有個excel難題想問下大家

消化完了~
#8 唔係我想要既format
#11 仍然有問題!好似唔係好work

引用:
原帖由 davidwu 於 2012-3-16 01:34 AM 發表
同一個excel file,
worksheet 1 某d指定格位內已set下拉式選單去選suppliers名稱及於指定位置輸入付款銀碼
worksheet 2 亦已set好某d格位,當worksheet 1揀左supplier名稱及打左銀碼後,worksheet 2就會出現相同s ...
明白樓主講嘜!本身都係做會計和對電腦有一定認識
但樓主所講的野冇人會用EXCEL做,因為會有一定的限制,效果亦唔理想
一般係會用database(e.g.access,foxrpo,oracle等)來寫program做(當然係programmer做)
市面上有很多會計軟件都可以做到樓主所講的野

用 VLOOKUP

用另一Sheet儲存所需資料, 在你需要的Sheet使用VLOOKUP去找尋資料

引用:
原帖由 波比程 於 2012-3-16 08:53 PM 發表

明白樓主講嘜!本身都係做會計和對電腦有一定認識
但樓主所講的野冇人會用EXCEL做,因為會有一定的限制,效果亦唔理想
一般係會用database(e.g.access,foxrpo,oracle等)來寫program做(當然係programmer做)
市面上有 ...
唉~鬼唔知咩!間公司唔係我開架,有d咩programmer唔係我話事,而且一般中小企既文儀設備一定係落後過d大公司。
其實據我所知,唔駛用你講既database,有d中小企用既accounting software都有呢d function,做左voucher,會順便將資料射去支票function,然後亦會射去做信封標籤。
況且以我公司情況,月底開俾suppliers既支票亦唔係多到好緊要,通常都係俾十幾間咁上下,所以用excel做卓卓有餘。

引用:
原帖由 安東尼噢 於 2012-3-16 09:23 PM 發表
用 VLOOKUP

用另一Sheet儲存所需資料, 在你需要的Sheet使用VLOOKUP去找尋資料
我正在研究緊,但我希望信封上既地址唔係一行show晒,而係靚仔d分4-5行,所以而家諗緊點樣可以連公司名稱下面果幾行地址都show埋出黎。

好易搞的.
Sheet1 (=database, *vendor name, address--分三行--, tel, fax, contact....etc)
Sheet2 (=account name & code)
Sheet3 (=Voucher, 用vloopup去sheet1-2搵相關的資料, 你自己搞啦)
Sheet4 (=Issue cheque, payee=sheet3 *vendor name, $大寫用marco, 上網搵下, 好似叫 spellnumber...唔係好記得)
Sheet5 (=envelope, 收件人名=sheet3, 地址用vloopup去搵)

引用:
原帖由 davidwu 於 2012-3-16 09:34 PM 發表

我正在研究緊,但我希望信封上既地址唔係一行show晒,而係靚仔d分4-5行,所以而家諗緊點樣可以連公司名稱下面果幾行地址都show埋出黎。
只有vlookup幫到你,如你想分幾行顯示咪入地址時你都要打橫分幾行入籮。跟著vlookup顯示邊一行。
如先入公司名,室號,大廈名,街道名,區域,分開入cell.(打橫入呀),
再vlookup在sheet1用你入在公司名的cell搵公司名出黎,第二行就顯示室號,第三行就顯示大廈名......想打橫又顯示得,打直又得,睇你。
你慢慢消化下。再唔得我先返屋企貼條程式俾你,唔係唔幫你,一時間冇電腦唔知點講條程式出黎,不過你自己睇睇先啦,可能比較好。

為訓練辯才而討論!冇特定主觀,冇特定針對!

引用:
原帖由 davidwu 於 2012-3-16 01:34 發表
同一個excel file
你呢樣野
本來係一個數據庫工作
唔係一個試算表工作
唔係做唔到
不過就好似用螺絲批開罐頭咁

在一個晴朗的早上再度起行
聲稱需要證據,超乎尋常的聲稱需要超乎尋常的證據

同意樓上講...係database既concept唔係純粹excel應用  畀我係你我會開一張worksheet set個database先
例如   column A=supplier name  ;  column B=address ; column C= amount ; column D = payment date........

打哂咁多data之後
係word到set你個voucher/ envelope/ cheque 既template  , 用mail merge, 咁就可以一次過print哂所有data  既3份文件囉

咁樣只要兩樣野就得 而且不需要用任何formula   但要update database data

你得十幾個supplier 應該好易manage喎

如果唔得你都可以再參考上面幾位既formula啦

其實你有個"下拉式選單" 咁入面既資料邊度黎.... create 個選單是直打入去的???
嗯..重有   excel本身就可做小型table  你當佢係個mini database未嘗不可   唔一定要做access入data的   當然access是專門0的多功能0的  但係要儲data excel一樣可以啦...

不過樓主如果你想0的地址分行係跟你自己喜好 你就可能要手動加多幾個column : eg address ln1 , address ln 2........

