註冊 登入

港大交通指南(17/3更新於#1,請見紅字)

各位兄台,由於今朝比較忙(開工呀)
我下晝先更新
如果再有其他問題或補充資料可繼續發表
到時會一次過更新

回覆 引用 TOP

updated#1 @ 17:25 17/6/2006

回覆 引用 TOP

驚雲小子 very good ar

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2006-6-17 09:59 AM 發表

唔該晒super兄
1.無錯,呢兩條線係以灣仔碼頭做總站,想搭船過海者可以去灣仔碼頭搭呢條線,而搭地鐵0既就可以響修頓球場出面搭呢條線
2.呢個會加埋落去,唔該晒
唔洗客氣, 大師兄好嘢!!

敢思,敢問;學思,學問。

為何一個人彷彿是為了既定的目的而生,快樂或滿足感就視乎你能否符合那些期望...甚至是別人的期望...
命有終會有,命無須忘懷,是福不用躲,是禍躲不過,萬般難計較,都是命中來。

回覆 引用 TOP

驚雲小子真有心, 唔做板主真浪費

我想問, 北角出發我只係識搭23號or地鐵去金鐘轉巴士, 但咁好似好慢, 由其係23, 慢到呀
有咩方發係最快呀北角出發, 貴d都唔緊要ga, 的士除外

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kamto1984 於 2006-6-19 02:58 PM 發表
驚雲小子真有心, 唔做板主真浪費

我想問, 北角出發我只係識搭23號or地鐵去金鐘轉巴士, 但咁好似好慢, 由其係23, 慢到呀
有咩方發係最快呀北角出發, 貴d都唔緊要ga, 的士除外
其實我響第一帖都講0左個方法,就係坐18P去到香港商業中心對面、山道天橋前落車
不過跟住要去西寶城外搭電梯上
如果你唔怕行,$4.9就攪掂
補充多點,你可以響北角地鐵站英皇道出口附近搭,就係一出英皇道之後轉右行無耐就見到

回覆 引用 TOP

咁去knowles building係點去呀??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blue0321 於 2006-6-22 09:59 PM 發表
咁去knowles building係點去呀??
你可以specific你搭咩車去到HKU落車嗎?

回覆 引用 TOP

小妹正製作 I day booklet for freshmen,為師兄補充一下,如有錯誤請指正。

巴士
3B    中環(林士街)--蒲飛路     $4.3         般咸道(東閘)
4      中環--華富(南)                $5.0      薄扶林道(西閘)
37B  中環--置富花園                    $4.2      薄扶林道
90B  金鐘(東)--海怡半島         $5.8           薄扶林道
94    中環碼頭--利東                         $5.3      薄扶林道
973   尖吵咀(東)--赤柱           $13        薄扶林道

綠色小巴
10        銅鑼灣(謝婓道)--大口環        $8.5         般咸道
10A        中環(威靈頓街)--大口環            $6.5       般咸道
8        中環(天星碼頭)--碧瑤灣下     $6.0               般咸道
28        銅鑼灣(新會道)--碧瑤灣             $6.0         般咸道
22        中環(天星碼頭)--薄扶林花園 $6.0       般咸道
31        銅鑼灣(謝婓道)--田灣                $8.2           般咸道
55        中環環球大廈--瑪麗醫院        $6.0      薄扶林道
13        加惠民道--西營盤                    $2.7      薄扶林道
23        華富--堅尼地城                      $4.7 (for沙宣道道友落士美菲)

另外,西環創業中心旁有紅色小巴往來華富村/香港仔及西環,沙宣道道友落西環買完野可以直接搭此van仔返hall,$5,叫瑪麗有落即可

Got a night of nothing else to do, I think I might know What I really want

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 顏瑜 於 2006-6-24 01:45 PM 發表
小妹正製作 I day booklet for freshmen,為師兄補充一下,如有錯誤請指正。

巴士
3B    中環(林士街)--蒲飛路     $4.3         般咸道(東閘)
4      中環--華富(南)                $5.0      薄扶林道(西閘)
37 ...
加埋我之前提到0既就perfect
唔該晒

熱門搜尋: 面霜 保濕面膜 去角質

回覆 引用 TOP

雖然對我冇乜用...但支持置頂幫下人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 heiko1212 於 2006-6-24 04:00 PM 發表
雖然對我冇乜用...但支持置頂幫下人
多謝晒喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2006-6-23 10:06 AM 發表

你可以specific你搭咩車去到HKU落車嗎?
去knowles building ==>
如果我由荔枝角出發呢??
請教我點去啦~~
thank you~~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blue0321 於 2006-6-24 04:51 PM 發表

去knowles building ==>
如果我由荔枝角出發呢??
請教我點去啦~~
thank you~~~
有兩個辦法
1.搭地鐵到金鐘,轉23/40巴士上去,落車之後見到個"香港大學"牌坊就行上去條樓梯,沿樓梯上,上到最盡就搭lift,出lift之後就去到最盡轉右,過0左jupas office就沿樓梯仔落再過埋度門就係Knowles building電梯大堂
2.你搭905去到西隧口轉970,去到黃克競樓就落車向左行,你可以
a.行行0下見到條樓梯仔就上,跟住行到盡過埋度門就有lift搭,上到最頂就轉右出去haking wong uncovered podium,再入番去haking wong covered podium,去到最盡就會見到條長走廊叫時光隧道
b.行到西閘附近見到條大樓梯,跟住沿大樓梯上到最盡就係黃克競樓地下,之後靠左行到尾有電梯搭,電梯按4字,出lift之後就轉左,去到分岔位再轉左,就係時光隧道
去到時光隧道之後就直行到尾,之後就差唔多最盡0個陣見到左手邊有度門,推出去再行樓梯落一層,之後就行條小巷仔,行到最尾再轉0左,咁就見到一個好大0既露天廣場,右手邊就係knowles building la
以上係提議行法,第時入到HKU再慢慢搵0下點行法啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2006-6-25 11:03 AM 發表

有兩個辦法
1.搭地鐵到金鐘,轉23/40巴士上去,落車之後見到個"香港大學"牌坊就行上去條樓梯,沿樓梯上,上到最盡就搭lift,出lift之後就去到最盡轉右,過0左jupas office就沿樓梯仔落再過埋度門就係 ...

thank u 4 ur help~~~
咁23/40 bus stop在admiralty哪裡架??

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。