泰拳泰色打法問題…

泰拳泰色打法問題… E-mail 此主題給朋友

我發覺打泰色既拳手e.g(飛龍…沙弟)係台上面都好少遞高手護頭…而且好多飛身既動作…唔怕失哂身位平衡架咩?有冇師兄講解一齊研究下?

引用:
原帖由 chicken-3- 於 2012-3-19 05:17 AM 發表 我發覺打泰色既拳手e.g(飛龍…沙弟)係台上面都好少遞高手護頭…而且好多飛身既動作…唔怕失哂身位平衡架咩?有冇師兄講解一齊研究下?
垂低手,一係o係對手攻擊距離之外,一係誘敵。

tony jaa打既時候隻手都唔會好隻手遞得好高

tony jaa有上過台打咩?
引用:
原帖由 michaelng9278 於 2012-3-19 09:45 PM 發表
tony jaa打既時候隻手都唔會好隻手遞得好高

引用:
原帖由 chicken-3- 於 2012-3-19 10:03 PM 發表
tony jaa有上過台打咩?

我睇"拳霸"姐

咁吾知大家點睇D飛身既動作呢?

引用:
原帖由 chicken-3- 於 2012-3-19 05:17 AM 發表
我發覺打泰色既拳手e.g(飛龍…沙弟)係台上面都好少遞高手護頭…而且好多飛身既動作…唔怕失哂身位平衡架咩?有冇師兄講解一齊研究下?

打泰拳唔打泰式打法,重有咩打法

引用:
原帖由 michaelng9278 於 2012-3-19 10:17 PM 發表
我睇"拳霸"姐
拍電影舉咁高做乜, 人地要比你睇到佢係tony jaa

你覺得富德,保昌依D大館出黎既拳手打緊既叫泰色?同泰國拳手打果套風格不一樣
引用:
原帖由 pangkin 於 2012-3-20 08:36 AM 發表

打泰拳唔打泰式打法,重有咩打法

引用:
原帖由 chicken-3- 於 2012-3-20 08:31 PM 發表
你覺得富德,保昌依D大館出黎既拳手打緊既叫泰色?同泰國拳手打果套風格不一樣

啊!你講緊係同泰國拳手風格唔一樣呀嘩,
佢地都重係打緊泰拳!
風格唔不一樣就唔奇,拳手同拳手都唔一樣啦,係咪

硬係覺得好吾同!無左泰拳陰陰濕濕果隻感覺…
引用:
原帖由 pangkin 於 2012-3-20 08:45 PM 發表

啊!你講緊係同泰國拳手風格唔一樣呀嘩,
佢地都重係打緊泰拳!
風格唔不一樣就唔奇,拳手同拳手都唔一樣啦,係咪

又小左好多果D飛身動作…

引用:
原帖由 chicken-3- 於 2012-3-20 08:31 PM 發表

其實師兄我最近都有睇番90年代同而家既泰拳片

以前D片,好多都係掙 , 膝, 腳腳踢頭

但而家D風格變哂One Two Upper,低掃

我諗, 時代唔同左掛 ,或者加入左西洋拳??

其實你所講兩位佢地都加入左古泰既打法。特別係沙d。當然佢地經常做既空中動作。同垂低手。都要視對乎手而定。對手較弱大家會睇得更多表演性既動作。以飛龍為例。屬高級技術型。基本上可以避開對手所有攻擊。對手放低晒都無問題。但相反對手有番咁上下。大家會留意佢地既手都會放番高。

其實香港泰拳拳手。同泰國拳手。我覺得最大分別係香港拳手無左種美感同細緻度。香港拳手打法較硬。但泰國拳手就打出種柔加爆炸力強既感覺。

伸延閱讀
 25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。