註冊 登入

港大交通指南(17/3更新於#1,請見紅字)

港大交通指南(17/3更新於#1,請見紅字) E-mail 此主題給朋友

鑑於近期好多人問關於去港大0既交通
我決定整個交通指南俾大家
等大家唔好成日係咁開新topic問點去,
如果想問得specific d就請響呢度問
p.s. 可能資料有錯漏,如有巴打見到請回覆,等在下更正

於港大落車0既巴士/小巴有
巴士
新巴23(北角碼頭--蒲飛路)--北角至金鐘一帶可上車,於港大東閘或西閘落車。於北角碼頭至皇仁書院前上車$6.5,之後$5.7
城巴37A(金鐘地鐵站--置富循環線)--全程$4.7,可於灣仔修頓球場及金鐘上車,於西閘落車
城巴40/40M(灣仔碼頭--華富)--全程$5.3,搭船到灣仔者可於灣仔碼頭對面之巴士總站上車,而地鐵者可於灣仔修頓球場及金鐘上車,於港大東閘或西閘落車。
新巴91及城巴7/71--中環香港站/中環港外線碼頭附近上車,於港大西閘落車。91於中環上車$5.5,7/71中環上車$5.3
新巴970/970x--深水埗蘇屋邨開始,沿彌敦道至佐敦都可以上車,於西閘落車,於九龍上車$10.6
九巴103(竹園至蒲飛路)--全程$9.4,於九龍醫院開始收$8.9,但本人唔建議搭呢條線,因為兜好耐
紅色小巴--觀塘/旺角/中環/灣仔至華富邨,於以下地點上車
觀塘:收費$16,聖約翰小學至牛頭角道孔雀樓一帶上車多數有位坐,但牛頭角要睇彩數
旺角:收費$12.8,金雞廣場外上車,多數客滿就開
中環:收費不詳(好似$6)交易廣場樓下0既小巴站(對住香港站其中一個入口)
灣仔:灣仔大有廣場旁邊上車(每日下午3點先有), 可於西閘落車
綠色小巴--55(中環環球大廈至瑪麗醫院),於西閘落車
10A/28/31--於銅鑼灣上車,港大東閘/西閘都可以落車
(因綠巴少搭,煩請知道收費0既巴打補充)

於HKU附近落車0既巴士/小巴有
所有往堅尼地城之巴士(包括隧巴101,104,城巴5B,新巴18)--於皇后大道西近水街附近落車(過0左西區警署之後就落得車),收費如下
101:於觀塘至九龍城機場上車$9.4,之後到紅隧口收$8.9
104:於白田邨至協和小學上車$9.4,彌敦道聯合廣場至紅隧口收$8.9
城巴5B:全程$3.4,可於銅鑼灣至中上環一帶上車
新巴18:全程$4.9,可於北角上車
另一條線18P,全程$4.9,於北角地鐵站英皇道出口附近上車,於香港商業中心對面落車,並沿西寶城外之電梯前往HKU
小巴--觀塘至西環,一望到西區警署嗌「水街有落」就得,於觀塘上車$13,於土瓜灣上車收$10
以上方法於落車之後沿水街向上行,去到薄扶林道穿過興漢道,再過對面馬路就係港大東閘

而去沙宣道(包括醫學院、中醫學大樓及沙宣道)都可以搭以上0既交通工具(除0左新巴23同隧巴103)
各區往HKU貼士
港島區
柴灣:可選擇到柴灣站坐地鐵灣仔/金鐘站轉23/40巴士,或坐8P到軒尼詩道官立小學落車轉23巴士
筲箕灣/太古:坐地鐵到灣仔/金鐘轉23/40巴士
南區:坐經薄扶林道之巴士,即40/40M/7/71/90B/91,過寶翠園後落車
九龍市區/將軍澳--地鐵:如搭荃灣線於金鐘落車,去金鐘道太古廣場出面轉新巴23/城巴40;如搭將軍澳線過海於灣仔落車,去灣仔條頓球場出面轉新巴23/城巴40;如搭東涌線過海於香港站落車,去香港站門外轉新巴M49
沙田/北區(粉嶺/上水)--坐火車到尖東站轉地鐵,再到金鐘站去金鐘道太古廣場出面轉新巴23/城巴40
馬鞍山--九巴681/680到銅鑼灣轉綠色小巴10A/28/31,或到灣仔轉新巴23/城巴40
屯門--坐九巴960/961/962到西隧口轉970/970x
元朗--坐九巴968到西隧口轉970/970x
荃灣--坐城巴930到西隧口轉970/970x
天水圍--坐城巴967/969到西隧口轉970/970x
大埔--搭307至中環轉M49

