信..
結果: 即炒

有D公司登ad唔出公司名, 求職者都未必認得出係自己公司..
又或者自己寄得太多信.. 寄到唔記得邊間打邊間..
最好DOUBLE CHECK HR個EMAIL睇下有冇SEND過.. 估計HR出AD好少將個EMAIL改黎改去

小心呀!!

Being a person is too complicated? Time to be a dog.

炒係必然。但炒魷信上寫咩理由?

引用:
原帖由 織田恭助 於 2011-11-20 10:18 PM 發表
炒係必然。但炒魷信上寫咩理由?

咁就唔知啦.. HR要炒人一定諗到辨法, 除非要炒果個人大左肚啦..

Being a person is too complicated? Time to be a dog.

我見過個case同你相反
原本有個同事做緊較低職位
之後send cv番自己公司apply另一個部門
結果quit工之後就過左去
人工加左50%

引用:
原帖由 J.K駿K.L 於 2011-11-20 11:12 PM 發表
人工加左50%
公司hr咁都唔發現?

引用:
原帖由 J.K駿K.L 於 2011-11-20 11:12 PM 發表
人工加左50%
利害呀..
間公司好大+佢喺CV冇提而家返緊呢間公司?

引用:
原帖由 441975 於 2011-11-21 12:57 AM 發表

利害呀..
間公司好大+佢喺CV冇提而家返緊呢間公司?
算係大公司,有分唔同部門,唔同主管
如果你有做過大公司你就會明白
好多時請人係由各個部門自己負責出招聘做interview
真係in中人,想請人,先由hr負責傾package,出contract
如果唔同部門manager睇中你
hr果邊幾唔願意佢都要照比offer你

引用:
原帖由 J.K駿K.L 於 2011-11-21 01:21 AM 發表

算係大公司,有分唔同部門,唔同主管
如果你有做過大公司你就會明白
好多時請人係由各個部門自己負責出招聘做interview
真係in中人,想請人,先由hr負責傾package,出contract
如果唔同部門manager睇中你
hr果邊 ...
好似保險公司咁..? 條條TEAM自己出AD.. 最後先THROUGH HR

引用:
原帖由 441975 於 2011-11-21 01:41 AM 發表

好似保險公司咁..? 條條TEAM自己出AD.. 最後先THROUGH HR
保險公司例外啦,佢地好多自僱合約身份,基本上你咩team都去得
我果行係IT,依行多數係搵番D technical的人/Manager 去interview
因為好多時HR都冇底,佢睇完你份CV佢地都未必明d terms
所以佢地好多時都係收集CV 之後pass番去各部門做filter
(當然我相信都好大可能係人為問題,跟本係個HR求其做睇漏野)
之後最多就係幫下手send下e-mail打下電話約人黎interview
好多時都係technical team filter完岩洗先pass番去hr果邊sign contract

引用:
原帖由 441975 於 2011-11-20 10:27 PM 發表

咁就唔知啦.. HR要炒人一定諗到辨法, 除非要炒果個人大左肚啦..
未夠一個星期大左肚都炒

你公司HR好幼稚. 打工唔係賣身, 更唔係講忠心. 合約冇寫明唔準寄求職信, 炒魷時用咩理由好

引用:
原帖由 cmcchan 於 2011-11-21 01:28 PM 發表
你公司HR好幼稚. 打工唔係賣身, 更唔係講忠心. 合約冇寫明唔準寄求職信, 炒魷時用咩理由好
AGREE

回覆 2# 的帖子

未過試用期,無需要咩原因

引用:
原帖由 441975 於 2011-11-20 09:36 PM 發表
上個月聽返黎既真人真事:

有間公司請左個新人, 新人返工都未夠一個星期, 公司HR再次收到呢位新同事SEND黎既求職信..
結果: 即炒

有D公司登ad唔出公司名, 求職者都未必認得出係自己公司..
又或者自己 ...
o個人自己on居je ...

咁佢公司出ad唔出名,,,都冇計

伸延閱讀
 33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。