註冊 登錄
用戶名 密碼

發新話題發佈投票

300呎大改造!!~(P.86 裝修攻略傢俱篇)

回覆 47# 的帖子

抽油煙機   勁!!! 4千攪掂 good~~~
仲可以收得咁靚仔~~~~

引用:
原帖由 ~kenny824~ 於 2011-12-18 04:27 AM 發表
樓主~睇你幾張相~想問下你係咪打穿左D牆?

廁所同露台之間果幅牆  ~~  同埋廁房放雪櫃與廳之間果到~??
YES 拆左一幅牆將電箱搬左去另一幅牆,因為好大機會我個到大廈會換電線
而且原裝線唔係太長,所以你可以搬既位都係有限

另外將廁所退左入去露台,其實個露台係勁無用,又浪費位

引用:
原帖由 夜月天 於 2011-12-18 12:32 PM 發表
抽油煙機   勁!!! 4千攪掂 good~~~
仲可以收得咁靚仔~~~~
多謝月天兄讚賞,其實個想法係師傅提議先
佢只係話佢自己屋企都係咁做,所以我決定比佢做
跟手我去新填地街睇料計計數,其實如果自己識整
大約$2700就KO,不過師傅就開我$4000
咁就算啦比多$1300佢賺
大佬人地走走踢踢都要成本架,可況希望之後有咩事有人跟
唔駛自己煩,錢係要比佢賺既
不過部野真係超靜

廚房幅牆拆得既咩?.?好似係實心黎WOR??

CHING真係好勁~個廚房睇落豪宅咁囉~~仲要自己整抽油煙機~真係聞所未聞可以自己整!! 勁呀!!!

引用:
原帖由 namkol2 於 2011-12-18 08:44 PM 發表
CHING真係好勁~個廚房睇落豪宅咁囉~~仲要自己整抽油煙機~真係聞所未聞可以自己整!! 勁呀!!!
>O<過獎啦師兄,我呢D係呢到只係小毛見大毛

抽油煙機真係一D都唔難整,唔好一見到咁就嚇傻自己
好多野都係現成野,買返黎裝ONLY,你見餐廳廚房個D都係要自己整
好少一大舊買,因為買都知係無咩料到

引用:
原帖由 ~kenny824~ 於 2011-12-18 08:33 PM 發表
廚房幅牆拆得既咩?.?好似係實心黎WOR??
唔係實心黎的,你一拳打埋牆到好痛既就係實心牆,小小痛同埋好應聲既就係磚牆
我個到個幅就一定係磚牆

見到出面各位師兄都傾開拉籃,我都放我既拉籃上黎先
如果講精簡其實就係不秀鋼精簡好多,但係如果講間格好用
我就認為鋁既好用好多,而且大多有埋緩衝功能

拉籃間直係廚房既救星,因為我所有既刀刀叉叉快子調味架全部都放曬入去
咁樣個檯面就可以永遠都係清潔

呢個就係開放式廚房最重要的一項

呢一隻鋁架有個好處,其實就係所有既位你都可以自己調較
係香港宜家買到既配件好多都岩呢個架用

呢個架係師傅做廚櫃送埋比我的KAKKAKA

今日終於都送不秀鋼檯面黎啦,不過要明天先安裝同埋等師傅黎燒焊打磨

引用:
原帖由 訓覺前要休息 於 2011-12-18 11:40 PM 發表

>O
話師兄部油煙機点整架,分享吓得嗎?

其實抽小小時間到新填地街的機電鋪睇睇,有好大德國,日本既抽風機,大約$1000。/。$。2300左右,之後自己再去專做食肆廚房用具既地方買不秀鋼網就得

引用:
原帖由 訓覺前要休息 於 2011-12-18 01:30 AM 發表

我都覺得係,不過其實都無咩野
我家下住既公屋由細到大都係沖涼位可以沖到埋廁所
我覺得咁樣乾淨好多

呢個座廁最衰只係得向右,搞到我沖涼個位整唔到座廁
如果唔係我一定買佢

所以家下我只可叫師傅幫我 ...
我都係公屋,好憎D渠,想請教點樣遮,可唔可以影多D廁所既近鏡,你個整得好靚,唔知只係廁所要幾錢??

引用:
原帖由 蛋蛋 於 2011-12-19 04:35 PM 發表

我都係公屋,好憎D渠,想請教點樣遮,可唔可以影多D廁所既近鏡,你個整得好靚,唔知只係廁所要幾錢??
其實裝修既野真係豐儉尤人,因為我買磚都只係用左5千蚊左右
鏡櫃師傅報比我要成$2000,我覺得貴就自己出左旺角買
雖然係姐渣板但係我覺得幾靚,加埋都係一千蚊,加多一餐飯比師傅

根住我洗手盆都係買帝朗既,都係$350蚊
沖涼就用HANDSGOHE既套餐,師傅價$500

最貴就係改水喉同埋拆牆,單單呢部份師傅都收我成兩萬銀,不過我見師傅又真係打坑打得好慘
因為全部都係石屎,仲要唔打得鐵,一到鐵就大獲

我找佢既原因係因為佢做防水同埋泥水好出名,而且我係將露台變左廁所,所以防水仲有泥水一定係十分之緊要
可惜............我點做得小心都好,我樓上漏水.........仲要整足一年
樓上好好人佢地肯整,可惜搵著個PK師傅,駛左成兩萬銀都整唔好
-.-最終我介紹我呢個師傅比樓上,我期望可以解決所有問題

另外D掛勾都係係帝朗到買,加加埋埋大約都係千一二蚊左右

引用:
原帖由 蛋蛋 於 2011-12-19 04:35 PM 發表

香港既公屋一D都唔差,講真如果要地震塌樓我相信一定係私人樓訓低先
不過係公屋既設計師設計差,用料係名牌可惜老土

者係我地既特首豬狼講既野好多,但到底下面班人做唔做到咁多
浪費地球資源~~~~

我都係住lee 個單位
有無floor plan 可以參巧一下
見到你間屋就覺得好勁>< 原來我間屋可以變成咁 

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。