發新話題發佈投票

倒後行

倒後行 E-mail 此主題給朋友

有些人仕在練習場上倒後行, 他們在練什麼呢 ?  還是貪玩?

引用:
原帖由 Blue_Ivy 於 2012-4-19 01:05 AM 發表
有些人仕在練習場上倒後行, 他們在練什麼呢 ?  還是貪玩?

dangerous move

係一種 "信仰"!

當一樣野有人講到點好點好,引經據典,實牙實齒,自然就有人跟住做。

只怪當初做物主在我們的腦後做少左一對眼。

我在操練時,向左右兩邊跑都有做,係無做向後跑。

引用:
原帖由 kwfu 於 2012-4-19 08:42 AM 發表
係一種 "信仰"!

當一樣野有人講到點好點好,引經據典,實牙實齒,自然就有人跟住做。

只怪當初做物主在我們的腦後做少左一對眼。
有D邪教feel

引用:
原帖由 happyyhappyy 於 2012-4-19 08:44 AM 發表
有D邪教feel
難為正邪定分界!(我好鐘意呢首歌! )

又講跑姿,跑姿都係一種信仰。

有人話乜乜跑姿好,d 信徒就一窩蜂咁去學某一種跑姿。

其實,每個人生出來的結構都有少少唔同,每個人行路既姿勢都唔同,又點會有一種跑姿係最好、適合所有人?

倒後行有說可以治腰痛症, 有人說多年腰患可以斷尾, 但真實與否不得而知.

倒後行運用腿部不同肌肉,對於跑步後cool down更有效
跑步時抽筋,倒後行更可舒缓症狀
馬克操1.53都有段倒後跑,估計作用拉鬆肌肉,但落地個下会撞擊大肶肌肉,無教練指導就唔好試
http://www.youtube.com/watch?v=yH5QIK2cpZU&feature=related
睇過有書本更說倒後行比急步行較易減肥

好可惜倒後行個班人99%之前都無跑過步

我聽過有老人家話倒後行可以減少老人痴呆的機會....

我讚成係跑步機上倒後行比較安全
引用:
原帖由 powmak 於 2012-4-20 01:21 PM 發表
倒後行運用腿部不同肌肉,對於跑步後cool down更有效
跑步時抽筋,倒後行更可舒缓症狀
馬克操1.53都有段倒後跑,估計作用拉鬆肌肉,但落地個下会撞擊大肶肌肉,無教練指導就唔好試
http://www.youtu ...

回覆 7# 的帖子

Jalo Mark 首創馬克操,他將跑步姿勢拆開逐一鍛練,對短跑效果顯著,其後好多教練將它發揚光大。

雖然我搵唔到一套正宗的馬克操,但倒後跑是否馬克操其中一項,有商確餘地。

我膝頭痛,網上搵到有人話倒後上斜行會好,我做了一段時間,絲亳沒半點改善。

所以信仰既野,一定人人話好,眼見上面已經好處多籮籮,但實際信則有,不信則無。

引用:
原帖由 kwfu 於 2012-4-20 03:04 PM 發表
Jalo Mark 首創馬克操,他將跑步姿勢拆開逐一鍛練,對短跑效果顯注,其後好多教練將它發揚光大。

雖然我搵唔到一套正宗的馬克操,但倒後跑是否馬克操其中一項,有商確餘地。

我膝頭痛,網上搵到有人話倒後上 ...
fu 兄都可以試試揾樣運動cross train
比如游水
咁可以放緩跑步帶來嘅壓力
又可以臉心肺
你rcx5又派用場啦

引用:
原帖由 happyyhappyy 於 2012-4-20 03:56 PM 發表
fu 兄都可以試試M樣運動cross train
比如游水
咁可以放緩跑步帶來奰ㄓO
又可以臉心肺
你rcx5又派用場啦
我既 cross train 係要著蛙鞋,嬰穘X十磅重嫁!

經常浸在水裡兩三個鐘,無乜興趣游水了。

至於鬆弛對腳既肌肉,我自己用手按,有時用 foam roller。

我覺得倒後行d人真係好自私!
你倒後行無問題,你搵個無人的地方行到死都唔理你,但你係嗰個個都同一方向跑緊步的公園倒後行就好有問題,你背後無眼,要所有跑緊步的人避你,一個唔覺意撞到你,大家都唔想有乜爭吵,又影響跑緊的人.倒後行又無好處.唔該唔好咁自私啦!

引用:
原帖由 eeppst 於 26-4-2012 07:07 PM 發表
我覺得倒後行d人真係好自私!
你倒後行無問題,你搵個無人的地方行到死都唔理你,但你係嗰個個都同一方向跑緊步的公園倒後行就好有問題,你背後無眼,要所有跑緊步的人避你,一個唔覺意撞到你,大家都唔想有乜爭吵,又 ...
今晚係跑馬地本想跑紅圈, 又見有人倒後行, 结果都係出番大圈, 怕咗佢  

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。