[HKDSE] 終於搵到「紛爭源於不自知」既答案

終於搵到「紛爭源於不自知」既答案 E-mail 此主題給朋友

http://www.chancedia.com/?p=40765
原來係來自《莊子》......
一個DSE既考生點會識得莊子喎......
你地答唔答得啱呀?

風不定,人初靜,明日落紅應滿徑

回覆 1# 的帖子

點解一個DSE的學生會唔識莊子?

其實就算唔識, 要答這題並不難

引用:
原帖由 Kan71 於 2012-1-5 11:12 AM 發表

下,唔通你答左
莊子個故事我都聽過,但應該唔會好多人知,因為我以前讀過文學先知
認同一點係唔洗知個故事來源都可以答,但你明個題目都要有個主題作到出來,表達到個意思,何況好多人都唔明呢?

如果我咁寫:人類企係蝸牛既觸鬚上,而蝸牛係地球一個細小既生物,地球只係宇宙萬物入面其中一個行星。人類相比宇宙萬物真無十分渺小,卻為利益而紛爭,再寫佢地不自知同貪婪。中間有社會同國際例子,咁得唔得?

never grow up, just never grow up...

引用:
原帖由 Kan71 於 2012-1-5 11:12 AM 發表

好多人都識莊子
依個典故又係唔係呢?
識又知唔知點表達呢?
就算知4張圖想講咩
冇例子講=空談
如果你識做依題又表達到
我只可以真係佩服

ALLEN IVERSON!感人影片
Philadelphia 76ers

引用:

我相信你唔係考DSE,
當然講得輕鬆

答不難, 我睇圖都知
但答得好、如何表達就難

如果我冇描述個圖
咁係咪會唔合格?

引用:
原帖由 ~Kloe~ 於 2012-1-5 04:35 PM 發表
如果我冇描述個圖
咁係咪會唔合格?
首先不要自己嚇自己先﹐現在是MOCK ﹐未正識﹐可能現在是試水溫,看D 人考成點再調整D 題目。
不過聽聞今日個聆聽內容好亂下?

引用:
原帖由 lv123 於 2012-1-5 05:39 PM 發表

首先不要自己嚇自己先﹐現在是MOCK ﹐未正識﹐可能現在是試水溫,看D 人考成點再調整D 題目。
不過聽聞今日個聆聽內容好亂下?
個人覺得
最後個part我自己聽就亂左小小
一個分心or聽唔到小小就答唔到
因為最後個到有篇野
要填番d野上去

我明個四幅圖大約係講咩,但唔係好夠膽試呢種無咩點試過的題型
最後唯有揀左第一題

至於聆聽第三段錄音,有一大篇文,要睇完之後再填充
有d係好長的填充,最重要最攞命的係段錄影無順序
完全係顧此失彼,今次真係被佢玩死

桃之夭夭,灼灼其華。之子于歸,宜其室家!
桃之夭夭,有蕡其實。之子于歸,宜其室家!
桃之夭夭,其葉蓁蓁。之子于歸,宜其室家!

引用:
原帖由 雨心 於 2012-1-5 06:49 PM 發表
我明個四幅圖大約係講咩,但唔係好夠膽試呢種無咩點試過的題型
最後唯有揀左第一題

至於聆聽第三段錄音,有一大篇文,要睇完之後再填充
有d係好長的填充,最重要最攞命的係段錄影無順序
完全係顧此失彼,今次 ...
真係唔順序比佢玩死
睇得下面又要睇番上面
其實係唔係我地要習慣下?
定係個模式轉左?

引用:
原帖由 hi5525hk 於 2012-1-5 06:50 PM 發表

真係唔順序比佢玩死
睇得下面又要睇番上面
其實係唔係我地要習慣下?
定係個模式轉左?
我諗應該係,之前做過好多份卷都好少有填充仲要係咁大段野的填充,如果真係咁,我諗我地真係死得
仲有佢今次多左好多要寫的野,

另外,佢有一題全對才給分的十分題目,我好驚呢題錯一個就無左十分.

引用:
原帖由 雨心 於 2012-1-5 06:53 PM 發表

我諗應該係,之前做過好多份卷都好少有填充仲要係咁大段野的填充,如果真係咁,我諗我地真係死得

另外,佢有一題全對才給分的十分題目,我好驚呢題錯一個就無左十分.
依條一睇我真係呆左- -

引用:
原帖由 雨心 於 2012-1-5 06:53 PM 發表

d人話正確答案係無無從判斷-__-我揀左1個無從
咁就無左10/60分....真係甘到呢....預左reading同listening fail

引用:
原帖由 a1994111788 於 2012-1-5 07:17 PM 發表

d人話正確答案係無無從判斷-__-我揀左1個無從
咁就無左10/60分....真係甘到呢....預左reading同listening fail
我有諗過特洛x戰爭係唔係無從判斷,後來醒起一開始佢有講過係根據史實
所以我先無揀到咋!講真,呢條真係好陰人囉!特洛x明明一開始就講,結果擺到最尾先問
仲有全對才給分,我簡直難以置信,仲以為自己係睇錯
教育局呢招真係好狠...真係一失足成千古恨呀.

伸延閱讀
 26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。