300呎大改造!!~(P.86 裝修攻略傢俱篇)

由用煤氣轉用電熱水爐

本身係用開煤氣的熱水爐,無錯煤氣熱水爐仲要係恆溫係冬天沖涼係非常之舒服,之但係煤氣既收費係非常之貴,
就算你唔用佢,每一個月煤氣都係要收差唔多成$40既煤氣費,另外我呢一種公屋單位就算你願意比七千幾銀換個
超簿的熱水爐都好,可惜因為本身單位既煤氣喉洞無得再打大,所以煤氣公司都唔比轉,焗住要用大牛龜的煤氣爐。

於是,我決定轉用電熱水爐,但首要的問題係本身的公屋單位只係得60A的單相供電,一般即熱式仲要係恆溫的即熱式
電熱水爐要成18000伙,根本負苛唔到,所以只可以想一些儲水式的熱水爐。

我曾經考慮過三款不同的熱水爐

Kukel KUL59-C08
(即熱式瓷能電熱花灑頭)    $ 5380

另一隻係德國寶既CRX 即熱式單相熱水爐  36A
$5,190

第三隻就係德國寶的儲水式電熱水爐

最後一隻就係金章最近新出的雙膽電熱水爐25L   $ 2650

其實我當然最想要的就是即熱式的電熱水爐,本身見到KUKEL的即熱式電熱水爐好開心,因為單相的仲可以出到即熱正到爆炸,
可惜再細心睇睇資料只得用30A得個6600伙,即是同人地西門子的廚房熱水爐仔無咩分別,咁到底點用到係沖涼上呢?
於是就約上佢地既SHOWROOM參觀,好彩睇清楚,雖然佢話有60度的熱水,但原來D水好似只係苛尿咁款,所以立即否決。

連帶另外一隻德國竇即熱都唔駛想,雖然係36A,但係分別應該不會太大,仲要索價成五千銀!!

最後只係得返金章及德國寶的儲水式電熱水爐,德國寶係做熱水爐起家就係人都知,不過佢都係行單膽式,所以如果要等25升的水
全滾就差唔多要成5個字時間。

相反金章新出的一款係行雙膽式的,佢既好處就係很快就可以煮滾熱水,大約十分鐘左右就可以沖涼,對於我呢D四人家庭黎講,
簡直係一個天大的喜信,所以我立即決定買金章呢個牌子!!!!!!!!!!!!!

不過,可以咁講,我家人有試過用電熱水爐的經驗,而我今次亦用了金章呢隻新式的電熱水爐,係佢係快熱,但係唔知點解就算係
25升都好,當你沖起上黎發現長開只係得大約六分鐘左右的熱水,所以每次沖涼都一定要好快同埋好煩!!!

所以如果有得再選擇,我會用返德國寶,係熱得耐,但係沖得爽!!!!!!!

家下冬天好彩我有浴室寶,不過浴室寶都要用貴的唔好用平個隻,佢唔係好熱架咋!!!!!!!!!

引用:
原帖由 訓覺前要休息 於 2011-12-10 02:11 AM 發表

唔該曬文少爺,岩岩打完邊爐好差累
不過係咁意搵下但係又拉唔返個個POST仲想COPY D舊相返黎添
我自己既個人主題又無紀錄

不過留定位先

最近在買傢俱及音響等等都有少少心得,如果大家需要可以問下
因 ...
我有興趣喎,分享分享plz

得大約六分鐘左右的熱水?
沖得就住就住, 我寧願用煤氣.

引用:
原帖由 訓覺前要休息 於 2011-12-9 05:23 PM 發表
很久未有上黎了,之前提及過本人只係住係一間300呎的公屋內,今次的改造的主要目的是
為老媽子及分分提供一個安穩的家,另外這亦是我在買樓前跟女友可暫住的地方

因此細細的300呎公屋就要做到可容納四個人但除了 ...
師兄...好期待你既裝修
我果間都係咁上下...大
不過就兩個人住囉~~~
師兄可以提供做衣櫃的地址和電話給我嗎?
好想睇下師兄夠竟點整間屋@w@期待中!

