註冊 登錄
用戶名 密碼

發新話題發佈投票

再一次租Softbank的pocket Wifi

再一次租Softbank的pocket Wifi E-mail 此主題給朋友

呢次去日本本來無打算再租Softbank的pocket Wifi,因為上次在北海道用領左野,好多地方都唔cover,但有ching話99%地方都用到,我想,這是不同地區的coverage唔同,因此詳細睇睇  Softbank 的服務範圍,發現真係好多山區、偏遠地區都仍然未cover到,但大城市就OK,特別是關東一帶,應該真是99%可用,因此立刻網上order左。

其實,好多人去外國玩,電話就同屋企報下平安,短信和上網至重要,如果出張B-MOBILE ,話就話 2,980 Yen用足一個月,但呢張卡唔可以打IP phone,即skype唔到,而且去幾日計,點用到一個月?唔通真係用完幾日為左搵人share番一百幾十,post上網三唔識七討價還價再約實地鐵交收咩?所以我就租Softbank的服務。

個人用,可以選擇租sim,105 Yen 一日,接電話免費,當地通話105Yen一分鐘,上網續128K計,每128K 0.32Yen, 每日1,500 Yen上限可以無限用。打番香港極貴,咪制!

我有skype out,唔需要通話服務,沒上網就OK, 所以租pocket Wifi , 1,575一日,由於無限,可以自駕時都隨時上網,iphone, ipad,notebook乜都得,其實,用whatsapp、line加埋
skype out,真係通信無間!如果仍嫌唔夠,可以用埋香港電訊公司逐日計的的ip phone服務,有 wifi就用得,都好平下。

附件

softbank price.jpg (149.47 KB)

2011-12-19 03:35 AM

softbank price.jpg

sim,105 Yen 一日,用10MB上網都係29Yen?有冇咁平?

1,575一日 以10算計都係太貴...

去5日都已經接近HKD$800

雖然B仔用唔到SKYPE唔方便,但係只要羅個POCKET ROUTER去大部份酒店都可以用WIFI,  (溫泉酒店就未必間間有LAN)

我都打算租 Pocket WiFi ,坐車時悶悶地可以上下網或者同人 Chat 下,唔知可唔可以同時 Share 比幾個人用 ?

b-mobile 出左 1G 用量 card 係可以用skype 傾計

價錢 比普通 貴 , 要 3480yen, 但好似可以去到日本門市買

雖然唔係任用, 我用左4日, 日日打skype 傾半個鐘以上, 時時上網+facebook upload 相 + 不時去 Google Map 查地方!~

都係用左 100M多dd

引用:
原帖由 thomaswt341 於 2011-12-19 11:13 AM 發表
我都打算租 Pocket WiFi ,坐車時悶悶地可以上下網或者同人 Chat 下,唔知可唔可以同時 Share 比幾個人用 ?
試過,同時5人。

引用:
原帖由 tonyknh 於 2011-12-19 10:20 AM 發表
sim,105 Yen 一日,用10MB上網都係29Yen?有冇咁平?
數據另計。

引用:
原帖由 henryhh 於 2011-12-19 10:28 AM 發表
1,575一日 以10算計都係太貴...

去5日都已經接近HKD$800

雖然B仔用唔到SKYPE唔方便,但係只要羅個POCKET ROUTER去大部份酒店都可以用WIFI,  (溫泉酒店就未必間間有LAN)
B仔唔單止用唔到SKYPE,唔知可唔可以share出來比人用。

引用:
原帖由 Geegeeo_o 於 2011-12-19 12:02 PM 發表
b-mobile 出左 1G 用量 card 係可以用skype 傾計

價錢 比普通 貴 , 要 3480yen, 但好似可以去到日本門市買

雖然唔係任用, 我用左4日, 日日打skype 傾半個鐘以上, 時時上網+facebook upload 相 + 不時去 Googl ...
1G 好夠用個人就,個人用應該相當好。如果用pocket wifi,自駕時全車幾個人用得,所以睇需要。

引用:
原帖由 Geegeeo_o 於 2011-12-19 12:02 PM 發表

雖然唔係任用, 我用左4日, 日日打skype 傾半個鐘以上, 時時上網+facebook upload 相 + 不時去 Googl ...
請問呢隻1g 卡係咪都要用PHS開通架? thx!

引用:
原帖由 syman 於 2011-12-19 15:46 發表
B仔唔單止用唔到SKYPE,唔知可唔可以share出來比人用。
share 係OK 的, 但要指定用華為POCKET WIFI, 同時SHARE IPHONE X2 + IPAD 都OK

仲有我發覺B仔坐METRO收得唔好

引用:
原帖由 henryhh 於 2011-12-20 00:55 發表

share 係OK 的, 但要指定用華為POCKET WIFI, 同時SHARE IPHONE X2 + IPAD 都OK

仲有我發覺B仔坐METRO收得唔好
bmobile 坐京都地鐵好似開左airplane mode咁
不過我估唔關bmobile事, 佢都係租人網絡用

引用:
原帖由 s300983 於 2011-12-20 08:34 發表

bmobile 坐京都地鐵好似開左airplane mode咁
不過我估唔關bmobile事, 佢都係租人網絡用
反而坐新幹線都仲間中收到下 , 可以用到GOOGLE MAP 間中定到位

bmobile u300 用iphone share唔到wifi

1500YEN 1日咁貴 ==" 你仲要去10日....

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。