你試下呢個方法.

用一張new sheet 作為一個表格.
一row為一個supplier及其相應資料, 地址, 名等, 處於不同column.
所有資料源於呢張sheet.

你worksheet ABC都係攞番呢度d資料.

NeWwY Patitta Attayatamavitaya

你不如upload你的excel format上來看看

金融版:
可唔可以唔好估升估跌ar !!
有信心就跟自己去做嗱...買股票唔係要得到人認同ar !!! 話比人聽你中咗冇人會比錢打賞你架!!

設Sheet 1
A1係Supplier
A2係Amount

Sheet 2
Supplier名個cell入「='Sheet 1'!$A$1 」
銀碼個cell入「 ='Sheet 1'!$A$2」

開張新worksheet叫Supplier Address ,或者用另一個Excel work book都得 (前者可以減少死link(e.g.方便搬 file / send比人用),後者可以減少data唔update o既機會(e.g.supplier轉地址))
第一個Column入Supplier名,第二個Column入Address line 1(e.g. Flat, Unit, Floor),第三個Column入Address line 2(e.g.Building, Street),第四個Column入Address line 3(e.g.District),第五個Column入Address line 4(e.g.Region, Country)。
d Column有Heading就方便人睇。
如果用緊2007 / 2010就去 Insert Tab->Insert Table,就會認到你果個堆Cell係個Table,咁到你要加Supplier果陣只要去到最後(右下)果個Cell再Tab就會開新行。
(如果唔係,我而家先當住你A1:E100係個Table)
Select個Table,可以o係左上角入個Name Box入個Table o既名方便之後用,先假設為addr_list。

Sheet 3
Supplier個名照入「 ='Sheet 1'!$A$1」
地址就入「 =VLOOKUP('Sheet 1'!$A$1 ,addr_list[#Data],2,FALSE)&Char(10)&VLOOKUP( 'Sheet 1'!$A$1 ,addr_list[#Data],3,FALSE)&Char(10)&VLOOKUP( 'Sheet 1'!$A$1 ,addr_list[#Data],4,FALSE)&Char(10)&VLOOKUP( 'Sheet 1'!$A$1 ,addr_list[#Data],5,FALSE)」

如果唔係用Table,就用「'Supplier Address'!$A$1: $E$100」取代上面所有「addr_list[#Data]」
(以上code只適用Supplier Address o係同一個workbook,如果唔同 workbook請自行嘗試)

註解:
& - 用黎連接兩個字串
char( ) - 用黎call一d特別o既字符
char(10) - 換行字符 (for PC only, Mac機好似係用char(13),但係我未試過)
vlookup(a,b,c,d)
a-搵野o既根據 (supplier名)
b-搵野o既地方 (第一個column要係你搵到 a o既地方)
c-output返第幾個Column出黎
d- True-(向下)搵最接近, False-一定要搵一樣
---------------------
其實樓上用Mail Merge o既方法係最好...=.=

引用:
原帖由 tingcht 於 2012-3-16 11:25 PM 發表
同意樓上講...係database既concept唔係純粹excel應用  畀我係你我會開一張worksheet set個database先
例如   column A=supplier name  ;  column B=address ; column C= amount ; column D = payment date........
...
不過我地公司只係用支票薄,唔係用電腦支票,所以如果印支票要o係worksheet上set好d位喎!而我o係worksheet 2已經set好晒,只要worksheet 1指定cell選左supplier名,再o係指定cell打左銀碼,worksheet 2就出晒支票上既資料,然後就可以印支票。而家只係諗緊寄支票既信封都想印埋出黎既方法。
引用:
原帖由 tingcht 於 2012-3-16 11:28 PM 發表
其實你有個"下拉式選單" 咁入面既資料邊度黎.... create 個選單是直打入去的???
嗯..重有   excel本身就可做小型table  你當佢係個mini database未嘗不可   唔一定要做access入data的   當然access是專門0的多功能0 ...
worksheet 1既下拉式選單係用進階篩選個function去做,咁即係o係worksheet下面某個角落已經有個supplier list囉!
引用:
原帖由 atimmit 於 2012-3-17 12:02 AM 發表
設Sheet 1
A1係Supplier
A2係Amount

Sheet 2
Supplier名個cell入「='Sheet 1'!$A$1 」
銀碼個cell入「 ='Sheet 1'!$A$2」

開張新worksheet叫Supplier Address ,或者用另一個Excel work book都得 (前者 ...
sheet 1及sheet 2我一早攪掂,而家只係諗緊sheet 3唔知點做。
你呢條函數咁長我要消化下先得!況且其實每個月開俾suppliers既支票又唔係好多,有d suppliers會派人上黎拎支票,咁即係話需要打印信封既數量亦都唔係多,可能只印6-7個咁大把,如果o係sheet3 set咁多野又好似唔係好值得。不過你講左咁長既函數setting我當係學野。多謝你袋錢落我袋。

支持用VLOOK.果排成日用。非常好

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。