註冊 登入

港大交通指南(17/3更新於#1,請見紅字)

引用:
原帖由 blue0321 於 2006-6-25 03:42 PM 發表

thank u 4 ur help~~~
咁23/40 bus stop在admiralty哪裡?smile_24:
金鐘道太古廣場外

回覆 引用 TOP

趁住得閒整多個離開HKU交通指南
其實離開HKU主要可以響東閘、西閘黃克競樓對面或者勁過橋(連接薄扶林道西寶城及黃克競樓之天橋)橋底0既巴士站搭車,亦可選擇到西營盤或者石塘咀搭車

至於路線方面,其實都係同去HKU0既路線一樣,只係相反方向咁解
上車地點
東閘--般咸道太古樓對面
可乘之路線有
巴士--3B(收費$4.3)/23(收費$6.5)/40/40M(收費$4.8)/103(收費$9.4)(103絕不鼓勵,除非好得閒想遊車河)
小巴--8/10/22/28/31(收費約$5)

西閘
1.黃克競樓對面
可乘之路線有
巴士--3B(收費$4.3)/23(收費$6.5)/40/40M(收費$4.8)/103(收費$9.4)
2.勁過橋(連接黃克競樓及寶翠園之天橋)橋底
可乘之路線有
巴士--所有唔會響黃克競樓同埋東閘停0既巴士,包括M49/90B/7/71/91/94/46X/(以上約$5)970/970X(收費$9.4)等,其中本人強烈建議坐M49/90B到地鐵站,一開車就轉上山道天橋,一0野就落到上環地鐵站,但假若響繁忙時間搭90B就唔好搭過上環,因為中環交易廣場外一定塞車
小巴--綠van8/22/55等(收費約$5)、紅van去中環/灣仔(收費$6-7)/旺角(收費不詳)/觀塘(收費$16),但較難截車

至於想坐響HKU附車上車0既路線就有
18/18P--堅尼地城至北角,其中18P於離開水街後行快路,至演藝學院先有站,係落北角0既最佳選擇,收費$4.9,於干諾道西近屈地街電車廠及石塘咀電車站上車
紅van往觀塘--收費$13,可於屈地街及水街之間0既一段德輔道西上車

如有其他問題請問

回覆 引用 TOP

觀塘至西環,一望到西區警署嗌「水街有落」就得,於觀塘上車$13,於土瓜灣上車收$10..

請問觀塘起邊樹上車?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 steviengai 於 2006-6-27 03:17 AM 發表
觀塘至西環,一望到西區警署嗌「水街有落」就得,於觀塘上車$13,於土瓜灣上車收$10..

請問觀塘起邊樹上車?
觀塘聖約輸小學附近

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2006-6-27 10:28 AM 發表

觀塘聖約輸小學附近
Brother , I really appreciate your work. Can you guess who I am? Just check out my post and you may have the right guess.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2006-6-25 04:17 PM 發表

金鐘道太古廣場外
thank you thank you ar~~
我跟住你提供既指引去~~~
好易搵呀~~~
直情唔使搵添呀~~~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blue0321 於 2006-6-27 06:38 PM 發表

thank you thank you ar~~
我跟住你提供既指引去~~~
好易搵呀~~~
直情唔使搵添呀~~~~
唔駛客氣
如再有問題請發問

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 courtbooking 於 2006-6-27 06:24 PM 發表

Brother , I really appreciate your work. Can you guess who I am? Just check out my post and you may have the right guess.
guess唔到喎
唔通你係johnny?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2006-6-27 07:01 PM 發表

guess唔到喎
唔通你係johnny?
very clever

熱門搜尋: 不織布袋 ring 韓國女裝 時裝 帆布袋

回覆 引用 TOP

可以行落去搭"叮叮"~

熱門搜尋: 健身教練 物理治療 催眠 心理醫生 胃癌 濕疹治療 肺癌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 [TerTer] 於 2006-6-28 01:10 AM 發表
可以行落去搭"叮叮"~
講到搭叮叮,我都有貼士
如果響東閘走,你可以沿興漢道落去,跟住響高街口橫過薄扶林道之後再落水街,行到電車路就可以上車
如果響西閘走,你都可以行薄扶林道,響高街口過馬路落水街,行到電車路就可以上車
另外亦可以經過勁過橋,響橋尾有個分岔位,反方向行去寶園外0既樓梯,直行到底就穿過橫街,過埋馬路就行去山道天橋底,行到出去電車路就行去石塘咀電車總站搭叮叮
值得一提0既係如果想去轉地鐵,請唔好搭去上環(西港城)呢條線,因為你落車之後要行番轉頭成個幾兩個街口先到上環地鐵站,而其他路線係可以響上環地鐵站口就有得落。另外如果係夜晚搭叮叮,提議搭北角0個條線,感覺好正,仲要係全程$2,係一個唔錯0既選擇

講住咁多先,今日要出心水呀

回覆 引用 TOP

我有個問題呀!!

o個日我去完hku等緊巴士走,見到有架綠色van仔寫住去天星碼頭~~
有冇人知道呢架van係幾多號呀?? 要幾多錢~~同埋車程耐唔耐呢?? o的車o既班次又密唔密呢?

皆因我住大埔,下年讀hku,如果冇hall住,我要諗諗點樣返學好呀~

多謝解答

師妹字

引用:
原帖由 ROSANNA_CHAN 於 2006-6-28 03:44 PM 發表
我有個問題呀!!

o個日我去完hku等緊巴士走,見到有架綠色van仔寫住去天星碼頭~~
有冇人知道呢架van係幾多號呀?? 要幾多錢~~同埋車程耐唔耐呢?? o的車o既班次又密唔密呢?

皆因我住大埔,下年讀hku,如果冇 ...
0個架綠van係8號,但我唔建議你搭,因為架小巴會經過成日塞車0既中環擺花街0個頭,至少塞到去皇后大道中,一塞唔知塞幾耐
你想落碼頭可以考慮搭巴士M49,去到港外線碼頭落車,再行去巴士總站坐307

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2006-6-28 03:50 PM 發表

0個洵鬲[小巴會經過成日塞車0既中環擺花街0個頭,至少塞到去皇后大道中,一塞唔知塞幾耐
你想落碼頭可以考慮搭巴士M49,去到港外線碼頭落車,再行去巴士總站坐307
亦都可能係 22 號

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ROSANNA_CHAN 於 2006-6-28 03:44 PM 發表
我有個問題呀!!

皆因我住大埔,下年讀hku,如果冇 ...
要块的, 去黃克兢邪對面的巴士站乘紅 van. 大約 $6

紅 van 可乘 中璟 (快線) 到 IFC, 因行山道天橋, 另外灣仔的對係中璟郵局附近下車.

10-15 mins 即到中璟

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。