註冊 登入

港大交通指南(17/3更新於#1,請見紅字)

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2007-4-14 10:03 AM 發表

23/40
就係響東閘落車就得,行幾步就係
唔該晒~
陣間要去orientation gathering~
甘我仲想問一問...
係金鍾廊度上車定係另一邊度上車?

熱門搜尋: 眼部護理 wedding 懷孕 西裝訂造 身體檢查

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tungchitak 於 2007-4-14 10:58 AM 發表

唔該晒~
陣間要去orientation gathering~
甘我仲想問一問...
係金鍾廊度上車定係另一邊度上車?
太古廣場外

回覆 引用 TOP

聽日我要去 meng wah complex 上堂
之前上網check 0左話 搭綠頂小巴3號就可以
去到「大學堂」對出...

之但係到0左「大學堂」對出之後, 點樣行過去 meng wah complex呢?

請賜教

回覆 引用 TOP

另, 如果搭的士的話, 應該0係邊度落車會近d 行到去
meng wah complex 呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 canned_soup 於 2007-4-14 03:22 PM 發表
另, 如果搭的士的話, 應該0係邊度落車會近d 行到去
meng wah complex 呢?
可以叫佢由西閘入(入埋閘, 要攞停車場飛果隻)
轉上本部大樓後面, o係本部大樓後面落,經梁銶琚樓-->莊月明文娛中心-->明華
(本部大樓=有d司機會叫佢做陸佑堂)

如果個的士司機識路, 更加可以叫佢剷上條斜路
可以去到莊月明文娛中心後面落, 行上去就係明華

Got a night of nothing else to do, I think I might know What I really want

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 canned_soup 於 2007-4-14 03:19 PM 發表
聽日我要去 meng wah complex 上堂
之前上網check 0左話 搭綠頂小巴3號就可以
去到「大學堂」對出...

之但係到0左「大學堂」對出之後, 點樣行過去 meng wah complex呢?

請賜教
此大學堂不同彼大學堂
現稱為大學堂的乃位於薄扶林道的大學男生宿舍
大學堂是campus一組building的舊稱
起碼現在的大學堂不會在明華附近

請問你在哪裡出發?
是3號還是31號小巴?

Got a night of nothing else to do, I think I might know What I really want

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 顏瑜 於 2007-4-14 04:24 PM 發表

此大學堂不同彼大學堂
現稱為大學堂的乃位於薄扶林道的大學男生宿舍
大學堂是campus一組building的舊稱
起碼現在的大學堂不會在明華附近

請問你在哪裡出發?
是3號還是31號小巴?
我係0係中原地圖睇到話搭綠色小巴3號或3A
由龍匯道中環軍營對面有小巴總站
搭到尾二個站落車, 就可以到 university lodge (即大學堂) 對出0既地方喎~
就咁睇, 就好似係「柏立基學院」附近......

因個地圖唔可以再放大, 睇唔到有乜小路可以行過去......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 顏瑜 於 2007-4-14 04:18 PM 發表

可以叫佢由西閘入(入埋閘, 要`停車場飛果隻)
轉上本部大樓後面, o係本部大樓後面落,經梁銶琚樓-->莊月明文娛中心-->明華
(本部大樓=有d司機會叫佢做陸佑堂)

如果個的士司機識路, 更加可以 ...
in case 由中環搭的士去的話, 個budget 約幾多$$$ 呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 canned_soup 於 2007-4-14 08:11 PM 發表

in case 由中環搭的士去的話, 個budget 約幾多$$$ 呢?
你預$40左右
我搭過一次好似$37.x
因為佢經天橋過西環都幾快

如果你去到中環
咁不如搭巴士/小巴去
小巴係o係交易廣場, 往華富村/香港仔的紅van
至於巴士, 大可參考首頁的資料

哦, 你指的3號係行上路
咁其實仲近
不過唔知你識唔識行番落明華.....
因為柏立基附近有條樓梯落梅堂(May Hall)
落到梅堂旁邊就已經係明華....

http://www.hku.hk/maps/index.html#
唔知有無睇過, click 入去main campus
RBC=柏立基
UL=大學堂
MH=May hall

回覆 引用 TOP

回覆 #84 顏瑜 的帖子

Thank you for your advice~

尋日雖然遇到個唔識路0既司機 (佢第一日行港島區 )
佢照住你0的info咁行, 好成功咁到逹meng wah 後面啦~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 canned_soup 於 2007-4-16 01:16 PM 發表
Thank you for your advice~

尋日雖然遇到個唔識路0既司機 (佢第一日行港島區 )
佢照住你0的info咁行, 好成功咁到逹meng wah 後面啦~
第一日行港島區咁搞笑?
haha, anyway, 歡迎+恭喜你成功去到HKU~

回覆 引用 TOP

唔該我想問問由新蒲崗去HKU MAIN CAMPUS最快既方法
因為小弟6點係SPK放工, 7點要去到上堂
得一個鐘時間

永遠懷念~Kurt Cobain~
Grunge Rock Never Die

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 858 於 2007-9-13 05:10 PM 發表
唔該我想問問由新蒲崗去HKU MAIN CAMPUS最快既方法
因為小弟6點係SPK放工, 7點要去到上堂
得一個鐘時間
最快都係去鑽石山坐地鐵去到金鐘轉巴士上0架啦
因為d van仔去到新蒲崗已經無位坐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2007-9-13 05:25 PM 發表

最快都係去鑽石山坐地鐵去到金鐘轉巴士上0架啦
因為d van仔去到新蒲崗已經無位坐
d巴士係金鐘定中環快d?
要幾耐? or van仔會快d?
同埋邊架會最快?
因為最緊要怏, 得一個鐘時間
thank you

永遠懷念~Kurt Cobain~
Grunge Rock Never Die

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 858 於 2007-9-13 05:39 PM 發表

d巴士係金鐘定中環快d?
要幾耐? or van仔會快d?
同埋邊架會最快?
因為最緊要怏, 得一個鐘時間
thank you
金鐘同中環都係差唔多0架啦
你搭van仔?去到中環你一樣要行去搭,時間差唔多
一個鐘你應該去到0既

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。