Salzburg去Hallstatt交通

Salzburg去Hallstatt交通 E-mail 此主題給朋友

請問由Salzburg如何前往Hallstatt?

坐巴士係邊到等上車?
Thanks

Trains are generally the easiest but not necessarily fastest way to travel between Salzburg and Hallstatt. Take the train from Salzburg to Attnang-Puchheim and change to the local, slow train to Hallstatt. Total journey times are generally 2h40 but can range from 2h18 to over three hours.

Bus and train combinations are also a good way to travel between Salzburg and Hallstatt. The fastest journey takes 1h46 but involves four bus changes and a train!

A sensible bus-train combination is to take bus 150 from Salzburg to Bad Ischl and continue from there by train to Hallstatt. Total journey times range from 2h08 to 2h40. For the return journey, i.e. Hallstatt to Salzburg, the bus and train times usually do not coordinate well making train rides via Attnang-Puchheim more logical.

Salzburg的巴士站就在火車站前的廣場.
你是單程拿著行李去還是空手即日來回.

引用:
原帖由 BUNNHK 於 2012-2-28 10:12 AM 發表
Salzburg的巴士站就在火車站前的廣場.
你是單程拿著行李去還是空手即日來回.
我是拿行李到hallstatt住一晚, 然後去ck.
但而家我book hallstatt既住宿都成問題, 可以話間間都full哂.

APPLE. 你幾時去 HALLSTATT. 我幫你睇睇!

You can check here

http://www.postbus.at/en/index.jsp

引用:
原帖由 applewah516 於 2012-2-28 01:44 PM 發表

我是拿行李到hallstatt住一晚, 然後去ck.
但而家我book hallstatt既住宿都成問題, 可以話間間都full哂.
你諗住點去CK? 搭SHUTTLE比較方便

當問題不在於價格是否會下跌,而在於 "什麼時候"  與 " 跌多少",該是客觀思考的時候了。大多數人都有一種非常有趣的心理,投資獲利時,他們便排斥風險,而投資虧損時,他們又願意承擔風險。投資出現小額虧損時,他們不願意止蝕,寧可在更不利的情況下承擔更大的風險。

Hallstatt 去Salzburg 搭火車好似好貴, 要成22.5EUR.  Bus 要轉車. 詳情可查 www.oebb.at
我咁arm問左shuttle 由 CK >> Hallstatt 價錢係 980kc.  FYI

引用:
原帖由 yurilau 於 2012-2-28 10:31 PM 發表

你諗住點去CK? 搭SHUTTLE比較方便
我係salzburg去hallstatt, 跟住由hallstatt坐shuttle bus去ck.
講真我真係上埋背包客棧睇資料架啦~~我想肯定d check下d巴士號碼, 幾錢同埋幾點有車, 但唔知點查.
同埋由salzburg點去~

[quote]原帖由 tttoy 於 2012-2-28 07:14 PM 發表

http://www.postbus.at/en/index.jsp [/quot

沉日已用過post bus查, 我打from : salzburg, to : hallstatt, 出黎個結果係唔得既.
跟住我朋友話只打from : salzburg, 但我又唔太識睇.
帥兄請幫幫忙, 謝謝!

引用:
原帖由 小青 於 2012-2-29 01:03 AM 發表
Hallstatt 去Salzburg 搭火車好似好貴, 要成22.5EUR.  Bus 要轉車. 詳情可查 www.oebb.at
我咁arm問左shuttle 由 CK >> Hallstatt 價錢係 980kc.  FYI
小青你幾時去?
我都是問左980kc, 但就由ck去hallstatt
salzburg我想巴士轉火車, 可以睇到唔同既風景, 同埋會唔會優惠d呢.
但我見網上火車轉火車好似唔洗咁貴架!

引用:
原帖由 applewah516 於 2012-2-29 06:23 PM 發表
[quote]原帖由 tttoy 於 2012-2-28 07:14 PM 發表

http://www.postbus.at/en/index.jsp [/quot

沉日已用過post bus查, 我打from : s ...
哈哈,我check過又冇問題喎, 你有無揀日子時間?

在此多謝維京師兄耐心解答,謝

引用:
原帖由 applewah516 於 2012-3-2 23:44 發表
在此多謝維京師兄耐心解答,謝

吾使客氣! 我回覆都係希望幚到人啫! 

希望你玩得開心! 有問題再聯絡我!

引用:
原帖由 維京人王 於 2012-3-4 03:36 AM 發表

吾使客氣! 我回覆都係希望幚到人啫! 

希望你玩得開心! 有問題再聯絡我!
我仲有幾多問題想請問你架,哈哈。
多謝哂您啊。^^

伸延閱讀
 16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。