浩氣長存 的 功夫片...

浩氣長存 的 功夫片... E-mail 此主題給朋友

經典中的經典 梗係 李小龍 的 截拳道、李三脚、雙截棍..的 功夫片!

(1971)唐山大兄 The big boss  (1972)精武門  First of fury  猛龍過江 Way of the dragon

(1973)龍爭虎鬥 Enter the dragon  (1974)死亡遊戲 Game of death (1981)死亡塔 Game of death 2

個人認為:有資格排第二的經典功夫片是 李連杰 的 精武英雄、霍元甲...同時

又未必一定要經典,能夠宣揚真正的武術精神的都是好片。

死亡塔唔係唐龍 做咩?
李小龍o個幾part 夾硬執落去
嚴格計死亡塔 唔算Bruce 作品

引用:
原帖由 danzighill 於 2012-2-7 11:17 AM 發表
死亡塔唔係唐龍 做咩?
李小龍o個幾part 夾硬執落去
嚴格計死亡塔 唔算Bruce 作品
C hing 好嘢!我打埋出嚟本來就想指摘呢套發死人財的爛片,搭單在DVD Boxset一齊賣,但係個 Boxset 附有一本 最強 Ultimate 的小冊子加一隻特別收錄 DVD。

小冊子內容其中有李小龍幾段中英文金句:以無法為有法,以無限為有限。  對我而言,武術就是真實的自我表現。

揼咗隻死亡塔,套 Boxset 就有收藏價值喇!

引用:
原帖由 judylam651 於 2012-2-7 09:23 AM 發表
經典中的經典 梗係 李小龍 的 截拳道、李三脚、雙截棍..的 功夫片!

(1971)唐山大兄 The big boss  (1972)精武門  First of fury  猛龍過江 Way of the dragon

(1973)龍爭虎鬥 Enter the dragon  (1974) ...
我覺得黃飛鴻I,II,III都係經典 呢o的先係代表中國o既
功夫片(特別係II 佢演o既
黃飛鴻對丹爺做o既立蘭元朮可算經典)

引用:
原帖由 vegac912 於 2012-2-7 02:47 PM 發表

我覺得黃飛鴻I,II,III都係經典 呢o的先係代表中國o既
功夫片(特別係II 佢演o既
黃飛鴻對丹爺做o既立蘭元朮可算經典)

X 10! 這個系列好似仲有4,5集,4 ?5 是西域雄獅,睇過都唔多記得啦!

精武英雄 是 精武門 的新版,我唔敢比較兩人的功夫,但認為:真係祇有李連杰才夠資格再演 陳真!演技我就敢說李連杰最好!

霍元甲 除看到 李連杰 的 精釆真功夫外,仲有他的出色演技很有層次感!Blu-ray 141mins 補番上映時、出DVD時被删去的戲份,兩片都是未睇必睇的經典功夫片!

黃飛鴻1,2集係經典,
但其他3,4,5集之類,只係一般武打片,可以不理

首次睇 李連杰 的功夫片是因為鍾意 蕭芳芳!方世玉  方世玉續集..勁好睇!

好睇嘅仲有:少林寺  少林小子  南北少林  太極張三豐  

龍在天涯--應該唔係功夫片,但有他的拳脚功夫加 利智 和 星爺 就梗係好睇喇!

據報他有新片 太極 但導演是 馮德倫!?

醉拳、蛇形刁手算唔算?

引用:
原帖由 judylam651 於 2012-2-7 02:37 PM 發表

C hing 好嘢!我打埋出嚟本來就想指摘呢套發死人財的爛片,搭單在DVD Boxset一齊賣,但係個 Boxset 附有一本 最強 Ultimate 的小冊子加一隻特別收錄 DVD。

小冊子內容其中有李小龍幾段中英文金句: ...
死亡塔固然不值一提
老實<死亡遊戲>俾嘉禾修改後我都唔係咁like,李小龍本身尋寶盒o個原版本可以帶出o既含意應該會好得多
不過睇在尾段李小龍大戰菲律賓棍王夠經典,棄之可惜。
猛龍過江同龍爭虎鬥就正了。

引用:
原帖由 danzighill 於 2012-2-8 02:01 PM 發表

死亡塔固然不值一提
老實俾嘉禾修改後我都唔係咁like,李小龍本身尋寶盒o個原版本可以帶出o既含意應該會好得多
不過睇在尾段李小龍大戰菲律賓棍王夠經典,棄之可惜。
猛龍過江同龍爭虎鬥就正了。
坦白講,李小龍的功夫片雖然睇過 n次,但對劇情都是不求甚解!因為個眼球係完全集中在李小龍的功夫招式上!其次是 苗可秀 金山 的演出。

C hing 才真是李小龍fans!

李小龍親筆簽名相片,在美國拍買會要8 千美元.勁.

http://i879.photobucket.com/albums/ab357/infernalchan/7307250186_c8e6d8d9c9_m1.jpg

引用:
原帖由 全日滋味 於 2012-2-8 09:59 AM 發表
緊係劉家良作品系列喇,武館,劉家輝大戰黃龍威,就係環境空間影響實戰結果的最早示範之作

http://www.youtube.com/watch?v=HWlLAki99Gw
多謝分享!港產功夫片的武術指導,有幾個班底貢獻良多又好出名,有 劉家良-劉家班、袁和平-袁家班、洪金寶-洪家班、成龍-成家班....他們全都是 香港 影壇之寶 又全部在 荷里活 闖出名堂!

覆 10# 都是 成龍-成家班 的 功夫好片。

http://www.youtube.com/watch?v=kqn5DQ9Jhzk

要數經典, 睇下尼段片

伸延閱讀
 28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。