引用:
原帖由 SunFC 於 2011-12-12 10:22 AM 發表
得大約六分鐘左右的熱水?
沖得就住就住, 我寧願用煤氣.
唉,我家下都有多少後悔
不過舊時用煤氣家人沖涼亦很過份,下下沖成廿分鐘,又浪費水又浪費煤氣

岩岩收到電費單,呢兩個月既電費暫時係$500,已經叫比之前好左好多架啦

引用:
原帖由 無論是對是錯 於 2011-12-12 11:56 AM 發表
師兄...好期待你既裝修
我果間都係咁上下...大
不過就兩個人住囉~~~
師兄可以提供做衣櫃的地址和電話給我嗎?
好想睇下師兄夠竟點整間屋@w@期待中!
唔好制呀,唔係好得呀我個個大陸傢俱鋪

引用:
原帖由 訓覺前要休息 於 2011-12-12 09:53 PM 發表

唉,我家下都有多少後悔
不過舊時用煤氣家人沖涼亦很過份,下下沖成廿分鐘,又浪費水又浪費煤氣

岩岩收到電費單,呢兩個月既電費暫時係$500,已經叫比之前好左好多架啦
天冷沖涼冇得省,儲水爐25L天冷沖涼用五分鐘好正常,18L天冷先得2~3分鐘
儲水爐比煤氣爐更si位 寧原要個苛尿咁款ge單相電爐慢慢沖都吾要儲水爐

樓主等睇你間屋 d. 相,樓主裝修用左幾錢呀?

引用:
原帖由 tsuicharlie 於 2011-12-13 01:34 AM 發表

天冷沖涼冇得省,儲水爐25L天冷沖涼用五分鐘好正常,18L天冷先得2~3分鐘
儲水爐比煤氣爐更si位 寧原要個苛尿咁款ge單相電爐慢慢沖都吾要儲水爐
或者師兄你講得岩,不過家下金章個個都唔係太SI位,算吧啦,家下訓練到自己沖涼沖得快~O~KAKAKA

引用:
原帖由 Yee2011626 於 2011-12-13 02:02 AM 發表
樓主等睇你間屋 d. 相,樓主裝修用左幾錢呀?

仲有一條不秀鋼可以係呢兩日到埋,所以我想等埋先
整個裝修太約用左十八萬左右
裝修用左十四萬連埋廚櫃
D傢俱都係用左兩萬左右
地磚大約六千蚊
廁所磚又係六千蚊
廚房磚五百蚊,師傅話佢有好多餘料,係唔同色但係鋪出黎會有特色
我睇過D磚又OK,就比左五百蚊

最貴就係套黑鋼框同埋D不秀鋼檯面

跟著就係門,門就唔好計啦因為我用MOOI賣的.trep-trepiu其中一款疊門

間房的大趟門就用左加通電玻璃

淨係上面呢兩隻門都夠我破產=.="

引用:
原帖由 訓覺前要休息 於 2011-12-13 09:51 AM 發表

或者師兄你講得岩,不過家下金章個個都唔係太SI位,算吧啦,家下訓練到自己沖涼沖得快~O~KAKAKA
今日睇過厚度同煤氣爐差吾多 儲水爐18~25L一般吾夠個人沖涼洗頭之用
用儲水爐最少38L以上先夠用

但是電熱水爐可以放廚櫃底,煤氣就唔可以,氣爐條喉管死左個位,仲要做明喉好肉酸

引用:
原帖由 訓覺前要休息 於 2011-12-13 05:30 PM 發表
但是電熱水爐可以放廚櫃底,煤氣就唔可以,氣爐條喉管死左個位,仲要做明喉好肉酸

煤氣有隻可入櫃,不過要頂出煙通
舊式公屋d 水喉電線全部行明喉

引用:
原帖由 訓覺前要休息 於 2011-12-13 10:04 AM 發表

仲有一條不秀鋼可以係呢兩日到埋,所以我想等埋先
整個裝修太約用左十八萬左右
裝修用左十四萬連埋廚櫃
D傢俱都係用左兩萬左右
地磚大約六千蚊
廁所磚又係六千蚊
廚房磚五百蚊,師傅話佢有好多餘料,係唔 ...
通電玻璃
我果時都想裝,好似成蟲屋企都有,
不過最後同我間屋既設計唔配合,
最後無用.
借問聲d通電玻璃幾錢尺??
我下一間屋想整!!

引用:
原帖由 tsuicharlie 於 2011-12-13 05:49 PM 發表

煤氣有隻可入櫃,不過要頂出煙通
舊式公屋d 水喉電線全部行明喉
無啦改曬啦,而且我仲決定左做自住單位了,
問左煤氣佢地都係話無得搞

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。