更新17/3:新巴M49/M49P已取消,改為4X同30X,都係響交易廣場上車,西閘落車,收費係$5同$6.5
希望呢個指南可以幫到大家

回覆 引用 TOP

回復 #1 驚雲小子 的帖子

補充:
1. 40/40M的總站係灣仔碼頭對出巴士站;
2. 灣仔大有廣場旁邊都有去華富邨的紅色小巴(每日下午3點先有), 可以在西閘落車

敢思,敢問;學思,學問。

為何一個人彷彿是為了既定的目的而生,快樂或滿足感就視乎你能否符合那些期望...甚至是別人的期望...
命有終會有,命無須忘懷,是福不用躲,是禍躲不過,萬般難計較,都是命中來。

回覆 引用 TOP

各區往HKU貼士果part有d亂
不過可以慢慢執
我遲d整O camp booklet都會加交通指南,到時可以互相指點下
另外,加埋幾多錢車費仲好

Got a night of nothing else to do, I think I might know What I really want

回覆 引用 TOP

sorry 呀..我好stupid~有野請教
如果我要去main building,係唔係在east gate落會近d??
咁970去west嫁wor,咁係咪要行好耐~~

sorry我咁煩!!希望有好心人解答我o既問題o丫!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 purinmag 於 2006-6-16 07:57 PM 發表
sorry 呀..我好stupid~有野請教
如果我要去main building,係唔係在east gate落會近d??
咁970去west嫁wor,咁係咪要行好耐~~

sorry我咁煩!!希望有好心人解答我o既問題o丫!!!
咁又唔駛話自己STUPID~~
其實東西閘落車無乜分別, 都係一條唔長0既斜路就到!!!
好易到, 一落車基本上...你會見到/GET到~~

回樓主...如果可以有埋到醫學院0既線路, 會更好~~
因為近期都見唔少人問醫學院條路~~
辛苦哂你!!!

旁人未明白愛還相信幸福在前面
追趕完無新的發現
但我相信越要行得快越會難遇見
我要珍惜的感情在目前

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 detroitfelix 於 2006-6-16 08:35 PM 發表

因為近期都見 ...
其實醫學院條,搭去HKU的車都會經
不過要行一小段路之麻
仲有,除左23同103唔經之外
多數都係O係瑪麗落

Got a night of nothing else to do, I think I might know What I really want

回覆 引用 TOP

我淨係識 23 40 40m..
原來有咁多
建議加埋價錢~
置頂~

回覆 引用 TOP

又真是幾多post話唔識黎HKU......
真是咁多人想黎hku讀....

回覆 引用 TOP

驚雲兄~~
此帖已被設定為精華兼置頂!!!

熱門搜尋: 散光 催眠 中風 胃癌 濕疹 腰痛
發動罵戰被ban者不要呼冤

回覆 引用 TOP

HKU版終於有精華置頂了~
老鬼出馬,好野

熱門搜尋: bba 情緒病 讀寫障礙 興趣班

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edward_2004 於 2006-6-17 03:37 AM 發表
驚雲兄~~
此帖已被設定為精華兼置頂!!!
唔該晒edward兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 顏瑜 於 2006-6-17 07:08 AM 發表
HKU版終於有精華置頂了~
老鬼出馬,好野
今次都係多得馬版版主edward兄出手幫忙

我都響度多謝咁多位俾0既意見
可能初初整會比較混亂
所以都會根據番意見去作出更新
等reply埋d comment之後再整
請各位耐心等候

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 supery 於 2006-6-16 05:11 PM 發表
補充:
1. 40/40M的總站係灣仔碼頭對出巴士站;
2. 灣仔大有廣場旁邊都有去華富邨的紅色小巴(每日下午3點先有), 可以在西閘落車
唔該晒super兄
1.無錯,呢兩條線係以灣仔碼頭做總站,想搭船過海者可以去灣仔碼頭搭呢條線,而搭地鐵0既就可以響修頓球場出面搭呢條線
2.呢個會加埋落去,唔該晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 顏瑜 於 2006-6-16 05:34 PM 發表
各區往HKU貼士果part有d亂
不過可以慢慢執
我遲d整O camp booklet都會加交通指南,到時可以互相指點下
另外,加埋幾多錢車費仲好
大家互相交流0下都好
到時可以互相補充
btw,我打算將各區往hku0既貼士改為每個大區都會有,例如觀塘、將軍澳、九龍城、旺角、九龍西區、荃灣、青衣、沙田、馬鞍山、屯門、元朗、天水圍、大埔等地區
而車費亦可以加埋落去(附分段收費同上車地點)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 detroitfelix 於 2006-6-16 08:35 PM 發表

因為近期都見 ...
無問題

熱門搜尋: 散光 催眠 中風 胃癌

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。